do ostatniego okruszka...

mięsne obiady

  • niedziela, 19 marca 2017
  • niedziela, 26 czerwca 2016
    • Faszerowane ziemniaki

      Czego się nie robi, aby urozmaicić obadowe menu? Zamiast tradycyjnych mielonych z ziemniakami proponuje faszerowane ziemniaczki. Mojej rodzinie bardzo smakowało :) Na pewno jeszcze nie raz przygotuje taki obiad.

      Faszerowane ziemniaki

      Składniki:

      • 16 szt. średniej wielkosci ziemniaków (najlepiej młodych)
      • 700 g wieprzowego mięsa mielonego
      • 2 jajka
      • 1 mała sucha bułka
      • 2 ząbki czosnku
      • sól,pieprz,oregano
      • 1 grzybowa kostka bulionowa
      • ser tarkowany

      Suchą bułkę namoczyć w ciepłej wodzie. Odcisnąć i dodać do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę i razem z jajkami dodać do mięsa. Doprawić do smaku solą pieprzem i oregano. Dokładnie wyrobic masę mięsną i odstawić na kilka godzin do lodówki.

      Ziemniaki obrać,umyć i przekroić wzdłuż na pól. Wydrażyć środek. Ja użyłam do tego łyżeczki do wycinania kulek np. z melona. Mieso mielone porcjami układać na wydrążonych połówkach ziemniaków. Ziemniaki położyć na blaszce i zalać bulionem grzybowym rozpuszczonym w 400ml wody.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec  przez 50-60 min aż ziemniaki będą miękie. Następnie posypać ziemniaki żółtym serem i piec jeszcze ok 5-10 min.

      Smacznego!

      Faszerowane ziemniaki 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 czerwca 2016 00:12
  • niedziela, 10 kwietnia 2016
  • niedziela, 03 stycznia 2016
    • Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim

      Pyszne,soczyste polędwiczki z typowo włoskimi dodatkami, w delikatnym cieście francuskim. Idealne na niedzielny obiad lub kolację. 

      Źródło inspiracji znalazłam tu

      Ponieważ w sklepie zabrakło świeżej bazylii, użyłam  pesto....i tyle było moich zmian w przepisie.

      Polecam!!!

      Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim

      Składniki:

      • dwie polędwiczki wieprzowe
      • 2 opk ciasta francuskiego
      • 6 plastrów szynki parmeńskiej
      • 6 suszonych pomidorów
      • 1,5 opk mozzareli
      • ok 60 g czarnych oliwek
      • 1 duży ząbek czosnku
      • 1 łyżka oliwy
      • łyżka świeżej posiekanej zielonej pietruszki
      • kilka łyżeczek bazyliowego pesto
      • pieprz

      Polędwiczki oczyścić z błon i tłuszczu. Umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i obsmażyć polędwiczki z każdej strony. Przestudzić. Posmarować po wierzchu pesto.

      Przygotować tapenade z czarnych oliwek. Oliwki,czosnek i natkę pietruszki drobno posiekać. Wymieszać z łyżką oliwy i pieprzem.

      Ciasto francuskie rozwinąć.  Wyciąć prostokąt długości polędwiczki. Na ciasto położyć 3 plastry szynki .Układając tak,aby nachodziły na siebie. Połowę porcji tapenady rozlożyć na środku(pasek) długości polędwiczki. Na oliwki rozłożyć 3 pomidory suszone,kilka plastrów mozzarelli. Wszystko lekko docisnąć ręką. Na ser położyć polędwiczkę stroną z pesto do dołu. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym zółtkiem. Polędwicę ciasno zwinąć. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polędwica powinna leżeć łączeniem do dołu. Na górze ciasta trzeba zrobić nożem kilka otworów w celu usunięcia nadmiaru powietrza. Posmarować całość jajkiem.

      Przygotować drugą polędwicę w taki sam sposób.

      Piekarnik nagrzać do temp. 200oC. Polędwiczki piec przez 10 min. Następnie zmniejszyć temp. do 180oC i piec ok.25 min. Upieczone polędwiczki wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 min. żeby mięso odpoczęło. 

      Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim

      Pokroić w grube plastry i podawać z sałatą .

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 stycznia 2016 23:44
  • poniedziałek, 06 lipca 2015
    • Polędwiczki wieprzowe w musztardzie z jabłkami

      W sobotę koleżanka uraczyła mnie pysznymi polędwiczkami z grilla. A w niedzielę od rana ten smak nadal mi towarzyszył. Cóż było robić. Szybkie zakupy i pomysł na przygotowanie tego delikatnego mięsa równie szybko pojawił się w głowie.

      Składniki:

      • ok. 950g polędwiczek wieprzowych ( u mnie były dwie)
      • duża garść ziół (pietruszka i rozmaryn)
      • 2 łyżki musztardy francuskiej
      • 2 łyżki musztardy grillowej
      • 1 łyżka oliwy
      • sok z 3/4 cytryny
      • skórka z jednej całej cytryny
      • sól,pieprz

      Polędwiczki umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Przygotować marynatę. Zioła drobno posiekać. Dodać skórkę i sok z cytryny,obie musztardy i olej. Wszystko wymieszać i posmarować marynatą polędwiczki. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i obsmażyć polędwiczki z każdej strony na rumiano. Nagrzać piekarnik do 200oC. Polędwiczki przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika.(patelni nie myć!!!) Piec 15-20 min. w zależności od grubości polędwiczek. Po tym czasie polędwiczki wyjąć z piekarnika,przykryć folią aluminiową i odstawić na 10 minut aby "odpoczęły".

      Składniki na jabłka do mięsa:

      • dwa duże jabłka
      • sok z 1/4 cytryny
      • ok 1/2 szkl. wina ziołowego np. ciociosan
      • 1/2 łyżeczki cynamonu
      • 1 łyżka zimnego masła
      • sól,pieprz

      Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnie (tą samą na której smażyliśmy mięso). Dodać sok z cytryny i cynamon. Smażyć 2-3 min. Zwiększyć ogień i dolać wino. Dusić aż sos zredukuje się i zgęstnieje (ok 5min). Dodać łyżkę zimnego masła,szczyptę soli i odrobinę pieprzu.

      Polędwiczki pokroić na plastry ok. 1,5 cm i podawać z jabłkami.

      Polędwiczki wieprzowe z musztardą i jabłkami

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Polędwiczki wieprzowe w musztardzie z jabłkami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 lipca 2015 21:38
  • niedziela, 01 lutego 2015
    • Domowy hamburger

      Czasami moją rodzinkę ogarnia chęć zjedzenia czegoś nie zdrowego ;). Właśnie w takich momentach biorę się za produkcję domowych fast foodów. Dziś na talerze wjechały pyszne domowe hamburgery. Nie były całkiem domowe, bo bułki zakupiłam w sklepie. Za to kotlety i sos zrobiłam sama. Prosto, szybko i na pewno zdrowiej od kupnych "gotowców"

      Polecam!

      Domowy hamburger

      Składniki na 7 kotletów:

      • 1 kg wołowego mięsa mielonego
      • 4-5 łyżek wody
      • 1/2 drobno posiekanej cebuli
      • sól i pieprz

      Składniki na sos(na 4 hamburgery)

      • 4 łyżki majonezu (najlepiej kieleckiego)
      • 2 łyżki musztardy (ja użyłam rosyjskiej)
      • 2 łyżeczki sosu worcester
      • 1 łyżeczka cukru
      • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
      • ok 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
      • 1/2 cebula
      • 1 ogórek korniszon (mały)

      Dodatkowo:

      • sałata
      • pomidory
      • ogórki
      • czerwona cebula
      • bułki
      • ser żółty

      Przygotować warzywa. Pomidory,ogórek i cebulę pokroić w plastry.

      Przygotować sos. Cebulę i ogórka drobno posiekać. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Smak można regulować dodając więcej majonezu lub musztardy.

      Mięso mielone włożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę, wodę. Sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić mięso. Mięso podzielić na 7 porcji. Z każdej porcji uformować kulkę i kilka razy rzucić mięsem o deskę. Następnie rozpłaszczyć mięso formując za pomocą noża kotlet. Pamiętajcie, że kotlet musi być większy niż bułka. W czasie smażenia skurczy się i zrobi się grubszy. Wszystkie kotlety należy przygotować w ten sam sposób. Patelnię rozgrzać z odrobiną oliwy. Smażyć 4 min. po tym czasie przewrócić kotlet na drugą stronę. Na wierzch położyć plasterek żółtego sera. Smażyć kolejne 4 min. Ser zacznie się topić.

      W między czasie przekroić bułki i podgrzać je (z jednej strony) na suchej grillowej patelni, aż się zarumienią. Jedną połowę bułki posmarować sosem, położyć sałatę, kotlet z serem, pomidor,cebulę,ogórek i przykryć drugą połową bułki, również posmarowaną sosem.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 01 lutego 2015 23:16
  • niedziela, 21 września 2014
    • Polędwiczki wieprzowe z serem feta

      Pyszne, soczyste polędwiczki. Smak wieprzowiny przełamany serem feta i szynką parmeńską. Przygotowuje się je bardzo szybko. Świetnie smakują z jarzynką z cukinii i marchewki(przepis wkrótce).

      Polecam!

      polędwiczki wieprzowe z serem feta

      Składniki:

      • polędwiczka wieprzowa ok 500g
      • sól,czarny pieprz świeżo zmielony
      • ser feta
      • szynka parmeńska
      • olej do smażenia
      • kilka świeżych listków lawendy

      Polędwiczkę umyć i osuszyć. Pokroić na plastry o grubości ok 1,5 cm. ( u mnie wyszło 9) Każdy plaster po środku naciąć uważając aby nie przeciąć "na wylot" mięsa. Do każdego nacięcia włożyć kosteczkę sera fata i  docisnąć otwartą dłonią delikatnie spłaszczając polędwiczkę. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na ser położyć kawałek szynki parmeńskiej.

      polędwiczki wieprzowe z serem feta

      Smażyć na rozgrzanym oleju. Najpierw położyć stroną bez szynki. Smażyć kilka minut lekko rumieniąc. Następnie przewrócić, dodać listki lawendy i smażyć kolejne kilka minut.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Polędwiczki wieprzowe z serem feta”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 września 2014 22:19
  • wtorek, 16 września 2014
    • Zrazy wieprzowe

      Delikatne mięso z "bogatym" wnętrzem oblane pysznym sosem. Pomysł zrodzony na potrzeby obiadowe mojej rodziny. Ponieważ zaspokoiłam ich smaki, postanowiłam się podzielić przepisem.

      Polecam!

      Zrazy wieprzowe

      Składniki:

      • 7 grubszych plastrów szynki wieprzowej
      • 7 kawałków marchewki
      • 7 małych korniszonów
      • 3 ząbki czosnku (pokroić w słupki)
      • majeranek,pieprz ziołowy,jarzynka
      • olej do smażenia
      • mąka pszenna ( kilka łyżek)
      • 250g brązowych pieczarek

      Plastry szynki dokładnie rozbić. Oprószyć majerankiem, pieprzem ziołowym i jarzynką. Na każdy plaster położyć jeden kawałek marchewki, jeden ogórek i kilka kawałeczków czosnku. Zwinąć jak roladę i obwiązać nitką.

      Zrazy wieprzowe

      Zrazy obtoczyć w mące. Obsmażyć na gorącym oleju na złoto z każdej strony.

      Zrazy wieprzowe

      Obsmażone zrazy przełożyć do garnka. Na oleju pozostałym ze smażenia zrazów podsmażyć oczyszczone i pokrojone pieczarki. Pieczarki dodać do zrazów. Zalać przegotowaną wodą, tak aby pokryła mięso. Gotować na niewielkim ogniu od czasu do czasu delikatnie mieszając. Sos powinien się zredukować i jednocześnie zagęścić dzięki mące w której zostały obtoczone zrazy. Gdyby sos zbyt szybko odparował, a mięso nadal byłoby twarde należy dolać trochę wody. Gdy mięso jest miękkie a sos odpowiednio zredukowany zrazy są gotowe. Sos w razie potrzeby doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.

      Zrazy wieprzowe

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zrazy wieprzowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 września 2014 19:21
  • wtorek, 13 maja 2014
    • Pulpety o smaku gyros faszerowane marchewką i papryką

      Pyszne, soczyste pulpety, to zdrowsza alternatywa smażonych kotletów mielonych. Moja rodzinka spałaszowała je z apetytem. Całe szczęście,że z tej porcji wychodzi pulpetów sporo więc na jutrzejszy obiad również zostały. :)

      pulpety o smaku gyros faszerowane marchewką i papryką

      Składniki na 12 pulpetów:

      • 1 kg mielonej łopatki
      • 1 duża sucha bułka 
      • 2 jajka
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
      • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
      • 3 czubate łyżeczki przyprawy gyros
      • sól
      • 1 czerwona papryka(długa)
      • 2 marchewki
      • bułka tarta do panierowania pulpetów

      Składniki na sos:

      • 1 szkl mrożonego zielonego groszku
      • 125g naturalnego jogurtu greckiego
      • 1 łyżka musztardy sarepskiej
      • pieprz
      • sól 

      Suchą bułkę namoczyć i odcisnąć. Do miski włożyć mięso mielone, dodać bułkę, jajka,drobno posiekany czosnek, pieprz ziołowy,paprykę słodką i przyprawę gyros. Wyrobić masę miesną. W razie  potrzeby doprawić do smaku solą.

      Marchewkę obrać i pokroić w słupki, paprykę pokroić w paski. porcję mięsa mielonego "rozpłaszczyć". Na każdy kotlet kłaść mkilka marchewek i papryki.

      pulpety

      Formowac pulpety i obtaczać w bułce tartej. Obsmażyć  na złoto z każdej strony. Pulpety przełożyć do garnka, zalać przegotowaną wodą i dusić ok 20 min. Jeśli zostały wam marchewki i papryka to można je dodać do sosu.

      pulpety

      Po ok. 20 min. dodać groszek mrożony i jogurt wymieszany z musztardą. Ponownie dusić pod przykryciem ok 20 min. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.

      pulpety o smaku gyros faszerowane marchewka i papryką

      Smacznego!

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pulpety o smaku gyros faszerowane marchewką i papryką”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 maja 2014 14:02
  • niedziela, 23 marca 2014
    • Marynowane kotlety schabowe

      Te kotlety robiłam już parę razy. Zanim zdecydowałam się dodać przepis na bloga musiałam się upewnić,że za każdym razem będą tak samo..... smaczne. Schab, sam w sobie jest chudym mięsem, przez co często kotlety wychodzą suche. Dzięki temu,że mięso leżakuje kilka dni w marynacie, jest soczyste i mięciutkie. Przepis znalazłam tu . Autorka przepisu podaje,że mięso powinno leżeć 2-5 dni w marynacie. Jednak ja nie miałam okazji "dotrwać" do tych 5 dni. Poza tym uważam,że dłuższe leżakowanie mięsa w marynacie z dodatkiem jajka nie jest dobrym pomysłem. Ostatecznie moje kotlety marynowały się 2 dni. Kotlety są na prawde godne polecenia.

      Polecam!

      marynowane kotlety schabowe

      Skadniki:

      • ok.1.2 kg schabu (ok 12 kotletów)
      • sól i pieprz

      Składniki na marynatę:

      • 3 jajka
      • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3 łyżeczki majeranku
      • 4 ząbki czosnku
      • 3 łyżki ketchupu
      • 1 łyżka musztardy
      • 5 łyżek oleju

      Kotlety pokroić w plastry,lekko rozbić. Natrzeć solą i pieprzem. Przygotować marynatę. W tym celu w misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Włożyć do niej przyprawione kotlety. Wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 dni.

      marynowane kotlety schabowe

      Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na złoty kolor z obu stron. Marynata zamieni się w pyszną skorupkę . Obsmażone kotlety przełożyć na blaszkę i piec przez ok 15-20min w temp ok 200oC.

      marynowane kotlety schabowe

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Marynowane kotlety schabowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 marca 2014 18:58
  • sobota, 22 marca 2014
    • Duszona wieprzowina z cydrem - danie jednogarnkowe.

      Jakiś czas temu byłam w Somerset, gdzie miałam okazję kupić prawdziwy cydr. Przyznam szczerze, że smak nie przypadł mi do gustu. Nie raz miałam okazje skosztować cydru, jaki można kupić w sklepach. Jednak ten z Somerset jest zupełni inny. Nie ma żadnych dodatków smakowych. Jest bardzo intensywny w smaku i zapachu. Tak więc postanowiłam te cudo wykorzystać jako dodatek do gulaszy itp.

      Przyznam szczerze, że to był zdecydowanie dobry pomysł. Smak i aromat rozchodzący się po domu w trakcie gotowania jest nieziemski. Polecam!

      duszona wieprzowina z cydrem

      Składniki:

      • 1 kg biodrówki
      • 2 ząbki czosnku
      • gałka muszkatołowa mielona
      • majeranek
      • 2 listki laurowe
      • pieprz 
      • sos sojowy
      • 3 marchewki
      • 2 cebule
      • 1 pietruszka
      • 1 mała cukinia
      • 4 średnie ziemniaki
      • 1 czerwona papryka
      • ok 1/2 szkl. cydru
      • sól

      Mięso umyć,osuszyć i pokroić w paseczki. Do mięsa dodać czosnek pokrojony w plasterki, 2 listki laurowe, gałkę,majeranek,pieprz i sos sojowy. (część przypraw należy dodać na tzw.oko, z umiarem żeby nie przesadzić. Zawsze można doprawić w późniejszym czasie). Wszystko dokłądnie wymieszać w celu równomiernego rozprowadzenia przypraw. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i przesmażyć mięso. Lekko zrumienione mięso przełożyć do dużego garnka i zalać wodą, w takiej ilości, aby mięso było zanurzone. Dusić pod przykryciem .

      Przygotować warzywa. Obrać marchew, pietruszkę i pokrioć w plastry. Cukinię umyć i również pokroić w grubsze plastry. Ziemniaki i paprykę pokroić w duże kawałki. Cebulę w ósemki. Warzywa dodać jak mięso będzie prawie miękkie. Uzupełnić przegotowaną wodą. Dalej dusić.

      duszona wieprzowina z cydrem

      Pod koniec, jak warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane, wlać cydr. Gotować jeszcz przez ok 10 min. Zagęścić sos białą zasmażką. W tym celu na patelni rozgrzać ok 2-3 łyżek oliwy dosypać trochę mąki i smażyć przez chwilkę mieszając. Zasmażkę wlać do gotującego się sosu i wymieszać. Gotować na małym ogniu przez ok 3-5 min,uważając, aby sos się nie przypalił. Posypać posiekaną zieloną pietruszką. Ewentulanie doprawić do smaku solą i pieprzem.


      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      sobota, 22 marca 2014 00:33
  • piątek, 25 października 2013
  • sobota, 08 czerwca 2013
    • Frykadelki

      Frykadelki, przekładając na prostszy język, to po prostu gałki z mięsa mielonego. Ja dzisiaj proponuje frykadelki nadziewane serem mozzarela w pysznym aromatycznym sosie. Polecam!

      frykadelki

      Składniki:

      • 1/2 kg mielonej łopatki
      • 2 średnie pomidory
      • 2 cebule
      • 2 kromki pieczywa tostowego
      • 1 jajko
      • 1 gomułka sera mozzarela
      • przyprawy:sól,pieprz ziołowy,papryka ostra
      • garść świeżego oregano
      • przyprawy do sosu: świeże oregano,2 małe zabki czosnku,3 łyżki ketchupu,2 łyżki koncentratu pomidorowego
      • olej do smażenia

      Cebulę obrać i posiekać. Pieczywo tostowe namoczyć w wodzie,jak zmięknie to odcisnąć nadmiar płynu. Mięso mielone wymieszać z połową cebuli i z pieczywem. Dodać jajko i oregano. Doprawić do smaku przyprawami (na ostro).

      Mozzarelę pokroić w kostkę. Miesną masę podzielić na równe części. Każdą porcję mięsa nadziewać kawałkiem mozzareli i formować frykadelkę. Przesmażyć na oleju z każdej strony.

      Pomidory włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Odstawić na parę minut, następnie zdjąć skórkę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

      Na oleju zeszklić cebulę, dodać pomidory. Całość krótko przesmażyc dodać ketchup,koncentrat,czosnek, oregano. Doprawić sos do smaku solą i pieprzem.

      Frykadelki przełożyć do sosu i dusić pod przykryciem ok 20 min (uzupełniając odparowany sos wodą).Pod koniec dodać pozostały ser do sosu. Podgrzewać do rozpuszczenia sera.

      Frykadelki najlepiej smakują z makaronem tagliatelle.

      frykadelki

      Smacznego!



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Frykadelki ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      sobota, 08 czerwca 2013 01:01
  • poniedziałek, 11 lutego 2013
  • poniedziałek, 07 stycznia 2013

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autora blogu. Kopiowanie,przetwarzanie i rozpowszechnianie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi