do ostatniego okruszka...

pierogi, kluski itp.

  • czwartek, 02 lipca 2015
    • Makaron domowy

      Pewnie nie jedna osoba zapyta: "Po co robić domowy makaron skoro taki wybór w sklepach?" Otóż po to,aby zjeść smaczny i zdrowy, a nie naszpikowany sztucznymi dodatkami,konserwantami itp. Owszem trzeba się troszkę namęczyć żeby zrobić domowy makaron, ale warto. :)

      Polecam!

      domowy makaron

      Składniki:

      • 400g mąki pszennej
      • 3 jajka
      • 7 łyżek wody
      • sól

      Mąkę wysypać na blat. Zrobić w środku dołek i wbić tam jajka wlać wodę i dodać sól. Wymieszać widelcem zbierając mąkę do środka. Następnie zagnieść dość twarde ciasto.    Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć na 15 min żeby odpoczęło. 

      Odrywać kawałek ciasta i wałkować bardzo cienko, podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto obsypać mąką i zwinąć w luźny rulon. Pokroić cieniutko i rozsypać makaron na blacie,tak aby się rozwinął tworząc nitki.

      Makaron można od razu ugotować w osolonej wodzie,dodać do ulubionego sosu i....smacznego. Można również wysuszyć,przełożyć do pojemnika i szczelnie zakryć. Taki makaron można przechowywać w suchym miejscu.

      Mój makaron zrobił się suchy w ciągu dnia. Co jakiś czas rozrzucałam go na blacie.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 lipca 2015 22:53
  • środa, 25 lutego 2015
    • Ravioli - przepis na ciasto

      Ravioli - włoskie pierożki. Pyszne, lecz niestety wymagające dużego nakładu pracy. Ale czego się nie robi, aby zaspokoić swoje i rodzinki zachcianki kulinarne :)

      Polecam!


      Ravioli - przepis na ciasto

      Składniki na ciasto:

      Zrobienie dobrego ciasta nie jest skomplikowane jeśli będziecie się trzymać odpowiednich proporcji składników. Na każde 50g mąki pszennej należy dodać 1 żółtko, 2 łyżki wody i jedna kropla oleju. Ja swoje ciasto zrobiłam z 300g mąki zwiększając jednoczenie pozostałe składniki i dodałam dużą szczyptę soli.

      Mąkę wysypać na blat. Zrobić w środku wgłębienie. Do środka wlać żółtka , wodę i olej. Mokre składniki wymieszać widelcem potem "zbierając" mąkę do środka łączyć wszystkie składniki nadal używając widelca. Następnie zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na ok 1h.

      W między czasie można przygotować farsz.

      Ciasto odrywać po kawałku resztę przykrywać folią, aby nie wyschło. Rozwałkować na cienkie płaty o grubości ok 2mm. Na ciasto układać małą porcję farszu w równych odstępach.

      Ravioli - przepis na ciasto

      Ciasto dookoła farszu posmarować wodą. Przykryć drugim płatem ciasta i dokładnie docisnąć wkoło farszu. Rozcinać radełkiem lub nożem na równe kwadraty. Sprawdzić czy ciasto jest dokładnie zlepione. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok 3-4 min.

      Podawać z roztopionym masłem lub sosem pomidorowym i startym parmezanem.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      środa, 25 lutego 2015 23:32
  • poniedziałek, 22 grudnia 2014
    • Krucho-drożdżowe pierogi wigilijne

      Przepis znalazłam na blogu CO MI W DUSZY GRA . Tak jak zapewnia pani Danusia pierożki są rzeczywiście pyszne. Z ciastem pracuje się łatwo i przyjemnie. Oczywiście jak przy każdych pierogach miałam małą pomocnicę. Córcia jak zawsze sprawnie uwijała się w lepieniu pierożków. A wracając do pierożków... ciasto,farsz...jak dla mnie pierwsza klasa. Ja swoje pierożki zrobiłam wcześniej i zamroziłam. Jak pisze pani Danusia pierożki można odgrzać i smakują równie dobrze jak po upieczeniu. Wkrótce się przekonam.....

      Polecam.

      krucho-drożdżowe pierogi wigilijne

      Z tej porcji wyszło mi ok 30 pierożków(nie za dużych takich w sam raz do wigilijnego barszczu)

      Składniki na ciasto:

      • 250g mąki pszennej
      • 10 dkg margaryny
      • 1/2 łyżeczki cukru
      • szczypta soli
      • 1 dkg świeżych drożdży
      • 1/2 szkl. śmietany

      Wszystkie składniki posiekać i zagnieść. Ciasto nie wymaga wyrośnięcia, można od razu lepić pierogi. W związku z tym farsz należy przygotować wcześniej.

      Składniki na farsz:

      • 20dkg pieczarek
      • 1 dkg suszonych grzybów
      • 30 dkg świeżej kapusty
      • 1 mała cebula
      • 1 łyżka oleju
      • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy

      Suszone grzyby namoczyć i ugotować w niewielkiej ilości wody. Wystudzić i drobno posiekać. Wywaru nie wylewać. Pokroić drobno cebulę, kapustę i pieczarki. Na oleju usmażyć pieczarki. Dodać cebulę,kapustę i suszone grzyby. Wlać wywar z suszonych grzybów. Gotować do odparowania płynu. Doprawić do smaku solą i pieprzami. Chwilę przesmażyć farsz. Wystudzić.

      Dodatkowo:

      • Roztrzepane jajko
      • sezam, czarnuszka lub prażona cebulka

      Blat oprószyć mąką . Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm. Wykrawać szklanką kółka. Na środek każdego położyć łyżeczkę farszu. Dokładnie zlepić brzegi. Pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pierożek nakłuć kilkakrotnie wykałaczką. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać np. czarnym sezamem.

      Piec w temp. 190oC przez ok. 10-13 min.

      krucho-drożdżowe pierogi wigilijne

      Smacznego!



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Krucho-drożdżowe pierogi wigilijne”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 grudnia 2014 23:28
  • wtorek, 07 stycznia 2014
    • Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami

      Te pierożki to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Tuż przed rozpoczęciem wigilii moja babcia smażyła właśnie takie pierożki. Drożdżowe ciasto z kapuściano - grzybowym farszem. Tym razem zamiast grzybów suszonych,które "znikły" w czasie świąt, dodałam brązowe pieczarki. Pierożki najlepiej smakują smażone, jednak można zrobić je w zdrowszej wersji i upiec. Polecam, nie tylko na święta. Idealne z czerwonym barszczem.

      drożdżowe pierogi z kapustą i gzybami

      Składniki na ciasto:

      • 500g mąki pszennej
      • 50g świeżych drożdży
      • 1 łyżeczka soli
      • 2-3 łyżeczki cukru
      • 2 łyżki oleju
      • 250 ml ciepłego mleka

      Z drożdży,cukru,odrobiny mleka i kilku łyżeczek mąki przygotować zaczyn (wymieszać) Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy na drożdżach pojawią się bąbelki dodać zaczyn do mąki wymieszanej z solą. Dolewać mleko i mieszać drewnianą łyżką. Następnie ciasto wyrabiać ręcznie, pod koniec dodać olej i dalej wyrabiać. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Uformować kulkę, włożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.

      drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami

      Przygotować farsz.

      Składniki na farsz:

      • 50dkg kiszonej kapusty
      • ok 30dkg brązowych pieczarek
      • pieprz,pieprz ziołowy i cukier 
      • 1 cebula drobno posiekana
      • olej do smażenia

       Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku. Drobno pokroić. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać kapustę. Podlać niewielką ilością wody i smażyć pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Pieczarki oczyścić i umyć. Pokroić,wrzucić do niewielkiej ilości wrzącej wody i gotować 5-10 minut. Odcedzić i dodać do kapusty. Doprawić do smaku pieprzami i cukrem. Ponownie przykryć i smażyć przez ok 40 min. Ostudzić.

      drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami

      Ciasto rozwałkować na blacie na grubość ok 0.5cm podsypując mąką. Szklanką wycinać kółka. Na każde kółko kłaść porcję kapusty i zlepiać pierogi. Smażyć na oleju lub piec w piekarniku w temp. ok 180oC na złoty kolor.

      Smacznego!



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 stycznia 2014 18:31
  • niedziela, 29 grudnia 2013
    • Chorizo empanadas - imprezowa przekąska

      Święta, święta i po świętach. Przed nami Sylwester. Jednych czeka szmpańska zabawa i tańce do białego rana. Innych domowa prywatka,ale są i tacy którzy spędzą ten wieczór w zaciszu domowym. Bez względu na miejsce,ta noc będzie magiczna. Zostawimy za sobą stary rok pełen przeżyć tych dobrych i tych złych. Przywitamy Nowy Rok,który przyniesie nam wiele.... No właśnie co nam przyniesie rok 2014? Na tą odpowiedź będziemy musieli trochę poczekać.

      Dzisiaj proponuję pyszną imprezową przekąskę. Idealną na sylwestrowy wieczór. Chorizo empanadas to popularna hiszpańska przekąska (tapas). Empanadas (pierożki) w mojej wersji są wypełnione hiszpańską kiełbasą-chorizo , ale można również zrobić je z tuńczykiem,szpinakiem lub salsą. Empanadas świetnie smakuje na ciepło podane z pomidorową salsą, na zimno też szybko znikają ze stołu ;) Robiłam je już kilka razy,ale dopiero teraz udało mi się zrobić fotki. Moje pierożki niestety nie mają idealnego kształtu :/ pośpiech zrobił swoje.

      Bez względu na to jak wyglądają są smaczne, więc polecam.

      chorizo empanadas

       

      Składniki na ciasto:

      • 30g masła
      • 20g smalcu
      • 75ml białego wina
      • 75ml wody
      • 300g mąki
      • szczypta soli

      Tłuszcze roztopić,ale nie zagotować. Zdjąć z ognia. Do tłuszczu przesiać mąkę, dodać szczyptę soli. Chwilę mieszać drewnianą łyżką, a następnie zagnieść ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Zawinąć w folię i włożyć na 2 godz do lodówki.

      Składniki na farsz:

      • 100g chorizo
      • 3 czubate łyżki pokrojonych oliwek
      • 1 czerwona papryka

      Z kiełbasy zdjąć osłonkę.Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę i wymieszać. 

      chorizo empanadas

      Po 2 godz. ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować podsypując mąką. Wycinać kółka , na każde nakładać odrobinę farszu. Formować pierożki i smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Usmażone wyłożyć  na chwilę na papierowy ręcznik.

      chorizo empanadas

      Przepis znalazłam w tej książce.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Chorizo empanadas - imprezowa przekąska”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 grudnia 2013 23:59
  • niedziela, 22 grudnia 2013
    • Uszka z grzybami

      Uszka to jedno z wielu dodatków do wigilijnego barszczu. Delikatne ciasto, z pachnącym lasem, grzybowym farszem. Przepis znalazłam tu  Z tej porcji zrobiłam ok 200szt malutkich uszek. Polecam!

      uszka z grzybami

      Składniki na ciasto:

      • 50dkg mąki pszennej
      • 1 jajko
      • 3 łyżki oliwy
      • ok 1 szkl. wrzącej wody

      Składniki na farsz:

      • 10 dkg suszonych grzybów
      • 3 małe cebule
      • olej do smażenia
      • sól, pieprz

      Suszone grzyby dokładnie umyć i namoczyć. Zostawić na noc.

      Następnego dnia grzyby ugotować. Odcedzić i ostudzić. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na odrobinie oliwy. Ugotowane grzyby i przesmażoną cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać jajko i oliwę. Mieszać drewnianą łyżką dolewając powoli wodę. Na koniec zagnieść ciasto ręcznie. Uformować kulę,zawinąć w folie spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

      Po godzinie ciasto rozwałkowac na ok 3 mm grubości. Małym kieliszkiem (lub inną foremką) wycinać kóleczka, na środek kłaść porcję ciasta i sklejać uszka.

      Uszka wrzucać do osolonej, wrzącej wody i gotować ok 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z czerwonym barszczem. Uszka można również zamrozić.

      uszka z grzybami 

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 grudnia 2013 01:05
  • niedziela, 11 listopada 2012
    • Smażone pierogi z ciastem a'la ptysiowym

      Pierogi jak to pierogi smaczne, pożywne i czasochłonne. Klasyczne pierogi nie mają dla mnie tajemnic, mogłabym je robić z zamkniętymi oczami. Przejadły mi się odrobinę, więc zaczęłam poszukiwania różnych kombinacji pierogowych. Na blogu podawałam przepis na pierogi z ciastem serowym. Teraz proponuję pierożki z ciastem  a'la ptysiowym. Ciasto jest bardzo delikatne. wymaga cierpliwości i delikatności w obróbce. Za to efekt jest pyszny, zaryzykujcie a się przekonacie. Przepis znalazłam w jakiejś starej gazecie,niestety nie pamiętam jaka to była ponieważ miałam wyrwaną stronę. Przepis oczywiście zmodyfikowałam na własne potrzeby.Według autorki przepisu na tą ilość ciasta do farszu została użyta  jedna pierś z kurczaka. Ja zastąpiłam pierś dwoma udkami, lecz ciasta nadal było za dużo. Pozostałe ciasto nafaszerowałam szpinakiem z białym serem, czosnkiem i przyprawami.Polecam!

      Smażone pierogi z ciastem a'la ptysiowym

      Składniki:

      • 2 duże udka z kurczaka(podwójne)
      • 2 marchewki
      • pół cebuli
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 kostki rosołowe
      • 2 listki laurowe
      • 2 garście świeżo posiekanej kolendry
      • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
      • 2 jajka
      • bułka tarta
      • sól pieprz

      Udka,marchew,cebulę,czosnek i kostki rosołowe włożyć do garnka i zalać 4-5 szkl. wody.Ugotować do miękkości. Mięso i warzywa wyjąć, ostudzić i przekręcić przez maszynkę.Doprawić do smaku.

      Smażone pierogi z ciastem a'la ptysiowym

      Odmierzyć 3 szkl wywaru(rosołu) i go zagotować.Wsypać mąkę i mieszając nadal podgrzewać ciasto. Następnie ciasto ostudzić i dodać 2 żółtka.Wyrobić podsypując mąką.Ciasto rozwałkować nie za cienko,ponieważ ciasto jest bardzo delikatne i się szybko rozrywa.Podsypywać dość obficie mąką. Szklanką wykrawać koła, na każde kółko kłaść porcję farszu i formować pierogi.

      Smażone pierogi z ciastem a'la ptysiowym

      Pierogi panierować w białku jajka i bułce tartej. Smażyć na oleju.

      Smażone pierogi z ciastem a'la ptysiowym

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Smażone pierogi z ciastem a'la ptysiowym”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 listopada 2012 17:56
  • poniedziałek, 10 września 2012
    • Knedle ze śliwkami

      Kluski,kopytka,pyzy-robiłam je już wiele razy. I chociaż nie jestem początkującą kucharką w piątek pierwszy raz zrobiłam knedle ze śliwkami :) Znalazłam przepis na blogu "W kuchennym oknie". Były przepyszne. Zwięzłe ciasto,śliweczka i słodka polewa :) -to świetne trio, wierzcie mi. Polecam!

      knedle ze śliwkami

      Składniki:

      • 600g obranych ziemniaków
      • 2 szkl mąki pszennej
      • 1 duże jajko
      • 3/4 łyżeczki soli
      • ok 250g śliwek

      Składniki na polewę:

      • 100g masła
      •  ok 1/2 szkl bułki tartej
      • 1-2 łyżek cukru

      Ziemniaki ugotować, ostudzić i przekręcić przez maszynkę. Ja odlałam ziemniaki i gorące porządnie utłukłam(zrobiła mi się gęsta gładka masa). Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę,jajko i sól. Zagnieść ciasto. W między czasie śliwki umyć, osuszyć i przekroić na pół lub na cztery części. Ciasto podzielić na pół. Z każdej części zrobić wałek o średnicy ok 4 cm. Następnie pokroić go na równe części. Każdy kawałek spłaszczać w ręku na placuszek, wkładać kawałeczek śliwki i formować knedle. Oprószyć delikatnie mąką. W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką oliwy. Do wrzącej wody wkładać knedle i gotować ok 6 min od wypłynięcia ich na powierzchnię.

      knedle ze śliwkami

      Przygotować polewę. Masło roztopić i zdjąć z ognia dodać bułkę tartą i cukier zamieszać. Powinniśmy uzyskać dość gęstą papkę. Ponownie podgrzać i polać knedle.

      knedle ze śliwkami

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Knedle ze śliwkami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 września 2012 09:53
  • wtorek, 21 sierpnia 2012
    • Pierożki w cieście serowym-smażone

      Pierogi z kapustą i grzybami,pierogi z serem,truskawkami, pierogi z mięsem,pierogi ruskie - takie już były tzn takie jedliśmy i to nie raz :) Jeśli chodzi o pierogi w cieście serowym  hmmm... to był pierwszy raz;) Pomysł znaleziony na blogu Malinki w kuchni. Odrobię zmodyfikowałam przepis i usmażyłam pierożki. Były pyszne -piszę "były" bo robiłam je w zeszłym tygodniu, ale ciągły brak czasu.... wiecie jak  to jest,wszytko jest bardzo ważne i do wykonania na wczoraj. No cóż tak to już jest, ale nie o tym jest post:) wróćmy do pierogów. Polecam jak najbardziej.Chrupiące na zewnątrz, soczyste w środku.

      pierożki w cieście serowym-smażone

      Składniki:

      • 500g mięsa mielonego
      • 1 cebula
      • 400g sera białego(twarogu)
      • 2 szkl mąki
      • 2 jajka
      • łyżeczka soli
      • mąka do podsypywania
      • olej do smażenia
      pierożki w cieście serowym-smażone
      Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć z mięsem mielonym. Doprawić do smaku. Mięso przestudzić. Z mąki,jajek,sera i soli zagnieść ciasto.Zagniatając należy podsypywać dość obficie mąką ponieważ dzięki dodatkowi twarogu ciasto jest bardzo wilgotne(ale uwaga z tą mąką ,żeby ciasto nie zrobiło się za twarde). Ciasto rozwałkować nas ok 0,5 cm, wykrawać kwadraty lub koła. To zależy od waszej inwencji twórczej(u mnie były kwadraty). Na każdy kwadrat lub koło kłaść porcję mięsa-farszu i składać na pół mocno dociskając brzegi.
      pierożki w cieście serowym-smażone
      Pierożki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.Dzięki temu,że farsz zawiera już usmażone mięsko, pierożków nie trzeba smażyć zbyt długo obawiając się że mięso jest surowe. I gotowe.
      pierożki w cieście serowym-smażone
      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pierożki w cieście serowym-smażone”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 sierpnia 2012 12:08

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autora blogu. Kopiowanie,przetwarzanie i rozpowszechnianie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi