do ostatniego okruszka...

zupy

  • poniedziałek, 25 stycznia 2016
    • Jarmużowa zupa - krem

      Dziś proponuję lekką, zdrową zupę. Idealną na lunch lub kolację. 

      Polecam!!!

      Jarmużowa zupa-krem

      • 400-500g jarmużu (umytego,oczyszczonego z twardych łodyg,pokrojonego)
      • 1 duży ziemniak
      • kostka rosołowa
      • sól,pieprz czarny
      • groszek ptysiowy
      • pestki słonecznika
      • jogurt naturalny

      Jarmuż i pokrojony ziemniak włożyć do garnka i zalać taką ilością wody, aby liście były przykryte. Dodać kostkę rosołową. Gotować przez 10-15 min, ziemniak musi być miekki. Ziemniak i jarmuż zblendować, dodać taką ilość płynu z gotawania warzyw, aby uzyskać odpowiednią konsystencje kremu.

      Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pestkami uprażonymi na suchej patelni, łyżką jogurtu naturalnego i groszkiem ptysiowym.

      Smacznego!!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 stycznia 2016 15:54
  • środa, 28 stycznia 2015
    • Zupa ogórkowa

      Jedna z popularnych polskich zup. W moim domu nie jest na pierwszym miejscu w rankingu zup. Jednak od czasu do czasu ją gotuję. Mój mąż dopiero rok temu przekonał się do smaku tej zupy. Co prawda nie "skacze" z radości na hasło "dzisiaj zupa ogórkowa" ale zje. A to już sukces. :)

      zupa ogórkowa

      Składniki:

      • 1,5l rosołu lub wywaru mięsnego
      • 1 duża marchewka
      • 2-3 ziemniaki
      • 2-3 ogórki kiszone
      • ok 100g serka topionego np. serek topiony-kiełbaska
      • 2 czubate łyżki kaszy manny
      • pieprz i sól
      • koperek (świeży lub mrożony)

      Do gotującego rosołu dodać pokrojoną w kostkę marchew i ziemniaki. Ugotować do miękkości. Ogórki zetrzeć na drobnej tarce buraczanej. Ilość dodanych ogórków zależy od tego jak kwaśne macie ogórki. Dlatego też lepiej dodać mniej, gotować przez chwilę i w razie potrzeby dodać więcej. Jeśli ogórki mają twardą skórę, nie ścierajcie jej. Kaszę wsypać do miski i dolać niewielką ilość rosołu. Dokładnie wymieszać i wlać do garnka. Gotować ok 5 min. W misce, w kilku łyżkach rosołu rozpuścić serek i również wlać do garnka. Dodać zielony koperek. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Krótko zagotować.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa ogórkowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      środa, 28 stycznia 2015 22:19
  • piątek, 18 października 2013
    • Mleczna zupa z dyni

      Ta zupa to moje wspomnienie z dzieciństwa :). Uwielbiałam ją jeść już jako dziecko. A teraz zajadam się tą zupą razem z moim synem. Przepis jest prosty, a ilość składników zależy od was :) 

      Polecam!

      mleczna zupa z dynią

      Składniki:

      • dynia 
      • mleko
      • cynamon
      • cukier
      • mąka na zacierkę
      • szczypta soli

      Dynię pokroić w kawałki. Ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Po ugotowaniu dynię odcedzić i zmiksować. Do dyniowego musu dolać mleko. Zagotować. W międzyczasie przygotować zacierkę. W tym celu do mąki dodać szczyptę soli i tyle wody ,aby ciasto zaczęło się sklejać. Ucierać palcami tworząc niewielkie kluseczki. Można dodać gotową zacierkę ze sklepu,jednak my z synem wolimy domową.

      Zacierkę wrzucić do wrzącej zupy. Gotować do miekkości kluseczek od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku cukrem i cynamonem.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Mleczna zupa z dyni”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      piątek, 18 października 2013 19:54
  • środa, 16 października 2013
    • "Aksamitna" zupa

      Dlaczego aksamitna? Po prostu ze względu na konsystencje. Zupa jest kremowa, a dzięki dodatkowi mięsnych kuleczek i makaronu, jest również pożywna. Polecam!

      aksamitna zupa

      Składniki na zupę:

      • 1 por
      • 1 duża marchew
      • 2 ziemniaki
      • ok.1.5l wody
      • 2 kostki rosołowe
      • 2-3 listki świeżej mięty
      • sól i pieprz
      • makaron wstążki
      • ok 3/4 serka topionego prostokątnego o smaku salami

      Składniki na mięsne kuleczki:

      • mieso mielone wieprzowe lub drobiowe
      • sól i pieprz
      • bułka tarta

      Warzywa obroć,umyć i pokroić w grubsze kawałki. Wrzucić do garnka, zalać wodą. Dodać kostki rosołowe i gotować na niedużym ogniu do miękkości.

      W tym czasie doprawić mięso mielone do smaku,dodać bułkę tartą. Należy dodać tyle,aby uzyskać konsystencje jak na kotlety mielone. Formować kuleczki i ugotować je we wrzącej wodzie (w oddzielnym garnuszku). 

      Miękkie warzywa wyjąć i zmiksować. Zmiksowaną masę wlać z powrotem do garnka z wywarem warzywnym. Dodać makaron-wstażki (może byc inny,ważne aby czas jego gotowania był krótki). Dodać listki mięty. Jak makaron będzie miękki, zupę można "zabielić" W tym celu serek topiony włożyć do miski i zalać gorącą zupą. Mieszać do momentu, aż serek się rozpuści. Przelać do zupy. dodać ugotowane mięsne kuleczki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Aksamitna" zupa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      środa, 16 października 2013 20:56

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autora blogu. Kopiowanie,przetwarzanie i rozpowszechnianie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi