do ostatniego okruszka...

p±czki i chrusty

  • wtorek, 10 lutego 2015
    • Węzełki cytrynowe- p±czki an niby

      Tłusty czwartek to jedyny dzień w roku,gdy można bezkarnie objadać się p±czkami i faworkami. Dzisiaj  polecam przepis na węzełki cytrynowe. Na ten przepis "wpadłam" szukaj±c alternatywy dla p±czków.W oryginale węzełki s± pomarańczowe. U mnie z braku pomarańczy s± cytrynowe. Ciasto robi się szybko i nie trzeba czekać, aż wyro¶nie jak przy klasycznych p±czkach. Najlepsze tego samego dnia, następnego dnia razem z herbat± również s± smaczne.

      Polecam!

      ¬ródło inspiracji znalazłam tu

      węzełki cytrynowe

      Składniki:

      • 50 dkg miękkiego masła
      • 3 jajka
      • 150g cukru
      • 1 łyżeczka cukru waniliowego
      • starta skórka z 1 cytryny
      • ok 650g m±ki pszennej + dodatkowo do podsypania
      • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 200 ml mleka

      Dodatkowo:

      • olej do smażenia
      • cukier puder

      Miękkie masło utrzeć z cukrami i jajkami na puszyst± masę. Dodać skórkę ze sparzonej  cytryny. M±kę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać na przemian z mlekiem i nadal ucierać. Jak ciasto będzie zbyt gęste,aby ucierać mikserem należy wyj±ć ja na blat podsypany m±ka i zagnie¶ć. Podzielić na ok 16 czę¶ci.

      węzełki cytrynowe

      Z każdej czę¶ci zrobić wałek ok 25 cm długo¶ci i formować węzełki. Starajcie się, aby końcówki nie były zbyt długie, ponieważ mog± odpadać w czasie smażenia. (nawet je¶li odpadn± to i tak s± pyszne)

      węzełki cytrynowe

      Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Ważne, aby dobrze wysmażyć miejsce gdzie jest supeł. Usmażone ods±czyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Węzełki cytrynowe- p±czki an niby”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 lutego 2015 13:22
  • ¶roda, 21 stycznia 2015
    • Bozener Crostoi

      Przepyszne chrupi±ce kwadraciki. W smaku przypominaj± faworki. Pracy przy nich bardzo mało. Szybko zagniatamy ciasto. Ja za pierwszym razem zrobiłam to za pomoc± miksera z hakiem. Za drugim  razem ciasto zagniotłam ręcznie, poszło równie szybko. A smaży się jeszcze szybciej. W trakcie smażenia przez chwilę pomy¶lałam,że przydała by mi się dodatkowa para r±k ;).

      Polecam!

      Bozener Crostoi

      Składniki:

      • 400g m±ki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 30g masła
      • 50g cukru
      • szczypta soli
      • 125ml mleka
      • 20ml ciemnego rumu (w oryginale jest włoski napój alkoholowy Grappa)
      • 2 jajka

      Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnie¶ć ciasto. Można to zrobić za pomoc± miksera (z hakiem). Blat prószyć m±k±, ciasto rozwałkować na grubo¶ć ok 2mm. Radełkiem ciasto poci±ć na kwadraciki.

      Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Wyj±ć i os±czyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem. Do cukru pudru można dodać cynamon je¶li lubicie (ja uwielbiam).

      Bozener Crostoi

      ¬ródło inspiracji znalazłam tu

      Smacznego!



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Bozener Crostoi”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      ¶roda, 21 stycznia 2015 23:06
  • sobota, 12 lipca 2014
    • Mini p±czusie serowe

      Mega pyszne p±czusie. Wierzcie lub nie, ale następnego dnia s± równie pyszne. Smaż± się bardzo szybko i do tego same się przewracaj± w czasie smażenia. Wystarczy tylko pilnować żeby się nie przypaliły.

      Polecam!

      ¬rodło inspiracji znalazłam tu

      mini p±czusie serowe

      Składniki:

      • 1/2 kg białego sera
      • 2-3 szkl m±ki pszennej (ja dodałm 2 i 1/2)
      • 6 łyżek cukru
      • 2 płaskie łyżeczki sody
      • 5 łyżek gęstej ¶mietany
      • 1 cukier waniliowy
      • 4 jajka 
      • 1 łyżka spirytusu
      • olej do smażenia

      Ser dokładnie rozgnie¶ć widelcem. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić drewnian± łyżk±. Mokrymi rękami formować kulki wielko¶ci orzecha włoskiego. P±czusie bardzo rosn± w trakcie smażenia. Nie martwcie się jesli kształt p±czków nie będzie regularny,w trakcie smażenia w magiczny sposób się zaokragl±.

      W dużym garnku rozgrzać tłuszcz i wrzucać p±czusie. Smażyć na ¶rednim ogniu rumieni±c z każdej strony. Usmażone układać na ręczniku papierowym w celu ods±czenia nadmiaru tłuszczu. Następnie przełożyć na talerz i opruszyć cukrem pudrem.

      mini serowe p±czusie

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      sobota, 12 lipca 2014 20:19
  • poniedziałek, 10 lutego 2014
    • Faworki

      Karnawał wci±ż trwa , więc czas na faworki. Nie jest to co prawda przepis z którego zwykle korzystam, jednak polecam go szczerze. Faworki robi się błyskawicznie. Ciasto jest miękkie dzięki czemu łatwe w obróbce, a faworki wychodz± przyjemnie chrupi±ce. Nawet następnego dnia utrzymuj± odrobinę krucho¶ci. Polecam!

      ¬ródło inspiracji znalazłam tu

      faworki

      Składniki na 2 talerze faworków(ja zrobiłam z podwójnej porcji):

      • 35dkg m±ki pszennej
      • 1 łyżka miekkiego masła
      • 3 żółtka 
      • 1 całe jajko
      • 10dkg kwa¶nej ¶mietany (7łyżek)
      • 1 łyżka spirytusu lub octu ( ja dałam 1 łyżkę rumu)

      Dodatkowo:

      • olej lub smalec do smażenia
      • cukier puder do posypania

      Wszystkie składniki na faworki włożyć do miski i zagnie¶ć miękkie i gładkie ciasto. Gotowe ciasto porz±dnie wybijać wałkiem przez ok 10 min. Ciasto zawin±ć w folie spożywcz± i włożyć do lodówki na 1 godz. Następie odkrajać kawałki ciasta,rozwałkowywać najcieniej jak się da. Wycinać radełkiem lub nożem prostok±ty. Na ¶rodku każego robić małe nacięcie wzdłuż ,przez które należy przekładać jeden koniec prostok±ta  formuj±c faworki. 

      faworki

      Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Usmażone przekładać na ręcznik papierowy. Następnie obficie oprószyc cukrem pudrem.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Faworki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 lutego 2014 19:29
  • czwartek, 07 lutego 2013
    • Mini p±czusie z serkiem Danio

      Kolejna propozycja na tłusty czwartek i nie tylko. Przepis dostałam już jaki¶ czas od swojej kochanej cioci Wiesi :), do tej pory nie miałam okazji wypróbować. P±czusie s± pycha :) Tak więc bez zbędnych słów.....Polecam!!!

      mini p±czusie z serkiem danio

      Składniki:

      • 3 jajka
      • 1 1/2 szklanki m±ki pszennej
      • 2 serki danio(każdy po 160g)
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Dodatkowo:

      • olej do smażenia
      • cukier puder do posypania
      • cynamon

      mini p±czusie z serkiem danio

      Wszystkie składniki ciasta wymieszać w misce. Mał± łyżeczkę moczyć w oleju i nabierać porcję ciasta. P±czusie smażyć na głębokim oleju. Cukier puder wymieszać z cynamonem i obsypywać gotowe,jeszcze ciepłe p±czusie.

      mini p±czusie z serkiem danio

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Mini p±czusie z serkiem Danio”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 lutego 2013 20:31
    • Karnawałowe róże

      Tłusty czwartek zbliża się ku końcowi,ja dzisiaj poszalałam w kuchni. Odreagowałam stres minionego tygodnia. Nie ma nic gorszego od chorego dziecka :\ Wrr.... choroba,leki,duuużo lekarzy,szpital to wszystko o czym chciałabym jak najszybciej zapomnieć. Veronica wraca do normy, a ja...no cóż...

      .....nie ma przyjemniejszego miejsca niż kuchnia. Tak więc dzisiaj dwie propozycje. Na pocz±tek proponuję karnawałowe róże. Polecam!!!

      karnawałowe róże

      Składniki:

      • 5 żółtek
      • 4 łyżki ¶mietany
      • 2 łyżki cukru
      • 1 łyżeczka rumu
      • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • ok 300g m±ki pszennej
      • szczypta soli
      • olej do smażenia

      Do miski wsypać m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka,¶mietanę,sól i cukier. Wszystko wymieszać. Dodać rum i zagnie¶ć ciasto. Ciasto powinno być długo wyrabiane. Ja jeszcze dodatkowo uderzam ciasto wałkiem. Dobrze "wybite" i wyrobione ciasto będzie ładnie "b±belkowało"na patelni. Ciasto włożyć na ok 1 godz do lodówki.

      karnawałowe róże

      Ciasto cieniutko rozwałkować  na blacie podsypuj±c delikatnie m±k±. Wykrawać kółka w trzech różnych wielko¶ciach. Każde kółko naci±ć z 4 stron. Układać od największego do najmniejszego. Mocno zlepiaj±c na ¶rodku.

      karnawałowe róże

      Róże smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu z obu stron na rumiano. Ods±czać na papierowym ręczniku. ¦rodek dekorować odrobin± dżemu. Róże posypać cukrem pudrem.

      karnawałowe róże

      Pozostałe białka można wykorzystać np. w taki sposób.

      Smacznego!!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Karnawałowe róże”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 lutego 2013 19:12
  • poniedziałek, 28 stycznia 2013
    • P±czki -Najlepsze!!!

      Karnawał,chociaż krótki w tym roku,wci±ż trwa.  A jak karnawał to faworki, p±czki itp. Ja dzisiaj polecam p±czki. Przejrzałam mnóstwo przepisów i mój wybór padł na p±czki      Ewy Wachowicz. P±czusie pyszne i puszyste, na prawdę fajny przepis( odrobinę zmodyfikowany). Moim skromny zdaniem nic dodać nic uj±ć. Polecam!

      paczki

      p±czki

      p±czki

      Składniki:

      • 1 kg m±ki pszennej
      • 10dkg drożdży
      • 100g cukru
      • 1/2 l mleka
      • 6 żółtek
      • 1 jajko
      • szczypta soli
      • 5 łyżek oliwy
      • cukier waniliowy
      • 1 kieliszek spirytusu(ja dałam rum)
      • sok z jednej cytryny( ja nie dodałam)

      Dodatkowo:

      • konfitura do nadziewania
      • cukier puder do posypania
      • olej lub smalec do smażenia

      p±czki

      Do miski wkruszyć drożdże dodać 2 łyżki cukru i 3 łyżki m±ki. Wszystko zalać ciepłym mlekiem. Przykryć i odstawić do wyro¶nięcia na jakie¶ 30 min. Jak już nasz rozczyn wyro¶nie dodać pozostały cukier, cukier waniliowy, sól ,jajko, oliwę. Wymieszać. Następnie dodawać na przemian trochę m±ki i żółtko,aż do wyczerpania składników. Dodać spirytus.Wszystko dokładnie wyrobić na jednolit± masę.Ciasto będzie klej±ce, ale nie można dodawać więcej m±ki, bo p±czki będ± twarde. Odstawić do wyro¶nięcia.

      Ciasto rozwałkować na blacie lekko podsypanym m±k±(ostrożnie z m±k±, jak będzie za dużo m±ka będzie się paliła w trakcie smażenia) i wycinać szklank± p±czki. Na każdy p±czek-placek kła¶ć porcję konfitury i zawijać formuj±c p±czka. P±czusie układać zlepieniem do dołu na podsypanym m±k± blacie.Ponownie poczekać aż p±czki urosn±.

      p±czki

      Smażyć na oleju lub smalcu(według uznania) na złoty kolor z obu stron( ok 2 min z każdej strony).

      p±czki

      Smacznego!



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „P±czki -Najlepsze!!!”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 stycznia 2013 10:41
  • czwartek, 31 maja 2012

Kalendarz

PaĽdziernik 2017

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia i teksty s± własno¶ci± autora blogu. Kopiowanie,przetwarzanie i rozpowszechnianie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi