do ostatniego okruszka...

desery

  • piątek, 15 maja 2015
    • Szybki deser z malinami

      Z dnia poprzedniego została w lodówce miseczka budyniu o smaku toffi. Przecież jedną porcją nie uraczę 4 osób. Ale od czego ma się głowę? Pomyślałam, pozaglądałam tu i tam.....i tak szybko powstał smaczny deser ku radości mojej rodziny.

      Polecam!

      szybki deser z malinami

      Składniki:

      • ugotowany budyń np. o smaku toffi ( jak u mnie)
      • świeże maliny
      • ciasteczka pełnoziarniste typu Digestive
      • sok malinowy

      Przygotowanie jest banalnie proste. Do szklanki włożyć pokruszone herbatniki,porcję budyniu i maliny. Następnie powtórzyć  warstwy. Polać odrobiną soku malinowego.Schłodzić w lodówce.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      piątek, 15 maja 2015 23:22
  • czwartek, 09 października 2014
    • Panna Cotta

      Jeden z najbardziej znanych włoskich deserów. Pierwszy raz jadłam go we włoskiej restauracji prowadzonej przez Włocha. Pyszny, delikatny i słodki. U mnie tą słodycz przełamuje mus owocowy.

      Polecam!

      panna cotta

      Składniki:

      • 250ml śmietanki kremówki 30% ( ja użyłam łaciatej w kartoniku)
      • 250ml mleka
      • 80g cukru
      • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
      • 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (jeszcze lepsze będzie z laską wanilii)
      • 1 łyżka rumu

      Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić. Śmietanę, mleko, ekstrakt waniliowy  wlać do garnuszka. Dodać cukier i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Wlać łyżkę rumu i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Przelać do małych miseczek i odstawić do ostygnięcia. Wystudzone wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Aby ułatwić sobie wyjęcie deseru można wstawić miseczkę dosłownie na chwilkę do gorącej wody.

      Mus truskawkowy:

      • truskawki
      • 1-2 łyżeczki cukru

      Truskawki z cukrem zmiksować.

      Deser wyłożyć na talerz i udekorować musem owocowym.

      panna cotta

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Panna Cotta”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 października 2014 19:01
  • niedziela, 16 czerwca 2013
    • Szybki deser z serkiem mascarpone

      Deser idealny na niedzielne popołudnie. Kremowy serek mascarpone i biszkopty nasączone kawą to połączenie kojarzące się ze słynnym tiramisu. Rzeczywiście odrobine przypomina ten przepyszny deser. Tak więc dla zwolenników(i nie tylko) włoskich słodkości polecam szybki deser z serkiem mascarpone.

      szybki deser z serkiem mascarpone

      Składniki na 4 os.

      • 250g serka mascarpone
      • 125g borówki amerykańskiej
      • ok 10 szt biszkoptów ladyfinger
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 3 kostki czekolady do dekoracji
      • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
      • 1 łyżeczka cukru
      • 1-2 łyżki likieru amaretto (w wersji dla dorosłych)

      Kawę i 1 łyżeczkę cukru rozpuścić w ok. 1 szkl. gorącej wody. Wystudzić. Do miski wrzucić borówki,odłożyc parę jagód do dekoracji. Dodać serek i cukier puder. Wszystko wymieszać łyżką. Jeśli przygotowujecie deser dla dorosłych w tym momencie można dodać likier amaretto. Przygotować 4 szklanki. Na dno układać po jednym nasączonym kawą biszkopcie(przełamanym na pół). Na biszkopt porcję serka, ponownie biszkopt i na koniec serek. Udekorować pokruszonymi  biszkoptami, borówkami i pokrojoną czekoladą. Schłodzić przed podaniem.

      szybki deser z serkiem mascarpone

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szybki deser z serkiem mascarpone”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 czerwca 2013 20:08
  • środa, 08 sierpnia 2012
    • Szybki deser

      W niedzielę po południu usłyszałam "jak to? Nie ma deseru dzisiaj?" I cóż, zamiast "zalegania"na sofce przed komputerem, zabrałam się do pracy. Po godzince deser był gotowy, a rodzinka szczęśliwa.Proporcji dokładnych nie podaje ponieważ w większości robiłam "na oko". Polecam!

      szybki deser

      Składniki na 5 porcji:

      • ciasteczka digestive lub inne ciasteczka zbożowe
      • 1 opk waniliowego budyniu
      • świeże owoce( u mnie truskawki i maliny)
      • 250ml śmietany kremówki 30%
      • 2 łyżki cukru pudru
      • gorzka czekolada do dekoracji

      Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić go.Śmietanę kremówkę ubić na koniec dodając cukier puder. Ciasteczka pokruszyć do szerokiej szklanki. Na ciasteczka położyć warstwami:porcja budyniu,owoce,bita śmietana. Udekorować startą czekoladą i owocami. Schłodzić w lodówce.

      szybki deser

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Szybki deser”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      środa, 08 sierpnia 2012 11:19
  • poniedziałek, 02 lipca 2012
    • Tiramisu

      Klasyczny włoski deser z serkiem mascarpone, kawą i odrobiną alkoholu. Chociaż ja osobiście nie jestem kawoszką(nie piję kawy), to wierzcie mi w tym deserze smak kawy mi nie przeszkadza. Moja wersja tiramisu nie zawiera żółtek. Deser jest przepyszny, szybki w wykonaniu. Niestety trzeba dobrze go schłodzić zanim zacznie się jeść. Tak więc czas oczekiwania jest męczący, ponieważ trudno wytrzymać mając świadomość że takie smakołyki są w lodówce :)

      tiramisu

      Składniki na masę serową:

      • 500g serka mascarpone
      • 250ml śmietany kremówki 30% lub 36%
      • 5 czubatych łyżek cukru pudru

      Ponadto:

      • 4 łyżki likieru Amaretto
      • biszkopty ladyfingers
      • gorzka czekolada do dekoracji
      • ok 250ml gorzkiej,mocnej,ostudzonej kawy(4łyżki na 250ml wody)

      tiramisu

      Zmiksować śmietanę kremówkę, potem powoli dodawać ser mascarpone i cukier puder. Miksować na wolnych obrotach. Masa bardzo szybko robi się idealnie gładka. Można dodać więcej cukru pudru, jeśli wolicie bardziej słodkie desery.

      Do ostudzonej kawy dodać likier amaretto.

      Do foremki 20cm x 20cm wykładać biszkopty wcześniej na krótko zanurzone w kawie z likierem. Na warstwę biszkoptów wyłożyć 3/4 masy mascarpone. Następnie położyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i resztę serka mascarpone. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę. I gotowe. Deser najlepiej schłodzić w lodówce przez noc, wtedy łatwo się go kroi.

      tiramisu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Tiramisu”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 lipca 2012 20:39
  • wtorek, 12 czerwca 2012
    • Tort lodowy z musem truskawkowym

      Wczoraj mój nastoletni syn miał urodziny. Postanowiłam lekko naciągnąć tradycję i zamiast tradycyjnego tortu zrobiłam tort lodowy. Solenizant jak i goście byli zdziwieni ponieważ spodziewali się zwykłego tortu. Syn powiedział "Wiem że chowasz w lodówce tort dla mnie, bo ty zawsze robisz torty. Dziękuję"(piekę torty na zamówienie). A potem miał niespodziankę:).Tak czy owak tort lodowy znikną szybko i bynajmniej się nie roztopił;)

      do ostatniego okruszka...

      Mój tort lekko się z wierzchu roztopił zanim zrobiłam fotkę :)

      Składniki na tort:

      • 2l lodów waniliowych(ja użyłam miękkie lody które są w UK nazywają się Soft scoop)
      • mrożone maliny
      • 5 ciastka bourbon biscuits lub polska wersja oreo :)
      • 5 toffifee

      Składniki na mus truskawkowy:

      • ok,200g świeżych truskawek
      • 4 łyżki  cukru

                Jeśli macie mocno zmrożone lody to trzeba je lekko rozmrozić,ale uwaga lody nie mogą się rozmrozić zbyt mocno(jak wiadomo rozmrożonych lodów nie można powtórnie zamrażać) ,wystarczy tak aby można było je wymieszać z naszymi dodatkami.

               Formę do babki wyłożyć folią spożywczą (tą przezroczystą). Do foremki włożyć 1/3 lodów,następnie mrożone maliny lekko docisnąć, i na to kolejna warstwa lodów(1/3). Do ostatniej porcji lodów dodać pokruszone ciastka i posiekane toffifee. i włożyć do formy, wyrównać i przykryć folią tak aby dotykała lodów. Wstawić do zamrażarki na ok 3-4 godz.

              Przygotować mus. Umyte i obrane truskawki zmiksować z cukrem i gotowe.

              Tort wyjmujemy z formy, dzięki foli powinien wyjść łatwo. Jeśli będzie problem należy go zostawić na parę minut w temperaturze pokojowej. Tort lodowy można udekorować bitą śmietaną,czekoladą itd. Podawać polany musem truskawkowym.

      do ostatniego okruszka...

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tort lodowy z musem truskawkowym”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 czerwca 2012 10:41

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autora blogu. Kopiowanie,przetwarzanie i rozpowszechnianie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi