do ostatniego okruszka...

mufinki i babeczki

  • czwartek, 30 maja 2013
    • Muffinkowe pizze

      Pyszne,drożdżowe bułeczki- muffinki. Idealne na przekąskę,śniadanie lub kolacje. Puszyste drożdżowe ciasto + ulubione dodatki, a wszystko wypiekane w foremce na muffinki. Bez zbędnych słów- Polecam!

      Zródło inspiracji znalazłam tu

      muffinkowe pizze

      Składniki na 12 szt:

      • 0.5 kg mąki pszennej
      • 300 ml ciepłej wody
      • 1 1/2 łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • 1 łyżka oliwy
      • 25g świeżych drożdży + 2 łyżeczki cukru

      Drożdże wkuszyć do miseczki dodać cukier, trochę mąki i wody.Wszystko wymieszać-rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić rozczyn do podwojenia objętości.

      Do dużej miski wsypać mąkę,sól,czosnek granulowany. Dolać wodę i oliwę. Dodać rozczyn drożdżowy. Ręcznie lub za pomocą maszyny wyrobić ciasto drożdżowe. Ciasto powinno być dosyć "lużne"i gładkie. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia( podwojenia objętości)

      Dodatki:

      • parę łyżek sosu pomidorowego
      • parówki
      • ser żółty(pokrojony w paseczki)
      • papryka czerwona(również pokrojona w paski)

      Gdy ciasto wyrośnie , rozwałkować je na prostokąt(podsypując delikatnie mąką). Ciasto posmarować sosem. Wzdłuż dłuższego boku układać parówki, ser i paprykę. Zwinąć roladę a następnie pokroić na 12 części. Formę na muffinki wysmarować oliwą. W każde zagłębienie włożyć po jednej małej roladce. Piec w piekarniku w temp.ok. 200oC  ok 20-25 min

      muffinkowe pizze

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinkowe pizze”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 maja 2013 00:27
  • niedziela, 28 kwietnia 2013
    • Muffinki z jabłkiem i cynamonem

      Moja córcia uwielbia muffinki, a szczególnie lubi je ze mną robić. Przepis prosty i szybki. Takie małe co nie co do popołudniowej kawki lub herbatki. Muffinki są słodkie, dzięki dodatkowi jabłek  wilgotne i do tego pięknie pachną cynamonem. Polecam!

      Żródło inspiracji znalazłam tu

      muffinki z jabłkiem i cynamonem

      Składniki na 12 muffinek:

      • 2 jabłka
      • 250g mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 łyżeczki cynamonu
      • 125g cukru
      • 125 ml płynnego miodu
      • 60 ml  jogurtu naturalnego lub maślanki
      • 125 ml oleju
      • 2 jajka

      Dodatkowo:

      • ok 60 g płatków migdałowych
      • sos karmelowy (przepis znajdziecie tu)

      Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę. Odstawić.

      Do miski wsypać mąkę,proszek do pieczenia i cynamon.Dodać płatki migdałowe(odłożyć trochę do dekoracji). Wymieszać.

      Do drugiej miski wlać miód, jogurt,olej dodać cukier i jajka. Wymieszać trzepaczką.

      Składniki mokre przelać do suchych. Dodać jabłka i wymieszać drewnianą łyżką.

      Przygotować formę na muffinki. Wgłębienia wysmarować masłem i w każdą wlać porcję ciasta.

      Piec ok 30 min( do tzw. suchego patyczka) w temp. ok 180o C. Upieczone muffinki przestudzić ,następnie wyjąć z foremek. Na wierzch kłaść porcję sosu karmelowego i posypać migdałami.

      muffinki z jabłkiem i cynamonem

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki z jabłkiem i cynamonem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 kwietnia 2013 19:09
  • piątek, 15 lutego 2013
    • Muffinki- podstawowy przepis

      Rewelacyjny przepis na muffinki. Robiłam je już wiele razy.Zawsze się udają. Przepis znalazłam tu . Do tego ciasta można dodawać np. owoce,czekoladę,wiórki kokosowe,kakao,orzechy itp,itd. Ja robiłam muffinki na wiele sposobów nawet z dodatkiem szynki i sera żółtego. Ogólnie to mojej rodzince przypadła do gustu wersja słodka. Polecam!!

      Jak pisze autorka przepisu z tej porcji wychodzi 12 muffin, ja jednak robię mniejsze więc muffinek mam więcej.

      muffinki

      Składniki:

      • 250g mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 jajka
      • 250g jogurtu lub maślanki
      • 100g cukru
      • 75 ml oleju

      Wersja wytrawna:

      • zamiast cukru dodać 2 łyżeczki soli
      • zioła suszone
      • 200g szynki drobno pokrojonej
      • 200g sera żółtego (startego)muffinki

      Piekarnik nagrzać do 170oC. Przygotować blaszkę na muffinki, natłuścić każde zagłębienie.Można piec również w silikonowych foremkach(nie trzeba ich natłuszczać)

      Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać.

      Jajka,jogurt,cukier i olej utrzeć. Dodać mąkę z proszkiem i szybko wymieszać. Na koniec dodać ulubione dodatki. Ciasto przełożyć do foremek i piec ok 20-25 min. Po upieczeniu pozostawić na jakieś 10 min w blaszce do przestygnięcia.

      muffinki

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki- podstawowy przepis”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      piątek, 15 lutego 2013 11:43
  • środa, 12 września 2012
    • Budyniowe babeczki

      Pyszne, szybkie do zrobienia,świetna zabawa przy ich dekoracji dla dzieci i nie tylko. Więc czego więcej chcieć. Dzięki dodatkowi waniliowego budyniu babeczki są kusząco puszyste i żółciutkie. Przepis znalazłam na blogu "Moje Wypieki" Polecam!

      Budyniowe babeczki

      Składniki na babeczki:

      • 100g budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
      • 200g masła
      • 2 duże jajka
      • 4 łyżki mleka
      • 140 g cukru
      • 100g mąki pszennej
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/4 łyżeczki sody

      Mąkę, budyń,proszek do pieczenia i sodę wymieszać i odstawić. Miękkie masło utrzeć mikserem dodać powoli cukier, wciąż ucierając.Dodawać jajka po kolei miksując po każdym dodaniu. Dodać mleko i suche składniki. Delikatnie wymieszać szpatułką.

      Budyniowe babeczki

      Wgłębienia formy na muffinki wyłożyć papilotkami lub natłuścić. Ciasto rozłożyć równomiernie. Piec  w temp ok 170o C ok 20-30min. Wystudzić.

      Budyniowe babeczki

      Dekorować lukrem i kolorową posypką.

      Składniki na lukier:

      • 140g cukru pudru
      • 3 łyżki wody

      Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. Jeśli lukier jest za rzadki należy dodać cukier puder, jeśli za gęsty odrobinę wody. Gotowym lukrem polać babeczki i udekorować .

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      środa, 12 września 2012 10:04

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autora blogu. Kopiowanie,przetwarzanie i rozpowszechnianie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi