do ostatniego okruszka...

ciasteczka i inne małe słodkości

  • niedziela, 19 marca 2017
  • wtorek, 16 grudnia 2014
    • Cynamonowe gwiazdki

      Co można robić z dzieckiem które jest chore i od kilku dni przebywa w domu? Oczywiście ciasteczka!!! A że święta tuż tuż to na pewno nic się nie zmarnuje. ;) Po chorobie już ani śladu, a ciasteczek na szczęście trochę zostało.

      Źródło inspiracji tu

      Polecam!

      cynamonowe gwiazdki

      Składniki:

      • 180g masła,zimnego
      • 90g cukru pudru
      • 230g mąki pszennej
      • szczypta soli
      • 1 czubata łyżka cynamonu
      • 40g mąki ziemniaczanej

      Dodatkowo:

      • 50-100g czekolady( ja użyłam gorzkiej o cytrynowej nucie)

      Wszystkie składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Ciasto jest bardzo kruche, więc dosyć ciężko będzie je zagnieść, ale nie zrażajcie się ;) Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki.

      Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać podsypując blat mąką. Ciasto powinno być grubości ok 0,5 cm. Wycinać gwiazdki (możecie też wyciąć dowolne kształty). Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

      Piec w temp. ok.180oC ok 15min. Studzić na kratce.

      Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do miseczki. Roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.

      Wystudzone ciasteczka zanurzać w czekoladzie i ponownie odkładać na kratkę.

      A tu moja mała pomocnica. Ps. Chwila mojej nieuwagi i oto na czym ją przyłapałam.Cała czekolada która skapywała z ciasteczka lądowała w jej buzi. ;)

      cynamonowe gwiazdki

      Smacznego!



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 grudnia 2014 15:45
  • czwartek, 28 sierpnia 2014
    • A'la piniaty

      Pomysł zrodził się na potrzeby urodzinowe mojej 5 latki. Piniaty przyjemnie się "tworzyło", a jeszcze przyjemniej było patrzeć na uśmiechnięte buzie dzieci, próbujące dotrzeć do ukrytych w środku cukierków :)

      Polecam!!!

      A'la piniaty

      Składniki( ilość zależy od waszych zapotrzebowań):

      • wafelki do lodów (rożki)
      • cukierki typu skittles lub smarties
      • gotowy lukier w tubie
      • małe beziki (moża zrobić je samemu tak jak u mnie, lub po prostu kupić gotowe)
      • kolorowa posypka

      Wykonanie banalnie proste. Do wafelka wsypać trochę cukierków. Na górę położyć bezę i dookoła posmarować lukrem. Delikatnie przytrzymując bezę obtoczyć w kolorowej posypce. Odstawić do zastygnięcia lukru.

      A'la piniaty

      Smacznego!!! ;)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „A'la piniaty ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 sierpnia 2014 18:15
  • sobota, 17 maja 2014
    • Rurki z bitą śmietaną

      A oto małe słodkie co nie co. Kruche rurki z pyszną bitą śmietaną. Rewelacyjne do kawki. Zarówno szybko się robi jak i zjada ;)

      Polecam!

      rurki z bitą smietaną

      Składniki;

      • 1 opakowanie ciasta francuskiego
      • 250 ml śmietany 30%
      • 4 łyżki cukru pudru
      • 1 opk śmietan-fix

      Dodatkowo:

      • oliwa do natłuszczenia foremek (rurek)
      • cukier puder do posypania

       Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić na paski o szerokości ok 1.5 cm. Foremki do rurek posmarować oliwą. Każdy pasek ciasta nawijać na rurkę.

      rurki z bitą śmietaną

      Rurki ułożyć  na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 35 min w temp. około 200oC. Rurki powinny być rumiane. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zsunąć rurki z foremek.

      rurki z bitą śmietaną

      Śmietanę ubić mikserem. Cukier puder wymieszać ze śmietan-fixem. Dodać pod koniec ubijania śmietany. Przełożyć do szprycy/woreczka (z odciętym rożkiem) i szprycować rurki. Opruszyć cukrem pudrem.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      sobota, 17 maja 2014 00:47
  • środa, 11 grudnia 2013
  • wtorek, 10 września 2013
    • Rogaliki "warstwowe"

      Pyszne, przepyszne, wprost rewelacyjne! Ślinka mi cieknie na samo wspomnienie ich smaku. Ciasto drożdżowo-francuskie, lekko chrupiące i jednocześnie puchate. U mnie dwa rodzaje: z budyniem waniliowym (posypane cukrem pudrem) i z kawałkiem jabłka (polane cynamonowym lukrem). Polecam!

      Zródło inspiracji tu

      rogaliki

      Składniki:

      • 1 kg mąki pszennej
      • 70g świeżych drożdży 
      • 250 ml  ciepłego mleka
      • 250 ml kwaśnej śmietany
      • 3 jajka
      • 1 łyżeczka soli
      • 4 łyżki cukru
      • 200 g miękkiego masła 
      • 1 jajko (do smarowania)

      Do połowy mleka wkruszyć drożdże, dodać cukier i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

      rogaliki


      Do miski wsypać mąkę, dodać sól, śmietanę, resztę mleka i rozbite jajka. Wlać drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi swoją objętość).

      rogaliki

      Blat posypać mąką. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą połówkę podzielić na 8 części. Każdą porcją ciasta rozwałkować na placek wielkości naleśnika. Każdy "naleśnik" smarowac miękkim masłem. Ostatniego placka nie smarować. "Stos" z placków rozwałkować do średnicy ok 50 cm, pokroić na równe trójkąty. Na szerszą część trójkąta kłaść porcję nadzienia np.owoce, budyń, nuttelę, dżem. Zwijać od szerszej części do środka. Formować rogaliki. Tak samo postąpić z druga częścią ciasta.


      Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rogaliki poukładać na blaszce,posmarować roztrzepanym jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia na jakies 15-20 min. Piec w temp. ok.180oC do zrumienienia rogalików. Gotowe rogaliki polukrować/posypać cukrem pudrem. 

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Rogaliki "warstwowe"”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 września 2013 00:13
  • piątek, 12 kwietnia 2013
    • Ciasteczka ryżowe

      Pyszne ciasteczka z kleiku ryżowego. Chrupiące na zewnątrz miękkie w środku. Przepis znalazłam tu i to właśnie on przywołał wspomnienia z przed lat. Dużo czasu minęło od momentu jak ostatni raz jadłam te ciasteczka. Teraz mogę tę stratę nadrobić, oczywiście z rozsądkiem ;). Ciasteczka robiłam i oczywiście jadłam  w towarzystwie mojej córci. Veronica tak zasmakowała  w tych słodkościach że musiałam prawie siłą ;) jej zabierać ciastka.

      Polecam!

      ciasteczka ryżowe

      Składniki:

      • 1 opakowanie kleiku ryżowego
      • 1/2 szkl cukru
      • 200g miękkiej margaryny
      • 3 jajka
      • opk cukru waniliowego
      • 4 łyżki wiórek kokosowych
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • dżem - ulubiony smak

      Wszystkie składniki(oprócz dżemu)zagnieść. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować małe kulki, lekko spłaszczyć i zrobić w środku dziurkę. Ciasteczka układać na blaszce i piec w rozgrzanym piekarniku do 180o C . Piec ok 20-30 min, aż ciasteczka się zarumienią. Po upieczeniu blachę z ciastkami wyjąc z piekarnika i wystudzić. Na początku ciastka będą miekkie, ale w trakcie studzenia zaczną nabierać chrupkości. Po wystudzeniu na środek każdego ciasteczka położyć odrobinę dżemu.

      ciasteczka ryżowe

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka ryżowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      piątek, 12 kwietnia 2013 11:01
  • czwartek, 17 stycznia 2013
  • wtorek, 11 grudnia 2012
    • Pierniczki

      No więc to było tak... wszyscy wokół pieką pierniczki. W sumie to już najwyższa pora. Święta tuż tuż! Przyznam szczerze że chociaż jestem zwolennikiem pierniczków(uwielbiam ten korzenny smak) to nigdy ich wcześniej nie robiłam.               Aż wstyd :/ Ale od dziś to się zmieni . Przepis który wam polecam znalazłam na stronie "Wielkie Żarcie" I chociaż inspiracją był dla mnie ten przepis to skorzystałam z wielkiego żarcia. Jedyne co zmieniłam to dodałam 1 łyżkę kakao. Pierniczki są twarde i chrupiące- takie jak lubię ja i moja rodzinka. W tej chwili pierniczki "odpoczywają" zamknięte w puszce. Może dotrwają do świąt -jak ich nie zjemy ;)

      Baaardzo polecam!!!

      Pierniczki

      Składniki na ciasto:

      • 50dkg mąki
      • 20dkg cukru pudru( ja dodałam zwykły cukier)
      • 20dkg miodu
      • 12 dkg margaryny
      • 1 jajko
      • 1 dkg sody oczyszczonej
      • 2 duże łyżki przyprawy korzennej do piernika
      • 1 łyżka kakao

      Mąkę wymieszać z sodą. Dodać wszystkie pozostałe składniki (margaryna powinna być miękka) Zagnieść ciasto. Wyrabiać tak długo ,aż ciasto będzie gładkie. Pierniczki można robić od razu lub przechowywać ciasto zawinięte w folię spożywczą w lodówce. Ja swoje ciasto zrobiłam w piątek,ale zabrakło czasu na pieczenie, więc upiekłam pierniczki dopiero w poniedziałek.

      Pierniczki

      Moja córcia-mały pomocnik  :)

      Pierniczki

      Ciasto rozwałkować i wykrawać pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać pierniczki. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok 8-10 min. Pierniczki po upieczenia są miękkie, a po chwili twardnieją.

      Pierniczki

      Pierniczki można polukrować według uznania.

      Składniki na lukier:

      • 150 g cukru pudru
      • 2 łyżki cytryny
      • 2 łyżki gorącej wody

      Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Jeśli lukier jest za gęsty można dodać wody, jeśli za rzadki dodać cukru pudru.

      Pierniczki

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniczki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 grudnia 2012 21:27
  • poniedziałek, 08 października 2012
    • Usteczka- ciasteczka serowe

      Pyszne ciasteczka na dwa kęsy. Ciasto dzięki dodatkowi sera jest przyjemnie wilgotne. Przepis znalazłam na blogu "Na stole". wprowadziłam małe zmiany na własne potrzeby :) Z podanych ilości wychodzą dwie blaszki ciastek. Usteczka robi się szybko, przepysznie pachną i szybko znikają :)  Polecam !

      Usteczka-ciasteczka serowe

      Składniki:

      • 250g maki
      • 250g sera - twarogu
      • 200g masła
      • 2 łyżki cukru
      • jabłka i gruszki
      • cukier puder do posypania

      Ser wrzucić do miski i rozgnieść widelcem dodać miękkie masło i mąkę i cukier. Zagnieść ciasto. Podsypując mąką rozwałkować na placek o grubości ok 3 mm. Szklanką wykrajać krążki. Jabłka i gruszki obrać ,usunąć gniazda nasienne, przekroić na ćwiartki. Każdą ćwiartkę pokroić na kilka plasterków. Na krążki z ciasta układać po jednym plasterku gruszki lub jabłka. Ciasto składać na pół zlepiając boki.

      Usteczka-ciasteczka serowe

      Ciasteczka układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 25 min w temp.ok 180o C.

      u

      Smacznego


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Usteczka- ciasteczka serowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 października 2012 10:27
  • wtorek, 11 września 2012
    • Karmelki

      Trudno określić jakie to cukierki. Na początku są twarde i smakiem przypominają  Werther's  Original. Po chwili robią się z nich ciągutki. Jedno jest pewne są to bardzo słodkie cukierki karmelowe. Więc dla "pożeraczy" słodkości będą idealne. Jak dla mnie są odrobinę za słodkie,ale to nie znaczy że ich nie jem. Po prostu wystarcza mi jeden cukierek aby zaspokoić swoją żądzę cukru ;) Za to mój syn (przyp. nastolatek) na jednym cukierku nie kończy :). Przepis znalazłam na blogu "matka Wariatka" . Polecam!

      karmelki

      Składniki:

      • 300g cukru
      • 75ml miodu
      • 75ml wody
      • 150 ml śmietanki 30%
      • 50 g masła
      • 1/2 łyżeczki soli morskiej (ja użyłam zwykłej)
      • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

      Do większego garnka wsypać cukier, dodać miód i wodę. Gotować na małym ogniu aż płyn zrobi się brązowy(nie mieszać!).

      W małym garnuszku podgrzać śmietanę, masło i sól. Jak masło się rozpuści należy wszystko przelać do syropu. Uwaga! Syrop przed dodaniem śmietanki zdjąć z ognia, bo inaczej wszystko wykipi. Dodać ekstrakt waniliowy i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.Masa na cukierki będzie gotowa jeśli wylejemy kropelkę na talerzyk i ona szybko zastygnie.

      karmelki

      Masę karmelową wylać do foremek, uprzednio wysmarowanych olejem i odstawić do stężenia. Można wylać karmel na naoliwioną blaszkę, a po ostudzeniu pokroić w dowolne kształty.

      karmelki

      Cukierki przechowywać w lodówce. Jeśli będziecie je trzymać w jednym pojemniczku najlepiej zawinąć lub przełożyć je folią, aby się nie skleiły.

      karmelki

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Karmelki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 września 2012 10:04
  • niedziela, 02 września 2012
    • Kokosanki,bajaderki czyli jak wykorzystać resztki biszkoptu.

      Twórczej soboty ciąg dalszy. Wczoraj zrobiłam 3 torty z tego jeden był nietypowego kształtu.(zob.-galeria tortów). "W spadku" pozostał mi biszkopt,a że wyrzucić go nie wypada więc należało coś z nim zrobić. W taki sposób powstały kokosanki i bajaderki w wersji dla dzieci i dla dorosłych z alkoholem.

      kokosanki i bajaderki

      Dokładnych proporcji nie podam ponieważ robiłam to na oko. Poza tym proporcje zależą od ilości biszkoptu.

      Składniki na kokosanki:

      • biszkopt(najlepszy z dnia poprzedniego)
      • polewa (każdy pewnie ma swój ulubiony przepis)
      • kokosowe wiórki

      Wszystko jest bardzo proste do wykonania. Biszkopty pokroić w grube kostki. Każdy kawałek  biszkoptu wkładać do ostudzonej polewy,łyżką oblewać biszkopt tak aby był pokryty z każdej strony polewą. Następnie biszkopt przełożyć do drugiej miski z wiórkami kokosowymi i obsypać go również z każdej strony. Kokosankę przełożyć na talerz. I gotowe.

      kokosanki

      Bajaderki również bez dokładnych proporcji, ważne aby konsystencja była lepka na tyle aby można było uformować kulki.

      Składniki na bajaderki:

      • Biszkopt
      • wiórki kokosowe
      • miód
      • nutella
      • polewa kakaowa(u mnie zostało z kokosanek ok 4 łyżek więc dodałam,ale można pominąć i dodać więcej nutelli)

      Biszkopt pokruszyć palcami i dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować niewielkie kulki.

      bajaderki

      Do masy można również dodać odrobinę alkoholu rum lub amaretto. Jeśli robicie wersję alkoholową i bezalkoholową proponuję zrobić bajaderki w dwóch kształtach ,tak aby dzieci przypadkiem nie poczęstowały się wersją alkoholową :)

      bajaderki

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kokosanki,bajaderki czyli jak wykorzystać resztki biszkoptu.”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 września 2012 19:38
  • wtorek, 31 lipca 2012
    • Kruche ciasteczka

      Chrup,chrup tu,chrup,chrup tam. takie odgłosy słychać w moim domu:). Odkąd upiekłam razem z moją 3-letnią córeczką ciasteczka "chrupie" cała rodzinka. Ciastka są bardzo kruche,tak kruche, że przy zagniataniu trzeba się troszkę namęczyć aby ciasto ładnie wyrobić. Co prawda można zmienić proporcje mąki i zrobić mniej kruche. Ale ja tam wolę troszkę się "pomęczyć" i mieć na prawdę pyszne ciastka :).Przy wykrajaniu pomagała mi córeczka, to była dla nas fajna zabawa. A ponieważ moje ciastka to literki i cyferki więc była też okazja do nauki :) Veronica była zachwycona i nawet teraz jak bierze ciastko to biegnie do mnie i pyta jaka to literka lub cyferka. Przepis znalazłam dawno,dawno temu w internecie,ale nie pamiętam zródła. Ciastka te robię już od 6 lat na początku ten przepis był zarezerwowany na każde święto Bożego Narodzenia.Wtedy były pokryte lukrem i kolorowymi ozdobami jak przystało na świąteczne ciasteczka. A w wersji bez polewy też są świetne. Polecam!

      kruche ciasteczka

      Składniki:

      • 30dkg maki ziemniaczanej
      • 50dkg mąki pszennej
      • 30dkg margaryny
      • 20dkg cukru pudru
      • 5 żółtek
      • 1 łyżka śmietany
      • dodatki:mak,kakao,olejki zapachowe,dżem,ewentualnie białą i ciemną polewa.

      kruche ciasteczka

      Z mąki,masła,żółtek,śmietany i cukru zagnieść ciasto. Jeśli chcecie aby ciasto było mniej kruche można dodać mniej mąki ziemniaczanej a więcej mąki pszennej. Ciasto podzielić na trzy części i dodać do jednej mak, do drugiej olejek zapachowy, do trzeciej kakao. Można też zrobić ciastka z sezamem, wiórkami kokosowymi,lub dżemem. Ciasto rozwałkować o wykrawać foremkami ciasteczka. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w temp.ok 180oC ok 10-15min aż do zarumienienia.

      kruche ciasteczka

      kruche ciasteczka

      Smacznego!


      Ciasteczka wykrawane

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasteczka”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 lipca 2012 12:33
  • niedziela, 08 lipca 2012
    • Rogaliki

      Drożdżowo- kruche rogaliki, mała przekąska na dwa kęsy. U mnie w wersji z dżemem i z czekoladą. Przepis wielokrotnie sprawdzony, z tej porcji wychodzi bardzo dużo rogalików, dlatego ja często robię połowę porcji. Przepis ten dostałam od teściowej mojej siostry. Dziękuję pani Heniu :). Polecam!

      rogaliki

      Składniki na ciasto:

      • 2 kostki margaryny
      • 1kg mąki
      • 10dkg drożdży
      • 1 mała śmietana
      • 3 łyżki cukru
      • 1/4szkl. mleka

      Ponadto:

      • marmolada lub nutella
      • cukier puder do posypania

      rogaliki

      Drożdże rozprowadzić z cukrem i mlekiem dodać trochę mąki, tak aby uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami na ciasto. Nie czekać aż ciasto wyrośnie, Kawałki ciasta rozwałkowywać na okrągłe placki o grubości 3-4 mm i średnicy ok 10-12cm. Każde koło przecinać na 12 trójkątów. Na zewnętrzną część trójkątów kłaść marmoladę lub nutellę. Ciasto zwijać do środka koła. Następnie formować rogaliki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki piec w temp. ok.180-190C aż lekko się zarumienią.

      ...z marmoladą....

      rogaliki

      ....i z czekoladą...

      rogaliki

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 lipca 2012 18:58
  • sobota, 23 czerwca 2012
    • Szyszki z preparowanego ryżu

      I kolejny smak dzieciństwa :) Szyszki robione przez moją mamę były rewelacyjne.  Myślę,że ogromny wpływ na smak ma rodzaj użytych krówek. Dawniej nie było problemu z zakupem ciągnących się cukierków, teraz niezle trzeba się naszukać żeby trafić na te idealne. Ale nie ma problemu kruche krówki też się nadają do szyszek. Jedząc szyszki  nie ma możliwości żeby poprzestać tylko na jednej:). Każdy łasuch skusi się na więcej.

      szyszki z preparowanego ryżu

      Składniki:

      • 30dkg krówek
      • 15 dkg ryżu preparowanego
      • 1 łyżka kakao
      • 20dkg masła

                Do garnka włożyć krówki,masło i kakao,podgrzewać stale mieszając . Jak masa będzie gładka zdjąć z palnika i dodać ryż. Wymieszać. Lekko przestudzić. Formować szyszki i wykładać na papier do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

      szyszki z preparowanego ryżu

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      sobota, 23 czerwca 2012 19:04

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autora blogu. Kopiowanie,przetwarzanie i rozpowszechnianie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi