do ostatniego okruszka...

różne

  • wtorek, 23 grudnia 2014
  • piątek, 26 kwietnia 2013
    • Sos karmelowy

      Słodki,aksamitny i kremowy.Taki właśnie jest ten sos. Idealny do lodów, naleśników i innych słodkich potraw. Jednak dla mnie jest to wyjście awaryjne, gdy się marzy coś słodkiego. Wystarczy zanurzyć łyżeczkę w słoiku z sosem i słodkie marzenie się spełnia :) Polecam!

      sos karmelowy

      Składniki:

      • 300g cukru
      • 300 ml śmietany kremówki 30%

      Cukier rozsypać równomiernie na patelni. Postawić na ogniu(nie za dużym) i podgrzewać. Nie mieszać! Można potrząsać patenią w ten sposób mieszamy  roztapiający się cukier. Po pewnym czasie cukier zrobi się brązowy. Uwaga karmel szybko ciemnieje . Im ciemniejszy kolor tym bardziej intensywny smak. Jednak za ciemny jest gorzki.Tak więc trzeba w odpowiednim momencie przestać podgrzewać cukier.Śmietanę kremówkę podgrzać w  garnuszku i powoli dolewać do karmelu cały czas mieszając. Nie martwcie się jeśli na początku karmel zrobi się gęsty i się oddzieli od śmietanki. Podczas podgrzewania karmel się rozpuści i połączy ze śmietaną. Sos należy mieszać przez cały czas, aż lekko zgęstnieje. Pamiętajcie, że zimny sos będzie gęściejszy. Gotowy sos wystudzić przelac do słoiczka i przechowywać do 2 tyg w lodówce.

      sos karmelowy

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sos karmelowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      piątek, 26 kwietnia 2013 10:40
  • niedziela, 14 października 2012
    • Bigos z cukinii

      Cukinia to warzywo o wielorakim zastosowaniu. Można ją faszerować, smażyć, wekować itd. itp. Jednak dla mnie najlepszy jest bigos z cukinii. To taki smak dzieciństwa który często za mną "chodzi" :). Moja mama często robiła bigos w sezonie "wysypu" cukinii. Teraz też pichci takie pyszności:) Niestety dzieli nas zbyt duża odległość (ok 2000 km) abym mogła wpaść na bigosik. Tak więc, aby zaspokoić swoje zachcianki muszę sama brać się do roboty. Bigos jest najlepszy na zimno. I co ważne musi być dobrze doprawiony. A samo gotowanie jest dziecinnie proste :). Polecam!

      bigos z cukini

      Składniki:

      • 1 średniej wielkości cukinia
      • 2 cebule
      • sól
      • pieprz
      • olej
      • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

      bigos z cukinii

      Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju. Cukinię obrać i pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. I gotowe :)

      bigos z cukinii

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 października 2012 23:06
  • niedziela, 23 września 2012
    • Masło orzechowe

      A oto przepis na moje masło orzechowe. Może nie jest idealnie gładkie(mój sprzęt niestety nie dał rady) ale jest pyszne. Wierzcie mi lub nie, ale te kawałeczki orzeszków w niczym nie przeszkadzają, wręcz przeciwnie :) Przyjemnie się je chrupie.  Niestety nie mam dobrej fotki samego masła,ale obiecuje dodać jak tylko uda mi się zrobić. Na zdjęciu kanapka z dżemem i masłem orzechowym. Polecam!

      masło orzechowe

      Składniki:

      • 2 szkl. orzeszków ziemnych niesolonych
      • 5-6 łyżek płynnego miodu
      • sól według uznania-ja dodałam ok 1/4 łyżeczki
      • 1 łyżka oliwy

      Orzeszki uprażyć na gorącej patelni na niewielkim ogniu. Mieszać uważając aby orzeszki się nie przypaliły. Ostudzone orzeszki zmiksować z miodem i oliwą . Posolić do smaku. I gotowe :) Proste i bez konserwantów. Masełko należy przechowywać w lodówce.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Masło orzechowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 września 2012 19:41

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autora blogu. Kopiowanie,przetwarzanie i rozpowszechnianie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi