do ostatniego okruszka...

domowe wędliny i co nieco na chleb

  • niedziela, 13 grudnia 2015
    • Łatwy i zdrowy pasztet z kurczaka.

      Pyszny domowy pasztet. A do tego w lżejszej wersji, bo bez dodatku tłuszczu :). Robiłam go już kilka razy i na pewno zrobię go na zbliżające się święta. Ze śliwkami lub bez.... Szczerze polecam!!!

      DSCF2252_blog

      Składniki:

      • 1 duży kurczak
      • 1 marchewka
      • 1 pietruszka
      • kawałek pora
      • kawałek selera
      • 4 ząbki czosnku
      • 4 listki laurowe
      • 2-3 ziarna ziela angielskiego
      • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
      • 2 czerstwe kajzerki
      • 1 cebula
      • masło do posmarowania blaszki
      • bułka tarta do obsypania blaszki
      • 2 jajka
      • sól, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa, imbir w proszku
      • 20 dkg śliwek kalifornijskich( nie koniecznie)

      Kurczaka umyć i włożyć do garnka. Zagotować i odszumować. Następnie dodać obrane warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, rozgniecione ząbki czosnku i pieprz ziarnisty. Gotować do miękkości, ok 60min. Ostudzić. Mięso oddzielić od kości. Obrane mięso, cebulę i ugotowaną marchewką przekręcić dwukrotnie przez maszynkę. Bułki namoczyć w ciepłej wodzie. Do mięsa dodać jajka i odciśnięte bulki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Wyrobić masę. Na koniec dodać śliwki. Wymieszać. Podłużną keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Masę wyłożyć do blaszki i wyrównać łyżką. Piec ok 80 min w temp.200 oC. Pasztet powinien być rumiany na wierzchu.

      DSCF2254blog

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 grudnia 2015 16:41
  • wtorek, 28 kwietnia 2015
    • Rolada serowa

      Smaczny pomysł na kanapkę. Roladę można zrobić z dowolnym farszem. U mnie wersja wiosenna z rzodkiewką i koperkiem. Razem z chlebem wieloziarnistym .... Pycha!

      Polecam!

      Rolada serowa

      Składniki:

      • 50 dkg sera żółtego np. salami. Ważne, aby nie był to ser z dziurami.
      • 135 g kremowego serka o dowolnym smaku ( ja użyłam serek Łaciaty)
      • kilka rzodkiewek
      • koperek
      • sól, pieprz

      Rzodkiewki i koperek drobno posiekać. Dodać serek kremowy i doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Ser żółty pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż ser się roztopi. Następnie ser przełożyć na durszlak i odcedzić płyn który się oddzieli od sera.

      Przygotować miskę z zimną wodą. Na blat wyłożyć ser żółty i mocząc ręce w zimnej wodzie uformować placek z sera. Na wierzch rozłożyć kremową masę serową i zwinąć roladę.

      Roladę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada serowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 kwietnia 2015 22:31
  • niedziela, 29 marca 2015
    • Rolada drobiowa ze szpinakiem

      Świetna propozycja na Wielkanocy stół i nie tylko. Przepis znalazłam na blogu Co mi w duszy gra. Zrobiłam je na urodziny swojego męża. Roladki cieszyły się dużym powodzeniem, czytaj: zniknęły z talerza ;). Są pyszne, soczyste i efektownie się prezentują.

      Polecam!!!

      Rolada drobiowa ze szpinakiem

      Składniki na dwie rolady:

      Masa mięsna:

      • 75 dkg piersi z kurczaka
      • 2 jajka
      • 2 ząbki czosnku
      • 3 łyżki suszonej cebuli
      • sól,pieprz- do smaku

      Farsz:

      • 450g mrożonego szpinaku
      • 1 jajko
      • 2 ząbki czosnku
      • sól pieprz- do smaku
      • 1 łyżeczka cukru
      • 1 łyżka soku z cytryny

      Dodatkowo:

      • folia spożywcza

      Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć na sitku. Dodać drobno posiekany czosnek i pozostałe składniki farszu. Wymieszać

      50 dkg piersi z kurczaka zmielić w maszynce. Pozostałe 25 dkg drobno pokroić. Dodać posiekany czosnek i pozostałe składniki. Wymieszać.

      Obie masy podzielić na dwie części. Na blacie rozłożyć spory kawałek foli spożywczej. Na nią wyłożyć masę mięsną. rozłożyć równomiernie formując prostokąt (mniejszy niż folia). Na mięsie rozłożyć połowę farszu. Zwinąć roladę pomagając sobie folią spożywczą. Końcówki foli zwinąć i zawiązać na supełek lub związać nitką. Ponownie rozłożyć kawałek foli spożywczej i znowu zawinąć w nią roladę ,tym razem kładąc ją w poprzek. Powtórzyć trzeci raz zawijanie. Ważne jest, aby folia dokładnie była zawinięta, tak aby woda nie dostała się do środka podczas parzenia rolad.

      Tak samo postąpić z drugą roladą.

      Obie rolady (dokładnie zawinięte w folię) włożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą (w takiej ilości,aby przykryła rolady) i gotować na średnim ogniu ok 45 min od momentu zagotowania wody.

      Gotowe rolady ostrożne wyjąć z garnka. Położyć na duży talerz, na wierzch położyć coś ciężkiego np. drewnianą deskę do krojenia. Po ostudzeniu zdjąć folię. Można obsypać je słodką papryką.

      Jak autorka podaje można jeść na ciepło i na zimno. U mnie zostały pochłonięte na zimno.

      Smacznego!

      Rolada drobiowa ze szpinakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 marca 2015 23:12
  • niedziela, 28 grudnia 2014
    • Galantyna z kaczki

      Kaczka w odsłonie świątecznej :) Pyszna z dodatkiem suszonych śliwek. Ja, część galantyny zalałam galaretką.

      Polecam!

      galantyna z kaczki

      Składniki:

      • kaczka
      • 2 suche bułki
      • kacza wątróbka
      • sól i pieprz
      • gałka muszkatołowa
      • 2 garście suszonych śliwek
      • natka pietruszki
      • majeranek
      • jajko

      Kaczkę umyć i osuszyć. Ułożyć na desce "do góry brzuchem" Odciąć skrzydła i szyję,jeśli jest ( w mojej kaczce nie było). Przeciąć wzdłuż pomiędzy filetami. Oddzielić mięso (ze skórą) od kości,pamiętając o nóżkach. Trybowanie kaczki w zasadzie nie różni się od trybowania kurczaka.

      Skórę rozłożyć na desce. Odciąć całe mięso tak aby pozostała tylko skóra, Mięso i wątróbkę zmielić dwukrotnie. Bułki namoczyć,odcisnąć i również przekręcić dwukrotnie przez maszynkę.

      Śliwki jeśli są bardzo suche namoczyć przed pokrojeniem. Moje były miękkie, więc wystarczyło drobno pokroić. Dodać do masy mięsnej. Dodać jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem. Wyrobić na jednolitą masę.

      Skórę położyć na blacie. Na wierzch równomiernie rozłożyć masę mięsną. Zwinąć formując roladę.

      Oderwać kawałek folii aluminiowej. Wysmarować rozpuszczonym masłem. Ułożyć roladę i dokładnie zawinąć zaciskając boki formując kształt cukierka. Zawinąć jeszcze kilkakrotnie(3x) w folię pamiętając, aby łączenie foli było za każdym razem w innym miejscu i zachodziło na siebie. Chodzi o to, że galantyna będzie pieczona - gotowana w wodzie i nie wskazane jest dostanie się wody do mięsa.

      Galantynę włożyć do brytfanki i nakłuć folię w kilku miejscach, aby nie wybuchła w czasie pieczenia. Do połowy wysokości galantyny wlać wodę. Brytfankę wstawić do piekarnika i piec w temp. 190oC przez 1h20min.

      galantyna z kaczki

      Upieczoną galantynę wyjąć z wody. Zostawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie można pokroić na grubsze plastry udekorować owocami i zalać tężejącą galaretką.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 grudnia 2014 20:05
  • środa, 17 września 2014
    • Pasztet z selera

      Tak wiem pewnie nie jeden mężczyzna w tym momencie krzyknie "z selerem,a gdzie mięso?!" Nie samym mięsem człowiek żyje ;). A taki np.seler korzeniowy. Zawiera  mnóstwo cennych składników.Takich jak witamina C, kwas foliowy i witamina PP. Nie wspomnę o bogactwie minerałów przede wszystkim fosforu,wapna,potasu i cynku. I można było by wymieniać dalej. Naukowcy doszukali się aż 86 cennych składników. A jeszcze co jest ważne seler jest warzywem lekkostrawnym :D. Mam nadzieję, że chociaż odrobinę was zachęciłam do używania selera w kuchni. Dzisiaj polecam pyszny pasztet z grzybową nutką.

      Polecam!

      Pasztet z selera

      Składniki na 2 duże keksówki:

      • seler korzeniowy ok 1,7kg (waga po obraniu)
      • 2 cebule
      • 3 kostki bulionu grzybowego
      • 250g margaryny
      • 1 szkl. bułki tartej
      • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
      • 4 jajka

      Seler i cebule zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Do garnka wlać 2 szklanki wody dodać margarynę ,seler z cebulą i gałkę muszkatołową. Gotować ok 40min. od czasu do czasu mieszając. Seler po ugotowaniu powinien być miękki. Ostudzić. Dodać 4 żółtka i bułkę tartą. Wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą selerową.

      Przełożyć do wysmarowanych olejem keksówek. Piec w temp. 180oC ok 1 godz do zrumienienia pasztetu. Upieczony pasztet dobrze wystudzić.

      Pasztet z selera

      Smacznego!



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      środa, 17 września 2014 20:36
  • wtorek, 29 kwietnia 2014
    • Polędwica dojrzewająca czyli schab w skarpecie

      Nie ma nic lepszego od domowej wędliny. Suszony schab już od paru lat jest przygotowywany w mojej rodzinie. Jak wiadomo ile kucharek tyle smaków. I w tym wypadku smak wedliny będzie się różnił, w zależności jakimi przyprawami natrzemy mięso. Wędlinka przepyszna. Polecam!

      poledwica dojrzewająca czyli schab w skarpecie

      Składniki:

      • ok 1.5 kg schabu (oczyszczonego z tłuszczu i błonek zewnętrznych)
      • 1/4 szkl cukru
      • 1/2 szkl soli
      • 1 główka czosnku( obrać i drobno posiekać)
      • ulubione przyprawy do natarcia mięsa

      Dodatkowo:

      • 1 podkolanówka
      • sznurek do związania mięsa

      Schab umyć i osuszyć. Natrzeć cukrem. przełożyć do miski,przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 16 godzin.

      Po tym czasie schab ponownie umyć i osuszyć. Natrzeć solą. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na 24 godziny.

      Po upływie doby mięso dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć czosnkiem i ulubionymi przyprawami np. majerankiem,słodką i ostrą papryką itp. Włożyć do lodówki na 24 godziny.

      Następnego dnia schab włożyć do podkolanówki,zawiązać końce. Można zasznurować jak szynkę. Powiesić w przewiewnym, ciepłym miejscu. Ja suszę pod okapem. Pozostawić na 4-5dni.

      Po ok. 5 dniach wędlina jest gotowa. Przechowywać w lodówce.

      polędwica dojrzewająca czyli schab w skarpecie

      Smacznego!



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Polędwica dojrzewająca czyli schab w skarpecie”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 kwietnia 2014 23:35
  • poniedziałek, 17 czerwca 2013
    • Rolada z mięsa mielonego

      Pomysłów na pieczenie z mięsa mielonego jest mnóstwo. Ja dzisiaj proponuję roladę z serem żółtym i ogórkiem konserwowym. Tak więc,jeśli macie dość sklepowych wędlin polecam pyszną pieczeń bez konserwantów.

      Rolada z miesa mielonego

      Składniki:

      • 900g wieprzowego mięsa mielonego
      • 2 małe czerstwe bułeczki
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
      • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
      • sól,pieprz
      • 2 jajka
      • kilka korniszonów
      • 3 plastry sera żółtego

      Bułeczki namoczyć w ciepłej wodzie.Jak zmiekną odcisnąć nadmiar wody i dodać do mięsa mielonego. Czosnek drobno posiekać i razem z gałką,imbirem i jajkami dodać do mięsa mielonego. Mięso dokładnie wyrobić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki najlepiej na noc.

      Przyprawione mięso rozłożyć formując prostokąt o grubości ok 1,5cm. Na środku rozłożyć ser żółt, a na wierzch ogórki korniszone (jeden za drugim) Zwinąć roladę. Dobrze uklepać, lekko dociskając. Roladę przełożyć do wysmarowanej oliwą blaszki. Piec w temp 200oC przez ok 1,5 godz. Do zrumienienia rolady.

      rolada z mięsa mielonego

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada z mięsa mielonego”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 czerwca 2013 12:58
  • środa, 01 sierpnia 2012
    • Rolada mięsno-serowa

      Przepis ten wyszperałam w gazetce "Przyślij przepis. Przekąski na zimno"nr.1/2012. Robiłam tą roladę pierwszy raz do końca nie byłam pewna swojego wyboru.Jednak efekt przeszedł moje oczekiwania. Rolada wcale nie jest tak pracochłonna jak by się wydawało, a smak hmm... połączenie sera żółtego,warzyw i mięsa mielonego- i czego można jeszcze chcieć :) Pycha!!!. Rewelacyjne zarówno na ciepło jak i a zimno do kanapek. Polecam!

      Rolada mięsno-serowa

      Składniki:

      • 30dkg żółtego sera
      • 8 jajek
      • 1 szkl.majonezu
      • 50dkg lopatki
      • 20dkg pieczarek
      • 1 czerwona papryka
      • 2 cebule
      • 3 ogórki konserwowe
      • pęczek koperku
      • 3/4szkl bułki tartej
      • sól i pieprz
      • olej

      Przygotować ciasto serowe. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać 4 jajka i majonez. Wymieszać.Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Rozłożyć równomiernie. Piec w temp.ok 180oC ok 25 min. Ostudzić.

      Przygotować farsz. Łopatkę zmielić i przesmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. I ponownie przesmażyć. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę i dodać do masy mięsnej.Nadal smażyć na małym ogniu. Posypać posiekanym koperkiem( w mojej wersji było to ok4 łyżek koperku)  i doprawić do smaku. Przestudzić i dodać 4 jajka i bułkę tartą. Wymieszać. Farsz równomiernie rozłożyć na cieście serowym i zwinąć w roladę. Roladę ciasno zawinąć w papier pergaminowy i włożyć do keksówki. Piec ok 40-45 min w temp.ok. 180-200oC.  I gotowe!

      Rolada mięsno-serowa

      Smacznego!

      Zrolowani

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada mięsno-serowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      środa, 01 sierpnia 2012 18:21

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autora blogu. Kopiowanie,przetwarzanie i rozpowszechnianie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi