do ostatniego okruszka...

ciasta

  • niedziela, 26 marca 2017
    • Babka majonezowa

      Prosta, szybka i do tego smaczna . Cóż więcej trzeba ? Babka tak prosta, że moja niespełna 8-letnia córka zrobiła ją praktycznie sama z moja niewielką pomocą. Przyznam że babkę z dodatkiem majonezu dopiero dziś miałam okazję skosztować. I muszę przyznać, że jest smaczna, ciasto wilgotne i oczywiście majonez nie jest zupełnie wyczuwalny.

      Ja na pewno jeszcze skorzystam z tego przepisu, wam również.... Polecam !!!

      Źródło inspiracji znalazłam tu

      Babka majonezowa

      Składniki:

      • 1/2 szkl mąki pszennej
      • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 szkl cukru
      • 4 duże jajka
      • 3/4 szkl majonezu

      Wszystkie składniki wlożyć do miksera i zmiksować na średnich obrotach przez ok 4 min, aż cukier się rozpuści. Ciasto wylać do nasmarowanej masłem formy. Piec w temp. 175oC przez ok 45 min, do suchego patyczka.

      Upieczona babkę przełożyć na kratkę do studzenia. Polać lukrem i można udekorować jak to moja córcia zrobiła ...malinami :)

      Składniki na lukier:

      • cukier puder
      • sok z cytryny

      Cukier utrzeć z odrobina soku, tak aby uzyskać lekko płynną konsystencje. W razie potrzeby dodać cukier lub sok z cytryny .

      Babka majonezowa

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Babka majonezowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 marca 2017 22:55
  • czwartek, 11 czerwca 2015
    • Truskawkowa pianka

      Sezon truskawkowy w pełni, więc nie może zabraknąć i przepisu na ciasto. Szukając w internecie pomysłu znalazłam coś idealnego dla mnie. I nie pomyliłam się w wyborze. Ciasto przypadło do gustu wielu osobom, a w szczególności dzieciom. Rewelacyjny deser na gorące dni!

      Na przepis "wpadłam" tu

      Polecam!!!

      Truskawkowa pianka

      Składniki na dużą blachę:

      • biszkopty lub biszkopt upieczony z 4 jajek (z pewnością każdy ma swój sprawdzony przepis) Ja swój biszkopt nasączyłam wodą+sok truskawkowy (może być woda z cytryną)
      • 1kg truskawek
      • 1,5 szkl. śmietany kremówki 30%
      • 5 galaretek truskawkowych

      Biszkopt lub biszkopty wyłożyć do blaszki. Nasączyć.  3 galaretki rozpuścić w 4,5 szkl. gorącej wody.Truskawki umyć i odszypułkować. 50dkg truskawek zmiksować w blenderze razem ze śmietanką. Gdy galaretka zacznie gęstnieć dodać koktajl truskawkowy i wymieszać . Wylać odrobinę (ok 1 cm wysokości) na biszkopty. Pozostałe truskawki (50dkg) "poustawiać" na cieście. Zalać pozostałą masą truskawkową. Wstawić do lodówki. W tym czasie rozpuścić pozostałe 2 galaretki w 900ml wody. Gdy zaczną tężeć wylać na piankę truskawkową. Ponownie schłodzić w lodówce,aż galaretka stężeje.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Truskawkowa pianka”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 czerwca 2015 23:28
  • wtorek, 28 kwietnia 2015
    • Murzynek - łatwe ciasto

      Murzynek kojarzy mi się z ciastem czasów PRL. Pamiętam jak mama piekła to ciasto w prodiżu, nigdy nie czekaliśmy aż wystygnie.  Ach te smaki dzieciństwa..... Przepis od wielu lat jest w mojej rodzinie, to właśnie według niego moja mama piekła murzynka. Tym razem ja dodałam czekoladę i dzięki temu uzyskałam mocniejszy czekoladowy smak i bardziej zwartą konsystencje ciasta, coś pomiędzy murzynkiem i brownie.

      Polecam!

      Murzynek-łatwe ciasto

      Składniki:

      • 1 kostka margaryny
      • 1 1/2 szkl.cukru
      • 1/2 szkl.wody
      • 3 czubate łyżki kakao
      • 1 gorzka czekolada 100g
      • 2 1/2 mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 4 jajka

      Margarynę,cukier, 1/2 tabliczki czekolady i wodę zagotować, a następnie ostudzić. Odlać pół szklanki na polewę. Do pozostałego płynu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i żółtka. Zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy (26cm). Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180oC przez ok 50 min. do tzw. suchego patyczka

      Do odstawionej polewy dodać pozostałą czekoladę. Rozpuścić. Można podgrzać w mikrofalówce. Polać polewą lekko przestudzone ciasto.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Murzynek - łatwe ciasto”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 kwietnia 2015 23:39
  • piątek, 27 lutego 2015
    • Jabłecznik bez pieczenia

      I kolejne ciasto bez pieczenia. W oryginalnym przepisie ciasto jest gotowe po 15 min od "złożenia" go w całość. Według mnie jest smaczniejsze jak jest dobrze schłodzone.

      Ciasto nie jest skomplikowane, jeśli lubicie jabłeczniki i szarlotki to warto je spróbować.

      Polecam!

      jabłecznik bez pieczenia

      Składniki:

      • ok 200g biszkoptów
      • 6 jabłek
      • 2 kisiele brzoskwiniowe
      • 200 ml wody
      • 2 łyżki cukru
      • 1 łyżeczka cynamonu

      Jabłka umyć,obrać i zetrzeć na tarce (duże oczka). Włożyć do garnka, dodać cukier i cynamon,zagotować mieszając. Jeśli jabłka są kwaśne można dodać więcej cukru. Kisiele rozpuścić w 200 ml wody i wlać do jabłek. Całość zagotować wciąż mieszając.

      Na dno tortownicy (21 cm) ułożyć biszkopty. Zalać gorącą masą jabłkową. Pozostałe biszkopty zetrzeć na tarce (duże oczka) Wysypać je na jabłka. Odstawić do schłodzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego!

      Źródło inspiracji znalazłam tu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Jabłecznik bez pieczenia”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      piątek, 27 lutego 2015 23:48
  • niedziela, 22 lutego 2015
    • Ciasto Maxi King

      Ciasto bez pieczenia. Wpowadziłam kilka zmian do oryginalnego przepisu i ciasto znalazło miejsce na rodzinnej liście ulubionych ciast. 

      Źródło inspiracji znalazłam tu

      maxi king


      Ciasto Maxi King

      Składniki:

      • ok 300g herbatników
      • 1 duże opk. krakersów  
      • 1 puszka masy krówkowej  (Gostyń)
      • 1,5 kostki masła
      • 1 szkl. mleka
      • 3/4 szkl. cukru
      • 2 łyżeczki cukru waniliowego
      • 350-400g mleka w proszku (nie granulowane)
      • 1 czekolada gorzka
      • 1 czekolada mleczna
      • 1/2 szkl. śmietanki kremówki 30%
      • 150g orzechów laskowych

      Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni. Szklankę mleka i oba cukry zagotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodać wystudzone mleko i miksować. Konsystencja nie będzie idealna, ale się nie przejmujcie. Następnie należy dodać mleko w proszku,masa zrobi się kremowa. Dodać 350g mleka ,jeśli masa będzie za rzadka można dosypać pozostałe mleko w proszku.

      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć warstwę herbatników, następnie połowę mlecznego kremu. Na krem ułożyć krakersy, masę krówkową,ponownie krakersy, drugą połowę kremu i przykryć herbatnikami.

      Przygotować polewę. Czekolady połamać, wrzucić do garnuszka dodać śmietanę kremówkę i podgrzewać ,aż czekolada się rozpuści. Dodać orzechy,wymieszać i po lekkim przestudzeniu polać ciasto.

      Gotowe ciasto schłodzić przez co najmniej 3 godz. Im dłużej leży, tym jest lepsze.

      Kroić gorącym nożem.

      Ciasto Maxi King

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Maxi King”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 lutego 2015 17:27
  • poniedziałek, 03 listopada 2014
    • Kwadraty dyniowe

      Przepis banalnie prosty. Nawet nie wymaga użycia miksera. Nie jest to typowe ciasto, raczej coś pomiędzy ciastem a ciasteczkami.  Wilgotne i pysznie pachnące imbirem i cynamonem. Następnym razem zrobię z podwójnej porcji :)

      Źródło inspiracji znalazłam tu

      Polecam!!!

      kwadraty dyniowe

      Składniki na ciasto (blaszka 20cm X 20cm) :

      • 1 szkl mąki pszennej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
      • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 2 łyżki rodzynek
      • 1 szkl. drobno startego miąższu z dyni
      • 3/4 szkl cukru brązowego
      • 1 jajko
      • ok 75g masła - roztopić
      • 2-3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 1/2 szkl. zrumienionych pestek z dyni i słonecznika
      • 1-2 łyżeczki tartego świeżego imbiru

      Składniki na polewę:

      • 3 łyżki śmietanki kremówki
      • 100g białej czekolady

      W misce wymieszać mąkę, sól ,proszek do pieczenia,cynamon,imbir,rodzynki i połowę porcji pestek. W drugiej misce wymieszać dynię ,jajko,roztopione masło,świeży imbir,cukier i ekstrakt waniliowy. Suche składniki wsypać do mokrych i wymieszać.

      Ciasto wlać do formy (20X20) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 175oC przez 35-40 min. do tzw suchego patyczka. Ostudzić.

      Do garnuszka wlać śmietankę i zagotować. Wrzucić  połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Lekko ostudzić. Polać ciasto i posypać pozostałymi pestkami.

      kwadraty dyniowe

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Kwadraty dyniowe ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 listopada 2014 22:26
  • piątek, 22 sierpnia 2014
    • Budyniowa tarta z owocami

      Jak dla mnie: Mega pyszna!  Uwielbiam takie połączenia. Przepis prosty,można użyć ulubione owoce. U mnie jeszcze letnio (zaległy wpis) truskawkowo- jeżynowa i druga z truskawkami.

      Moje koleżanki wiele razy zachwalały tą tartę w końcu i ja się pokusiłam na zrobienie jej. Nie żałuje, no może trochę jednak żal,że tak szybko znika :)

      Polecam!

      budyniowa tarta z owocami

      budyniowa tarta z owocami

      Składniki na formę do tarty ( u mnie była tortownica 24 cm średnicy)

      Składniki na ciasto:

      • 2 żółtka
      • 1 szkl. mąki
      • 125g masła
      • cukier waniliowy

      Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę,zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godz. do lodówki. Formę do ciasta wysmarować masłem. Wyłożyć do formy schłodzone ciasto,równomiernie wylepiając spód i boki. Ponakłuwać widelcem i piec w temp ok.  180oC przez ok. 15-20 min. Ciasto powinno się lekko zrumienić.

      Przygotować galaretkę:

       1 opk. galaretki(smak do wyboru) wymieszać z 250ml gorącej wody

      Składniki na masę budyniową:

      • 2 szkl. mleka
      • 0,5szkl. cukru
      • kilka kropel aromatu waniliowego lub ziarenka z 1/4 laski wanilii
      • 1,5 łyżki mąki pszennej
      • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 200g masła

      Mleko(1,5 szkl), cukier,aromat i masło zagotować .Dodać resztę mleka wymieszanego z obiema mąkami. Energicznie mieszając gotować przez chwilę. Lekko przestudzić.

      Ciepły budyń wlać na ciasto. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

      Na budyń wyłożyć owoce i zalać lekko stężałą galaretką . Ponownie schłodzić.

      budyniowa tarta z owocami


      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Budyniowa tarta z owocami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      piątek, 22 sierpnia 2014 18:23
  • niedziela, 29 czerwca 2014
    • Ciasto teściowej (szybkie,tanie i smaczne)

      Dziś zapraszam na przepis z serii "goście idą" Ciasto bardzo szybko się robi,co prawda trochę trzeba poczekać, aż się upiecze,ale warto. Przepis jest w mojej rodzinie, a właściwie w rodzinie mojego męża,  bardzo długo. Moja teściowa prawie w każdy weekend piekła to ciasto (stąd ta nazwa). Wpadały dzieci z rodzinami i cały prodziż ciasta znikał w przyslowiowe 5 min. Ponieważ  dzieli nas ok 2 tys.km, teraz ja piekę to ciasto,ku radości mojej rodziny. Co prawda moja wersja jest odrobinę zmodyfikowana, ale ciasto nadal jest tak samo pyszne. Wilgotne i niezbyt słodkie,idealne do kawy. Polecam!!!

      Przepraszam za niezbyt ładne zdjęcie, ale było robione "w biegu" zanim ciasto znikło do ostatniego okruszka...

      Ciasto teściowej

      Składniki na tortownicę 24 cm lub tortownicę z kominkiem 26 cm:

      • 2 jajka
      • 1 szkl cukru
      • 1 opk cukru waniliowego
      • 2 szkl mąki
      • 1 łyżeczka sody 
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 łyżki dżemu (ja dodałam dżem z czarnej porzeczki)
      • 1 łyżka kakao
      • 1/2 szkl oleju
      • 1 szkl. mleka

      Jajka zmiksować z cukrami. Dodać mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia, olej,mleko i dżem. Miksować niezbyt długo,tak aby składniki się połączyły. Kakao można dodać do całości (zdjecie poniżej). Można również ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakaoWlewać na zmianę(porcjami) do tortownicy tak jak przy cieście zebra.  Pamietajcie tortownicę wysmarowac masłem i obsypać bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku w temp 180oC przez ok. 45min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu opruszyć cukrem pudrem

      Smacznego!

      Ciasto teściowej

      Powyżej ciasto całe z kakao,pieczone w tortownicy 24cm,przekrojone i przełożone dżemem. W tym przypadku był to dżem truskawkowy.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto teściowej (szybkie,tanie i smaczne)”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 czerwca 2014 23:09
  • wtorek, 10 czerwca 2014
    • Ciasto drożdżowe z rabarbarem

      Sezon rabarbarowy wciąż trwa, więc nie mogło zabraknąć na blogu tego przepisu. Uwielbiam ciasto drożdżowe. Jego zapach w trakcie pieczenia i smak hmmm.... Nawet wyrabianie takiego ciasta sprawia mi swego rodzaju przyjemność ;) Tym razem z powodu choroby nie miałam sił, aby osobiście zajać się wyrabianiem ciasta,posłużyłam się mikserem :)Ale i tak wyszło smaczne.

      Ciasto jest wilgotne dzięki dodatkowi masła. Nawet następnego dnia jest świeże, chociaż jak wiadomo ciasto drożdżowe jest najpyszniejsze zaraz po upieczeniu. 

      Polecam!

      ciasto drożdżowe z rabarbarem

      Składniki:

      • 50 dkg mąki pszennej
      • 5 dkg świeżych drożdży
      • 15 dkg masła (rozpuścić)
      • 4 żółtka i 1 jajko
      • 1 szkl ciepłego mleka
      • 15 dkg cukru
      • szczypta soli
      • rabarbar (ja dodałam zbyt dużom-ok 1kg- przez co w paru miejscach ciasto było zbyt wilgotne od soku rabarbarowego. Następnym razem zmniejsze ilośc do ok 5 rabarbarowych patyczków).

      Składniki na kruszonke:

      • 50g zimnego masła
      • 12 płaskich łyżek mąki pszennej
      • 4 łyżki cukru

      Jeśli lubicie kruszonkę na cieście,to proponuje podwoić porcje składników. Z tej ilości wychodzi według mnie jej za mało.

      Drożdże wkruszyć do miski, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dolać odrobinę ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 min.

       Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier. Dolać ciepłe mleko i rozmieszane jaja. Ciasto wyrabiać przez 10 min. drewnianą łyżką lub mikserem z hakiem. Następnie dodać rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiać do momentu, aż masło i ciasto będą tworzyć lśniąca gładką, gęstą masę. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1h.

      Rabarbar umyć i obrać z zewnetrznych włóken. Pokroić w ok 1 cm kawałki, zasypać kilkoma łyżkami cukru i odrobiną cynamonu.

      Wyrośniete ciasto wylać na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać w miarę możliwości. Rozłożyć równomiernie rabarbar. Jeśli rabarbar puści sok,to należy go odsączyć zanim zostanie położony na cieście. Ciasto z rabarbarem odstawić do ponownego wyrośnięcia.

      W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu w misce za pomocą palców wymieszać wszystkie składniki tworząc kruszonkę. Gotową kruszonką posypać wyrośnięte ciasto i wstawić do pikarnika. Piec w temp. 180oC ok 50 min.

      ciasto drożdżowe z rabarbarem

      Źródło inspiracji znalazłam tu

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 czerwca 2014 20:48
  • piątek, 04 kwietnia 2014
    • Ciasto brzoskwiniowo-krówkowe

      Smaczne ciasto na biszkoptowym spodzie z brzoskwiniami i pianką serową z nutką krówki. Idealne do popołudniowej kawki. Wprowadziłam kilka małych zmian w przepisie. Ciasto pyszne, delikatne i nie za słodkie. Polecam!

      ciasto brzoskwiniowo-krówkowe

      Źródło inspiracji zanalazłam tu

      Biszkopt upieczony z 4 jajek. Mój jest ciemniejszy niż normalnie ponieważ zastąpiłam biały cukier, cukrem brązowym. Biszkopt nasączyć pączem. Może to być woda z cytryną i cukrem.

      Składniki na masę brzoskwiniową:

      • dżem brzoskwiniowy ( ja użyłam brzoskwiniowego dżemu- Łowicz 450g)
      • 1 galaretka brzoskwiniowa

      Dżem włożyć do garnuszka i doprowadzić do wrzenia mieszając, aby się nie przypalił. Następnie wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia jej. Ostudzić i tężejącą masę wylać na biszkopt. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

      • Podłużne biszkopty
      • pącz: woda+sok z cytryny+cukier

      Biszkopty zamoczyć na chwilkę w pączu. Następnie wyłożyć na papierowy ręcznik.

      Masa serowa:

      • 500ml śmietany kremówki 30%
      • 500 g serka mascarpone
      • 1/2 puszki krówki
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 3 łyżki żelatyny

      Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Serek zmiksować z krówką i cukrem pudrem. Śmietanę wymieszać z serkiem. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody i lekko ciepłą wlać do masy serowo-śmietanowej. Zmiksować.

       Połowę masy wyłożyć na brzoskiwiniową galaretkę. Następnie położyć nasączone biszkopty i drugą połowę masy. Uwaga!!! Masa szybko tężeje! Wyrównać i schłodzić. 

      Wierzch ciasta pokryć pozostałą masą krówkową i posypać płatkami migdałowymi.

      ciasto brzoskwiniowo-krówkowe

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto brzoskwiniowo-krówkowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      piątek, 04 kwietnia 2014 23:48
  • poniedziałek, 10 marca 2014
    • Metrowiec

      Pyszne biało-czarne ciasto z masą budyniową. Wymaga trochę pracy, szczególnie przy składaniu, ale wierzcie mi warto. :)  Przepis na ciasto znalazłam tu natomiast przepis na krem pochodzi z mojego starego zeszytu z przepisami.

      Polecam!

      metrowiec

      Składniki na ciasto:

      • 1 szk. cukru
      • 5 jaj 
      • 2 szkl. mąki tortowej
      • 9 łyżek oleju
      • 9 łyżek letniej wody
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 łyżki kakao + 1 łyżka wody
      • cukier waniliowy lub kawałek laski wanilii

      Żółtka jajek zmiksować z cukrem. Dolać wodę i olej. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i łyżkę wody. Wymieszać. Ciasta wlać do dwóch blaszek (keksówek) wyłożonych pergaminem. Piec w temp.ok 180oC. przez ok. 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić.

      Składniki na krem:

      • 0.5l mleka
      • 3/4szk cukru
      • 2 łyżki mąki pszennej
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 250g  miękkiej margaryny
      • olejek migdałowy

      Odlać ok. 1/2 szkl mleka dodać obie mąki i kilka kropli olejku. Dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową. Zagotować cały czas mieszająć. Ostudzić. Margarynę zmiksować,tak aby była puszysta. Powoli dodawać zimny budyń nadal miksując. 

      Wystudzone ciasta położyć obok siebie i pokroić na kromki. Każdą kromkę smarować masą budyniową i układać. Pamiętając że ciasta mają być układane na zmianę, raz jasne raz ciemne.

      metrowiec

      Ciasto polać polewą.

      Składniki na polewę:

      • 6 łyżek cukru
      • 6 łyżek śmietany
      • 2 łyżki margaryny
      • 3 łyżki kakao

      Wszystkie składniki włożyć do garnka i zagotować,cały czas mieszając. Ostudzić i polać ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi. Kroić po skosie.

      metrowiec

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Metrowiec”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 marca 2014 14:34
  • sobota, 15 lutego 2014
    • Tort czekoladowy z bitą śmietaną

      Rano szukałam jakiegoś fajnego i szybkiego przepisu na coś słodkiego. I znalazłam na blogu Moje Wypieki- tu . Wprowadziłam małe modyfikacje i efekt można zobaczyć  poniżej.Torcik jest bardzo czekoladowy, a bita śmietana z owocami idealnie przełamuje ten czekoladowy smak. To jest to co za mną "chodziło" od kilku dni :)

      Polecam!

      Tort czekoladowy z bitą śmietaną

      Składniki na ciasto:

      • 150 ml mleka
      • 1 łyżka masła
      • 3 duże jajka
      • 200g cukru
      • 175 g mąki pszennej
      • 3 łyżki kakao
      • 1 łyżeczka sody

      Mąkę z kakao i sodę przesiać do miski. Jajka zmiksować z cukrem na bardzo puszystą masę. Mleko z masłem podgrzać. Masło powinno się roztopić. Jeszcze gorące mleko powoli wlewać do zmiksowanej masy jajecznej nadal miksując. Następnie wsypać mieszankę mąki i wymieszać szpatułką (lub miksować przez chwilę na niskich obrotach). Ciasto podzielić na dwie części i upiec w dwóch takich samych foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Jeśli użyjecie foremek silikonowych,tak jak ja to zrobiłam, to nie ma potrzeby wykładania ich papierem do pieczenia. Piec w tem 170oC ok 20 min. Wystudzić.

      Składniki na masę śmietanową ;

      • 250ml  śmietany kremówki 30%
      • 1 śmietan-fix
      • 400 g mrożonych owoców (ja użyłam mieszanki- jagody,truskawki,jeżyny i maliny)

      Śmietanę przez chwilę miksować. Następnie dodać śmietan-fix i nadal ubijać,aż uzyskamy odpowiednią konsystencje. Dodać rozmrożone i odsączone na sitku owoce. Wymieszać z ubita śmietaną. Dwa upieczone placki ciasta przełożyć śmietaną z owocami. Schłodzić.

      Składniki na ganache:

      • 150ml śmietany kremówki 30%
      • 1 łyżka miodu
      • 100g gorzkiej czekolady
      • 50g mlecznej czekolady

      Śmietankę i miód wlać do garnka dodać pokrojoną czekoladę. Wszystko podgrzewać, mieszająć aż masa będzie gładka. Lekko przestudzić i oblać schłodzony tort. Udekorować świeżymi owocami.

      tort czekoladowy z bita śmietaną 

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Tort czekoladowy z bitą śmietaną”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      sobota, 15 lutego 2014 00:59
  • piątek, 03 stycznia 2014
    • Piernik staropolski

      Pycha, pycha i jeszcze raz pycha!  Nie wiem jak wy,ale ja uwielbiam pierniki, pierniczki, kawę piernikową a nawet pijam herbatę z dodatkiem przyprawy do piernika. Jesienią i zimą ogarnia mnie piernikowe szaleństwo ;)W tym roku po raz pierwszy zdecydowałam się upiec piernik staropolski. Teraz jestem pewna że ten właśnie piernik co roku będzie u mnie królował na świątecznym stole :) 

      Polecam!!!

      piernik staropolski

      Ciasto wymaga rozłożenia w czasie. Zaczynamy już ok 4 tygodnie przed  świętami. 

      Składniki:

      • 0.5l miodu
      • 2 szkl.cukru
      • 250g margaryny
      • 1kg mąki tortowej + 1 szklanka
      • 3 jajka
      • 3 łyżeczki sody
      • 1/2 szkl. mleka
      • szczypta soli
      • 2-3 opk ulubionej przyprawy do piernika
      • baklie (ja nie dodałam)

      piernik  staropolski

      Miód, margarynę i cukier włożyć do garnka i podgrzewać do rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać przesianą mąkę z solą i przyprawami piernikowymi. Następnie dodać jajka i sodę rozpuszczoną w mleku. Wyrobić ciasto. Przełożyć do szklanego lub emaliowanego naczynia. Przykryć folią spożywczą i ściereczką. Odstawić w chłodne miejsce  na 3-4 tygodnie np. do komórki lub piwnicy. Po tym czasie upiec placki.  Z tej porcji wyszło mi 5 placków(duża blaszka).

       Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielic na porcje. Rozwałkować i przełożyć do blaszek. Piec ok 40-45 min w 180oC.

      Placki po upieczeniu ostudzić i przełożyć powidłami śliwkowymi. Zawinąć w ściereczkę i reklamówkę. Powinno leżeć ok 7 dni, aż zmięknie. 

      piernik staropolski

      Można również przełożyć masą np. grysikową. Ponieważ masa jest na bazie  mleka bezpieczniej bądzie jeśli przełożycie placki na 2-3 dni przed spożyciem. Ciasto należy przykryć folią aluminiową i również włożyć do reklamówki. Odłożyć w chłodne miejsce na parę dni. Ciasto w tym czasie zmięknie. Przepis na masę(krem) znajdziecie tu 

      piernik staropolski

      Źródło inspiracji znalazłam tu

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      piątek, 03 stycznia 2014 20:20
  • wtorek, 19 listopada 2013
    • Całuśny Mikołaj :)

      Takiego Mikołaja widziałam na jakiejś stronce w internecie. Wtedy pomyslałam sobie,że przed świętami go upiekę. Jednak nie sądziłam, że tak szybko za niego się zabiorę. Moja córka(4.4 lat) od paru dni siedzi w domu z nogą w gipsie, więc muszę wymyślać jakieś ciekawe zajęcia dla "zabicia czasu". Przyznam, że miałyśmy fają zabawę a potem pyszny podwieczorek. Wstępnie Mikołaj miał być bez ust,ale Veronica cały czas się dopytywała gdzie będzie jego mina(usta). Tak więc mikołaj dostał usta i do tego jakie...

      Jakiś czas temu ponownie zobaczyłam to małe dzieło na blogu Pani Danusi- tu I właśnie z tego bloga skorzystałam jeśli chodzi o przepis  na ciasto drożdżowe. Tam również znalazłam szczegóły co do wykonania tego "przystojniaka"

      Polecam!

      całuśny mikołaj

      Składniki:

      • 400 g mąki pszennej
      • 3,5 łyżeczki suszonych drożdży
      • 50g cukru
      • szczypta soli
      • 75 g masła (rozpuścić)
      • 2 żółtka
      • 250ml ciepłego mleka

      Przesiać mąkę do miski. Dodać drożdże, sól i cukier. Wymieszać. Następnie dodać żółka i ciepłe mleko. Wyrabiać przez chwilę drewnianą łyżką. Dolać roztopione masło. Podsypując mąką ręcznie wyrabić ciasto. Pamiętając, żeby nie dodać zbyt dużo mąki bo nasz mikołaj będzie twardy. Ciasto powinno być miekkie i elastyczne. Gotowe ciasto włożyć do miski,przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

      Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie nie równe części. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z mniejszej części ciasta uformować twarz mikołaja.  Z pozostałego ciasta zrobić czapkę, nos, brodę i wąsy. Przed położeniem każdego elementu, miejsce posmarować białkiem. Świetny instruktaż obrazowy znajdziecie tu

      Całego Mikołaja przed pieczeniem posmarować białkiem.

      całuśny mikołaj


      Piec w temp. ok. 180oC przez ok 35 min.

      całuśny mikołaj

      Po upieczenu udekorować  białym i cerwonym lukrem.

      Lukier biały-cukier puder z odrobiną gorącej wody

      Czerwony lukier- cukier puder z odrobiną gorącej wody i  czerwonego barwnika spożywczego.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Całuśny Mikołaj :)”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 listopada 2013 19:36
  • czwartek, 31 października 2013
    • Dyniowe ciasto drożdżowe

      Jesienią w kuchni nie może zabraknąć oczywiście dyni. Ostatnio zakupiłam 2 ładne dyńki. Jedna została przeznaczona do moich poczynań kulinarnych. Natomiast druga miała królować jako lampion na Haloween. Ale przyznam, że w tym roku po raz pierwszy odkąd jestem w UK (7lat) ogarneło mnie jakieś lenistwo i nie przygotowałam dyni na Haloween. Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Dzięki temu mam o jedną dynię więcej do użycia w kuchni ;)

      Dzisiaj polecam wam dyniowe ciasto drożdżowe. Jest pyszne! Nie za słodkie,lekko wilgotne dzięki dodatkowi dyni i oczywiście pięknie żółte. Nawet drugiego dnia nie traci na świeżości. Polecam!

      Źrodło inspiracji znalazłam tu  . A po kilku moich modyfikacjach w oryginalnym przepisie powstało Haloweenowe ciacho.

      Składniki:

      • 1/2 kg mąki pszennej
      • 1/2 szkl. cukru
      • 30 dkg dyni
      • 1/2 szkl mleka
      • 60 dkg masła (roztopić)
      • olej
      • 1 czubata łyżeczka cynamonu
      • 15 g świeżego imbiru

      Zaczyn:

      • 4 dkg świeżych drożdży
      • 2 łyżki cukru
      • mąka
      •  ciepłe mleko

      Lukier:

      • cukier puder
      • parę kropli soku z cytryny
      • śmietana 12%


      Przygotować zaczyn. W tym celu wymieszać wszystkie składniki zaczynu w takich proporcjach, aby całość przypominała w konsystencji śmietanę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

      W tym casie przygotować dynię. Obrać i pokroić w kostkę. Dynię wrzucić do mleka i ugotować do miekkości. Zmiksować i przestudzić.

      Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, zaczyn, starty imbir,cynamon i mus dyniowy. Wszystko razem wymieszać drewnianą łyżką. Przygotować tłuszcz. Do szklanki wlać roztopione masło i uzupełnić olejem,tak aby otrzymac 1/2 szkl tłuszczu. Wlać do ciasta i dokładnie wyrobić. Ciasto bedzie się lepić do ręki. Można podsypać odrobiną mąki,ale nie więcej niż 2 łyżki. Wyrobione ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

      Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jak ciasto podwoi swoją objętość, piec w temp. ok 200o C przez ok 30 min.

      Upieczone ciasto można pokryć lukrem lub posypać cukrem pudrem.

      Lukier przygotować ucierając cukier puder z niewielką ilością śmietany i odrobiną soku z cytryny.

      Smacznego!



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Dyniowe ciasto drożdżowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      czwartek, 31 października 2013 20:35

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autora blogu. Kopiowanie,przetwarzanie i rozpowszechnianie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi