do ostatniego okruszka...

pieczywo

  • czwartek, 22 października 2015
    • Prosty i smaczny chleb na drożdżach

      Jednak ja jestem małym leniuszkiem.....a może łakomczuszkiem. Hmmm..... sama nie wiem. Ale z drugiej strony po co sobie komplikować to i owo jak  można na szybko ;) I właśnie dziś polecam  pyszny łatwy przepis na chleb. Chleb na drugi dzień jest nadal świeży i pachnący.

      Polecam!

      Źródło inspiracji znalazłam tu

      Prosty i smaczny chleb na drożdżach

      Składniki na 1 bochenek ( duża keksówka):

      • 500g mąki (ja dałam 250 g pełnoziarnistej chlebowej + 250 g mąki pszennej chlebowej)
      • 2 łyżeczki cukru
      • 2 płaskie łyżeczki soli
      • 14g suchych drożdży (2 opk)
      • 4 łyżki płatków owsianych
      • 600ml ciepłej wody

      Do miski wlać wodę i dodać drożdże. Wymieszać. Do drugiej miski wsypać wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać i wlać wodę z drożdżami. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Można dodać np. pestki słonecznika i dyni.( ja dodałam 1/3 szkl ). Ciasto chlebowe będzie bardzo kleiste. Miskę przykryć czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.  Blaszkę-keksówkę posmarować olejem i obsypać otrębami pszennymi. Wyrośnięte ciasto zamieszać łyżką i wlać do blaszki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia (ok 15 min). 

      Piekarnik nagrzać do 200oC. Chleb piec ok 45 min. Studzić na kratce. 

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Prosty i smaczny chleb na drożdżach”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 października 2015 17:58
  • czwartek, 02 kwietnia 2015
    • Chleb wieloziarnisty na drożdżach

      Pieczenie chleba wbrew pozorom nie jest trudne, a w szczególności chleba na drożdżach. Ten przepis jak i kilka innych podejrzałam na blogu Danusi. Wprowadziłam zmiany w przepisie i tak oto powstały pięknie pachnące, z chrupiącą skórką, dwa bochenki chleba. Dodam jeszcze że chleb praktycznie nie wymaga wyrabiania.

      Polecam!

      chleb wieloziarnisty na drożdżach

      Składniki na dwa bochenki (wielkości keksówki)

      • 600g białej mąki chlebowej
      • 400g mąki pełnoziarnistej do wypieku chleba
      • 3 łyżeczki cukru
      • 2 łyżeczki soli
      • 1/2 szklanki siemienia lnianego
      • 1/2 szklanki sezamu (ja dodałam biały i czarny sezam)
      • 2 opk. suszonych drożdży(14g)
      • 1/2 szklanki pestek (słonecznik i dynia)
      • 6 łyżek otrąb pszennych
      • 1 l letniej wody

      Do dużej miski wsypać wszystkie suche produkty i wymieszać. Dolać wodę i drewnianą łyżka dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. U mnie trwało to około 3 min.  Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż wyrośnie.

      Blaszki -keksówki posmarować oliwą i i obsypać otrębami pszennymi.

      Gdy ciasto podwoi objętość należy uderzyć pięścią w ciasto w celu pozbycia się gazów. Podzielić na pół i przełożyć do foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230oC. Piec ok 40 min. Studzić na kratce.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb wieloziarnisty na drożdżach”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 kwietnia 2015 01:36
  • sobota, 21 lutego 2015
    • Bułki śniadaniowe

      Proste,szybkie i smaczne. Czego więcej trzeba jeśli chodzi o domowe bułki. Chociaż szybko tracą chrupiącą skórkę to i tak są warte polecenia. Najlepiej smakują z masłem zaraz po upieczeniu (i oczywiście ostudzeniu), ale następnego dnia są również smaczne.

      Polecam!

      Źródło inspiracji znalazłam tu

      bułki śniadaniowe

      Składniki na 16 bułeczek:

      • 5 szkl. mąki pszennej
      • 50g świeżych drożdży
      • 1 łyżeczka cukru
      • 1 łyżka soli
      • 3 łyżki masła (rozpuszczonego)
      • 2 szkl. ciepłej wody
      • sezam,mak lub nasiona słonecznika do posypania

      Do miski wlać ciepłą wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać, aby rozpuścić drożdże. Dodać 2 szkl. mąki,ponownie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Po ok 30 min jak zaczyn wyrośnie dodać 3 szkl. mąki i sól. Wymieszać. Wyłożyć ciasto na blat lekko obsypany mąką i zagniatać dodając roztopione masło. Ciasto powinno być rozciągane ruchem od siebie i ponownie do siebie. Metod zagniatania ciast na pieczywo jest kilka. Ważne, aby ciasto było rozciągane dzięki temu pieczywo będzie miękkie i sprężyste. Ciasto należy zagniatać ok 10 min. Uwaga, będzie lepiące jednak nie dodawajcie zbyt dużo mąki ponieważ bułki będą twarde. Gotowe ciasto uformować w wałek i podzielić na 16 równych części. Z każdego kawałka formować kulkę i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdą bułkę posmarować wodą i obsypać ziarnami. Odstawić do wyrośnięcia. Bułeczki powinny podwoić objętość. Piec w nagrzanym piekarniku 180C przez ok 30-35 min. Czas pieczenia zależy od piekarnika, bułki powinne być rumiane. Studzić na kratce.

      Smacznego!

      bułki śniadaniowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki śniadaniowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      sobota, 21 lutego 2015 00:01
  • poniedziałek, 26 stycznia 2015
    • Bagietki

      Coś mnie ostatnio naszło. Namiętnie wypiekam domowe pieczywo. :D Nie jest to dla mnie pierwsza przygoda z takimi wypiekami. Kilka przepisów jest już na moim blogu. Np. te rogale. Dziś dorzucam ten przepis na naprawdę pyyyszne bagietki. Przepis już dwukrotnie sprawdzony. Za pierwszym razem dodałam 4,5 szkl. mąki dzięki temu ciasto było bardziej zwięzłe. Za drugim razem dodałam 4 szkl. mąki i środek przypominał ciabatę. Jeszcze raz pyyycha. Mogę śmiało powiedzieć, że jak na razie to moje faworytki. Hmmm..... Ta chrupiąca skórka z miękkim sprężystym wnętrzem. Nie będę się rozpisywała po prostu..... Polecam!!!

      Składniki na 4 bagietki:

      • 1 szkl.mleka
      • 2 łyżeczki masła
      • 2 łyżeczki cukru
      • 1 szkl. wody
      • 1 opk. suszonych drożdży (7g)
      • 4 szkl. mąki pszennej+ 1/2 szkl w razie potrzeby
      • 2 łyżeczki soli

      Bagietki

      Mleko zagotować, dodać masło i cukier. Wymieszać. Wlać wodę i odstawić na ok 10 min do przestudzenia. Wsypać drożdże i wymieszać. Dodać sól i jedną szkl. mąki. Mieszać za pomocą drewnianej łyżki, dodając pozostałe 3 szklanki mąki. Ciasto jest lepiące i wilgotne. Należy energicznie mieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dużą miskę obsypać mąką lub wysmarować oliwą (oba sposoby sprawdzone) i przełożyć ciasto. Folię spożywczą nasmarować oliwą i przykryć miskę z ciastem. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.(ok 1 godz)

      Bagietki


      Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Podzielić na 4 części i delikatnie rozciągnąć formując bagietkę. Każdą bagietkę skręcić (chwycić za dwa końce i kręcić w przeciwne strony) Bagietki przełożyć na wysmarowaną oliwą blachę i ponownie odstawić do wyrośnięcia.(ok 30min)

      Piekarnik rozgrzać do 250oC Na dolnej półce postawić blaszkę z gorącą wodą. Blachę z bagietkami umieścić na środkowej półce i piec przez 10 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec,aż będą rumiane (ok 10-15 min)

      Bagietki

      Źródło inspiracji znalazłam tu.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 stycznia 2015 17:12
  • niedziela, 06 kwietnia 2014
    • Chrupki chlebek skandynawski

      Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam takie chrupiące chlebki. Jak tylko trafiłam na ten przepis od razu zabrałam się do dzieła. Więc teraz w domu słychać chrupanie. Wraz ze mną chrupie mąż, syn i córka. Pychaa... Polecam!!!

      chrupiacy chlebek skandynawski

      Składniki na dwie blaszki:

      • 2 szkl. płatków owsianych
      • 2 szkl. maki żytniej razowej
      • 1 szkl. ziaren słonecznika
      • 1/2 szkl ziaren czarnego sezamu 
      • 1/2 szkl. białego sezamu
      • 350 ml wody
      • 1/2-1 łyżeczki soli

      chrupiacy chlebek skandynawski

      Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 15 min. Po tym czasie masę rozsmarować na blaszkach wyłożonych papierem. Wierzch posypać ziarnami słonecznika i sezamu. Piec w nagrzanym piekarniku w 170oC ok 60 min.

      Po 10-15 min wyjąć z piekarnika i pokroić na kromki. Ponownie wstawić do pieczenia. W trakcie pieczenia należy uchylać piekarnik na chwilę w celu usunięcia pary.

      Upieczony chlebek wyjąć z blaszki i połamać na kawałki wzdłuż pokrojonych wcześniej linii. Odłożyć na kratkę do przestudzenia.

      chrupiący chlebek skandynawski

      Chlebek jest smaczny zarówno z wędliną, dżemem lub po prostu sam.

      W zamkniętym pudełku można przechowywać do tygodnia.

      Polecam!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Chrupki chlebek skandynawski”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 kwietnia 2014 23:54
  • czwartek, 30 stycznia 2014
    • Potato bread-chleb z dodatkiem ziemniaków

      Wczoraj upiekłam chleb z dodatkiem ziemniaków. Celowo nie dodawałam wpisu wczoraj, ponieważ chciałam zobaczyć jak będzie smakował taki chlebek następnego dnia po pieczeniu. I tutaj nastąpiło całkiem miłe zaskoczenie :) Chlebuś dziś nadal jest mięciutki. Dzięki dodatkowi ziemniaków chleb jest wilgotny i ma bardziej "zbitą" strukturę . Jest po prostu pyszny! :) Polecam!

      Źródło inspiracji znalazłam tu

      potato bread

      Składniki na 1 bochenek:

      • 300g ziemniaków(obranych)
      • 1 opk suszonych drożdży (7g)
      • 1 łyżka cukru
      • 1 łyżka oliwy
      • 1 łyżka soli
      • 300g mąki chlebowej-ja użyłam angielskiej mąki-strong white flour 
      • ziarna słonecznika do posypania.

      Ziemniaki ugotować w wodzie(nieosolonej),powinny być miękkie, jednak nie rozgotowane.

      Odlać zachowując wodę w której gotowały się ziemniaki. Ziemniaki po ugotowaniu należy przez chwilę odparować na ogniu,dodać łyżkę oliwy i rozgnieść tłuczkiem na puree. Odstawić do przestudzenia. 

      Do miseczki wlać 7 łyżek wody w której gotowały się ziemniaki. Lekko przestudzić, dodać łyżkę cukru i drożdże. Wymieszać i odstawić na ok 10.min. Zaczyn będzie gotowy, gdy zacznie się pienić. 

      Do miski włożyć puree ziemniaczane dodać zaczyn. Wszystko mieszać drewnianą łyżką. Mąkę wymieszać z solą i partiami dodawać do ziemniaków,nadal mieszająć. Następnie wyrabiać ciasto ręcznie, aż uzyskamy gładką i elastyczną konsystencje. Ciasto na początku wydaje się twarde, jednak po pewnym czasie ugniatania w "magiczny" sposób robi się miękkie.

      Z gotowego ciasta uformować kulę, przełożyć do miski wysmarowanej oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. (powinno wystarczyć ok. 1.5h)

      Po tym czasie uderzyć pięścią w wyrośniete ciasto w celu pozbycia się nadmiaru gazów. Z ciasta uformować bochenek. Ja zrobiłam trzy wałki i zaplotłam warkocz. Bochenek posmarować odrobiną mleka i posypać słonecznikiem. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i ponownie odstawić na jakieś 30 min do wyrośnięcia. 

      potato bread

      Chleb piec w temp ok 220oC przez ok 35 min. Upieczony bochenek studzić na kratce.

      potato bread

      Smacznego!



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Potato bread-chleb z dodatkiem ziemniaków”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 stycznia 2014 23:48
  • niedziela, 14 lipca 2013
    • Chlebowe przekąski

      Pomysł na  wykorzystanie odciętych skórek  chleba tostowego(chleb użyłam do zrolowanych tostów francuskich) Świetna przekąska do chrupania przed telewizorem. Polecam!

      Chlebowe przekąski

      Składniki:

      • Skórki od chleba tostowego
      • oliwa
      • sól morska
      • świeżo zmielony pieprz
      • suszony rozmaryn

      Chleb włożyć do miski, oprószyć przyprawami i skropić oliwą. Delikatnie wymieszać. Pieczywo rozłożyć równomiernie na blaszce. Zapiekać do zrumienienia.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 lipca 2013 20:27
  • środa, 15 maja 2013
    • Chleb pszenno-żytni z automatu

      Chleb pieczony w automacie nie jest taki sam jak tradycyjnie wyrabiany i wypiekany. Jednak czasami dla odmiany korzystam z automatu. Wczoraj w domu nastąpił "kryzys chlebowy". Gdy zorientowałam się że brakuje pieczywa był już wieczór. Brak chętnych do wyjścia z domu i kiepska pogoda "zmusiła" mnie do upieczenia chlebka. Po ok.3 godz. chleb był gotowy. Polecam!

      chleb pszenno-żytni z automatu

      Składniki na 1 bochenek ok 750g:

      • 300ml letniej wody
      • 1 czubata łyżeczka soli
      • 1 czubata łyżeczka cukru
      • 200g mąki żytniej
      • 300g mąki pszennej
      • 1 czubata łyżeczka suszonych drożdży
      • 1 płaska łyżka kakao

      Do maszyny wlać wodę i dodawać kolejno(należy zachować kolejność) sól i cukier,mąkę przesianą z kakao,drożdże.

      chleb pszenno-żytni z automatu

      Ustawić parametry w maszynie do chleba. Ja wybrałam wagę 1lb. Kolor skórki "medium" U mnie czas wyrabiania i pieczenia 2h53min. Jednak ustawienie automatu każdy powinien wybrać indywidualnie.

      chleb pszenno-żytni z automatu

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb pszenno-żytni z automatu”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      środa, 15 maja 2013 19:35
  • środa, 17 kwietnia 2013
    • Prosty chleb

      Chleb.... :) I mogłabym nic więcej nie pisac. Aromatyczny, z chrupiącą skórką  a jednocześnie miękki i sprężysty w środku. Każdy kto piecze chleb w domowym zaciszu zna to uczucie gdy świeżo upieczony bochenek "pręży sie" na kuchennym stole. Zródłem inspiracji była ta strona.

      Polecam!!!

      prosty chleb

      Składniki na 1 okrągły bochenek:

      • 500g mąki pszennej
      • 150 g mąki żytniej
      • 2 łyżki cukru
      • ok. 1.5 łyżki soli
      • 1,5 szklanki ciepłej wody
      • 4 łyżki oliwy
      • 1 torebka suszonych drożdży
      • dodatki do posypania chleba(np. siemię lniane, sezam,mak itp)

      prosty chleb

      Wszystkie składniki(bez dodatków)wymieszać i dokładnie wyrobić. Podczas zagniatania ciasta, można lekko podsypywać mąką. Ciasto powinno być miekkie i sprężyste. Przełożyć do miski obsypanej maką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy je odgazować,czyli jeszcze przez chwilę wyrabiać. Tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować kulę i włożyć do tortownicy. Chleb posmarować odrobiną mleka i obsypać dodatkami np sezamem. Odstawić do wyrośnięcia(ciasto ponownie podwoi swoją objętość). Wstawić do piekarnika na środkowy poziom. Na dół wstawić blaszkę z wodą. Parująca woda spowoduje że chleb będzie miał chrupiącą skórkę. Piec ok 30 min w temp. 200oC.

      prosty chleb

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Prosty chleb”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      środa, 17 kwietnia 2013 11:22
  • piątek, 01 lutego 2013
    • Focaccia

      Focaccia jest to rodzaj włoskiego pieczywa. Może stanowić bazę do pizzy lub być spożywana samodzielnie. Najlepiej smakuje na ciepło. Można piec ją z różnymi dodatkami lub bez. Najczęściej dodaje się rozmaryn i gruboziarnistą sól morską. Bardzo ważnym składnikiem jest oliwa z oliwek. Focaccia może być upieczona jako cienki placek lub grubszy(można go przekroić i użyć jako podstawę do kanapki). U mnie była cienka i dodałam do niej oliwki,suszony rozmaryn oraz suszone pomidory. Ciasto dzięki dużej zawartości wody jest bardzo klejące przez co trudno się wyrabia  ręcznie(ja użyłam mikser) Efekt jest nieziemski:) Focaccia jest chrupiąca na zewnątrz, miękka i wilgotna w środku.Pyycha!!! Polecam!

      Po długiej internetowej "selekcji"  przepis znalazłam tu

      focaccia

      Składniki:

      • 320g mąki pszennej
      • 200ml ciepłej wody
      • opakowanie drożdży suszonych(7g)
      • 1 łyżeczka soli
      • 1/2 łyżeczki cukru
      • 2 łyżki oliwy z oliwek

      Dodatkowo:

      • 4-5 łyżek oliwy z oliwek

      focaccia

      Do wody dodać połowę mąki,sól, cukier i oliwę. Wszystko rozmieszać. Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do ciasta,

      Ciasto wyrabiać ok 10 min powoli dodając mąkę. Powinno mieć lepką konsystencje. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15-20 min. Po tym czasie na blaszkę wylać 3-4 łyżek oliwy i wyłożyć ciasto. Ciasto przewracać kilka razy tak aby było z każdej strony pokryte oliwą. Przykryć ściereczką i ponowie odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz. Wyrośnięte ciasto rozłożyć na blaszce za pomocą palców robiąc wgłębienia. w tym momencie można dodać ulubione dodatki. Focaccię skropić oliwą. Odstawić na koleją godzinę do wyrośnięcia.

      focaccia

      Wstawić do nagrzanego do 240o C piekarnika i piec ok 12-20 min.

      focaccia

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      piątek, 01 lutego 2013 17:15
  • środa, 02 stycznia 2013
    • Rogale z makiem

      Pyszne domowe rogale ,przepis zalazłam tu . Przepis sprawdzony,rogaliki pyszne zwłaszcza z masełkiem :) Polecam!

      rogale z makiem

      Składniki:

      • 3 szkl. mąki pszennej
      • 4/3 szkl ciepłej wody
      • 2 łyżki wody
      • 30g świeżych drożdży
      • 1 jajko
      • 2 łyżki roztopionego masła
      • 2 łyżeczki cukru
      • 1/2 łyżeczki soli
      • jajko do posmarowania
      • mak do posypania

      rogale z makiem

      Drożdże rozpuścić w mleku,wodzie i cukrze. Odstawić na pół godziny,aż drożdże zaczną "chodzić" Mąkę wymieszać z solą dodać drożdże a na koniec dodać rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg i pokroić na 8 części jak pizze. Można pokroić na więcej części to rogale będą mniejsze. Ciasto zwijać do środka i formować rogale. Układać w odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec w 200o C ok 20 min. Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Rogale z makiem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      środa, 02 stycznia 2013 17:10
  • sobota, 17 listopada 2012
    • Cebularze

      Dzisiaj polecam cebularze. Przepis znalazłam  tutaj . Żeby tradycji stało się za dość musiałam co nie co zmienić. Co prawda nie wiele było zmian ale było. Tak czy owak cebularze są pyszne, jak je upiekłam to nie mogłam się powstrzymać żeby nie spróbować :) Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu jednak na przyszłość dodam odrobinę soli do ciasta i wam też radzę. Polecam!

      cebularze

      Składniki na zaczyn

      • 30g świeżych drożdży
      • 2 łyżeczki cukru
      • 4 łyżki mąki
      •  ok 1/4 szklanki ciepłego mleka

      Wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Zaczyn powinien mieć konsystencję śmietany. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

      Składniki na ciasto:

      • 500g mąki
      • 2 jajka
      • 8 łyżek ciepłego mleka
      • 200 g roztopionego i przestudzonego masła
      • 1 łyżeczka soli

      Do dużej miski wsypać mąkę,zrobić wgłębienie i wlać zaczyn. Dodać jajka, mleko,sól. Wyrabiać ciasto pod koniec powoli dolewać masło. Dobrze wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia(ok 1 1/2 godz). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie przygotować farsz.

      Składniki na farsz:

      • 1/2 kg białej cebuli
      • 1 czubata łyżka kminku
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka cukru
      • mak
      • oliwa

      Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę (parę łyżek) wrzucić cebulę, dodać kminek,sol,cukier. Smażyć ok 10 min, aż cebula będzie szklista. Przestudzić.

      cebularze

      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odrywać kawałki i formować placuszki. Na wierzch układać porcję cebuli. Posypać odrobiną maku. Piec w temp. 180oC ok 30min. Czas pieczenia zależy od wielkości cebularzy i waszych piekarników.

      cebularze

      A poniżej efekt mojego podjadania :)

      cebularze

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Cebularze”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      sobota, 17 listopada 2012 20:48
  • czwartek, 11 października 2012
    • Bułeczki ziołowe

      Polecam pyszne bułeczki o delikatnym smaku ziół. Rewelacyjne na śniadanko(o ile lubicie wcześnie wstawać ) lub na kolację :). Ponieważ jestem rannym śpiochem ,wiec bułeczki robiłam na kolację. Rozeszły się w oka mgnieniu. Rewelacyjnie smakowały z samym masełkiem. Przepis znalazłam  na blogu "moje pasje" oczywiście na swoje potrzeby odrobinę go zmodyfikowałam. Polecam!

      bułeczki ziołowe

      Składniki:

      • 250ml ciepłej wody
      • 420 mąki pełnoziarnistej lub chlebowej
      • 2 łyżeczki drożdży suszonych(lub 1 1/2 łyżeczki jeśli robicie z mąki chlebowej)
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżka cukru
      • 2 łyżki mleka w proszku
      • 1 1/2 łyżki oleju

      Ziołowa otoczka:

      • 5 łyżek
      • 2 łyżki ziół prowansalskich
      • 1 łyżka granulowanego czosnku

      bułeczki ziołowe

      Wszystkie składniki ciasta wyrobić na koniec dodając sól i oliwę. Uformować kulę, włożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto jeszcze raz delikatnie wyrobić lub tylko odgazować.

      Oliwę i zioła lekko podgrzać w małym garnuszku. Tortownicę o średnicy 28 cm natłuścić i obsypać bułka tartą. Ciasto podzielić na równe części u mnie wyszło 15 bułeczek (wielkości piłek do tenisa). Każdą bułeczkę obtoczyć w ziołowym oleju. Bułeczki układać w tortownicy zachowując odstępy. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min.

      Po tym czasie piec ok 25 min w temp. ok 190o C

      bułeczki ziołowe

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki ziołowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 października 2012 21:13
  • poniedziałek, 17 września 2012
    • Odrywany chlebek

      Blogowe szaleństwo na odrywany chlebek już minęło. Jednak ja wam dziś proponuję właśnie taki chlebek  z musztardą i żółtym serem. Przepis znalazłam na blogu "Anyżkowo" i muszę przyznać , że ten rodzaj pieczywa zagościł w moim domu na dobre. Robiłam go już parę razy. Chlebuś jest przepyszny! Rewelacyjnie smakuje na ciepło jako dodatek do gulaszu, jak i na zimno. Mój syn Norbert stwierdził ze smak chleba kojarzy mu się z pizzą. A to akurat pozytywne skojarzenie jeśli chodzi o nastolatka :) A siostra nie mogła uwierzyć że to chleb robiony przeze mnie, a nie kupiony :D. Hmm... czyżby nie wierzyła w mój talent kulinarny ? Muszę się ją zapytać. A wracając do chleba to oczywiście- Polecam!

      Chleb odrywany

      Składniki na ciasto chlebowe:

      • 1 szkl mąki pełnoziarnistej
      • 2.5-3 szkl mąki pszennej
      • 1szkl mleka
      • 1.5 opk.suszonych drożdży (11g)
      • 1/2 kostki masła
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka cukru
      • 2 jajka

      Dodatkowo:

      • 1/3 kostki masła
      • natka pietruszki
      • 1 łyżka musztardy delikatesowej
      • 1 łyżka musztardy francuskiej
      • 150g żółtego startego sera

      Do garnka wlać mleko i wrzucić pół kostki masła. Podgrzać tak aby masło się rozpuściło. Do miski wsypać mąkę,cukier,sól i drożdże.Wymieszać. Wlać ciepłe mleko z masłem. Wbić 2 jajka i wyrobić gładkie ciasto. Zrobić kulę i włożyć do obsypanej mąką miski. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia( na ok 1 godz)

      W między czasie w rondelku rozpuścić 1/3 kostki masła. Dodać musztardy i pietruszkę.

      Ciasto rozwałkować na kwadrat o grubości ok 0.5 cm. Pokroić na 4 paski o szerokości takiej samej jak blaszka-keksówka (krótsza). Każdy pasek posmarować roztopionym masłem z musztardą i posypać serem. Układać paski jeden na drugim. Pokroić w kwadraty. Ułożyć a właściwie ustawić pionowo w keksówce.

      Chleb odrywany

      Odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Piec w temp. 180o C ok. 40 min.

      Chleb odrywany

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Odrywany chlebek”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 września 2012 11:21
  • środa, 18 lipca 2012
    • Domowa tortilla - przepis na placki

      Wiele razy jadłam tortille zakupioną w sklepie i muszę przyznać,że zawsze była taka sobie. Nie przywiązywałam do tego większej wagi, ponieważ najważniejszy był dodatek do tortilli, który nadawał odpowiedniego smaku.Jednak mój maż był odmiennego zdania i za żadne skarby nie dawał się przekonać do placków tortilli. Postanowiłam tą jego niechęć przełamać :) Zaplanowałam zrobić Enchiladas właśnie z tortillą. I udało się mąż zjadł i powiedział że było bardzo,bardzo dobre :)(same placki również). Przepis znalazłam na you tube -VIDEO-KUCHNIA.PL(Jak zrobić Meksykańska Tortille). Polecam!

      Tortilla

      Składniki na placki:

      • 1/2 kg mąki pszennej
      • 0/2l ciepłej wody
      • 4 łyżeczki oleju
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka czosnku w proszku i 1łyżeczka ziół prowansalskich (tego w przepisie nie było-to mój własny pomysł)

      Do miski wsypać mąkę,sól i przyprawy.Wymieszać. Dolać 3 łyżki oleju i mieszać  dodając powoli ciepłą wodę. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę posmarować resztą oleju i odstawić na 15 min. Ciasto podzielić na 8 równych kawałków. Rozwałkować na cienkie placki nadając okrągły kształt.

      Tortilla

      Każdy placek przełożyć ręcznikiem papierowym, aby tortilla się nie posklejała.

      Tortilla

      Patelnię rozgrzać bez tłuszczu. Smażyć tortille po parę minut z każdej strony. Podczas smażenia tortilla zacznie się wybrzuszać, należy wtedy lekko dociskać łopatką placki do patelni. Ciepłą tortille zabezpieczyć przed wysychaniem, np przykryć ściereczką lub włożyć do dużego garnka i przykryć pokrywką.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      środa, 18 lipca 2012 10:30

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autora blogu. Kopiowanie,przetwarzanie i rozpowszechnianie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi