do ostatniego okruszka...

przetwory

  • piątek, 18 stycznia 2013
    • Zakwas buraczany

      Nigdy więcej nie doprawię barszczu, kupnym koncentratem buraczanym! I to wszystko jeśli chodzi o wstęp :)

                                  A zakwas bardzo polecam!!!

      zakwas buraczany

      Składniki:

      • 1 kg buraków
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 liście laurowe
      • 1 łyżeczka soli
      • 1/2 łyżeczki cukru
      • 4 ziarenka ziela angielskiego
      • 3 szklanki ciepłej wody

      Buraki obrać i pokroić w plastry, wrzucić do dużego słoja. Dodać pozostałe składniki i wszystko zalać ciepłą wodą. Słoik zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 dni. Ja okryłam słoik folią aluminiową i ręcznikiem. Po 3 dniach zakwas był gotowy :) Na powierzchni zakwasu zrobi się pianka.Należy ją zebrać zanim użyjecie zakwas.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      piątek, 18 stycznia 2013 11:48
  • czwartek, 27 grudnia 2012
    • Domowy Baileys

      Pewnie wielu z was jest "fanem/fanką" tego likieru. Ten irlandzki likier jest produkowany na bazie whisky i śmietanki. Idealny do kawki i nie tylko. Od jakiegoś czasu po blogach krążą różne przepisy na ten rarytas. Ja oczywiście na potrzeby własne pokombinowałam z kilkoma przepisami i stworzyłam własny :) Polecam!

      Domowy Baileys

      Składniki:

      • puszka masy krówkowej 510g (mleko słodzone gotowane)
      • puszka masy krówkowej orzechowej 400g
      • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
      • 500ml whisky
      • 200ml śmietany kremówki 30%

      Kawę rozpuścić w gorącej wodzie (ok 1/3 szkl) Wystudzić. wszystkie składniki(bez whisky wlać do miski i zmiksowć. Na koniec dodać alkohol i ponownie zmiksować. Przelać do czystych butelek i odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem należy wstrząsnąć.

      Domowy Baileys

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Domowy Baileys”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 grudnia 2012 20:25
  • poniedziałek, 10 grudnia 2012
    • Żurawina z jabłkami do mięsa

      Uwielbiam indyka z żurawiną. Już od kilku lat co rok na świąteczny obiad piekę indyka. Z roku na rok wychodzi mi coraz lepszy, powoli zbliżam się do perfekcji. Ale nie o indyku miało być :) Smak takiego mięska uwielbiam połączy z żurawiną. Do tej pory kupowałam gotową. W tym roku postanowiłam zrobić sama. Poszperałam tu i tam i... sama wymyśliłam przepis :) Bardzo polecam!

      żurawina do mięs

      Skadniki:

      • 300g żurawiny
      • 3/4 szkl. cukru
      • 1 szkl wody
      • 1 duże jabłko

      Żurawiny opłukać i wrzucić do garnka zalać wodą i dodać cukier. Gotować aż żurawiny zmiękną. Mieszać  od czasu do czasu. Jabłko pokroić w kostkę i dodać do miękkich żurawin. Dusić pod przykryciem tak długo aby jabłka były miękkie ale się nie rozpadały. Ponieważ woda wyparuje to należy pilnować aby żurawiny się nie przypaliły. Gorącą masę wkładać do czystych słoików. Zakręcać i odwracać do góry nogami.

      Jakie to proste prawda? :)

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 grudnia 2012 19:04
  • środa, 03 października 2012
    • Chutney dyniowo-gruszkowy

      Jesień to czas robienia zapasów na zimę. Chociaż w sklepach półki uginają się pod mnogością przetworów to i tak prawie każdy chce mieć swoje własne. W sezonie kiedy owoce i warzywa są tanie warto zainwestować trochę czasu w domowe przetwory, a na pewno zimową porą nie będziecie żałowali :)

      Ja dzisiaj polecam chutney dyniowo - gruszkowy. Przepis znalazłam na stronie Ugotuj.to Nie trzymałam się ściśle przepisu.  "Włączyłam" kulinarną kreatywność, dodałam trochę tego i tamtego coś tam pominęłam i w efekcie wyszedł przepyszny chutney idealny do wszelkich mięs. Polecam!!!

      chutney dyniowo-gruszkowy

      Składniki:

      • 300g cebuli
      • 1,5 kg dyni
      • 1kg gruszek
      • pakiecik przypraw(gaza z przyprawami):2 listki laurowe,po 1 łyżce ziaren ziela angielskiego i pieprzu,8 gozdzików,3 ziarna jałowca
      • 25g soli
      • 250ml octu jabłkowego
      • 1/2 szkl. octu 10%
      • 1/2 szkl wody
      • 500 g cukru
      • 3 łyżki ostrej  czerwonej papryki
      • 2 łyżki imbiru
      • 3-4 łyżki słodkiej czerwonej papryki

      chutney dyniowo-gruszkowy

      Dynię,cebulę i gruszki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do dużego garnka i dodać przyprawy w pakieciku,sól, 2 rodzaje octu, wodę i cukier. Gotować aż warzywa i gruszki będą w miarę miękkie. Na pewno się nie rozgotują ponieważ dodaliśmy wcześniej ocet. Następnie wyjąć pakiecik z przyprawami.Tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść warzywa i gruszki niezbyt dokładnie tak aby były widoczne kawałeczki. Dodać ostrą czerwoną paprykę,imbir i słodką paprykę. Gotować tak długo aby konsystencja była gęsta. Gorące chutney przełożyć do czystych i wyparzonych słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem. Przykryć ściereczką i zostawić do ostygnięcia.

      chutney dyniowo-gruszkowy

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Chutney dyniowo-gruszkowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      środa, 03 października 2012 19:33
  • czwartek, 20 września 2012
    • Gruszki w ostrej marynacie

      Sezon gruszkowy w moim ogrodzie powoli dobiega końca. Wypróbowałam parę nowych przepisów na przetwory z gruszek. I muszę przyznać, że te które wybrałam jak dla mnie są strzałem w 10. Może i wam się spodobają. Na moim blogu znajdziecie przepis na pyszny dżem gruszkowy a dzisiaj polecam gruszki w ostrej marynacie. Idealne do mięsa, świetne jako przekąska. Przepis znalazłam na blogu Moje mniam. Polecam!

      gruszki w ostrej marynacie

      Składniki:

      • 2 kg twardych gruszek
      • 1 kg cukru
      • 1 szkl. octu 10%
      • kilka gożdżików
      • odrobinę cynamonu

      Ugotować syrop z cukru,octu i przypraw, Gruszki obrać, przekroić na połówki lub ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Wrzucić je do syropu i gotować na małym ogniu, aż zrobią się szkliste i nabiorą koloru miodu. Gruszki z zalewą odstawić na 12 godz. Po tym czasie przełożyć gruszki do słoików i zalać syropem. Pasteryzować ok 10 min.

      gruszki w ostrej marynacie

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 września 2012 18:53
  • wtorek, 04 września 2012
    • Dżem gruszkowy z nutką cytrynowo-korzenną

      "Gruszek ci u nas dostatek" :) Drzewo ugina się od owoców. W tym roku postanowiłam sukcesywnie "przerabiać" gruszki a przetwory. Na pierwszy pomysł wpadłam przeglądając blog Bea w Kuchni. Znalazłam tam przepis na gruszki z cytryną i imbirem. Po małych modyfikacjach w przepisie zrobiłam dżem. Jeśli lubicie korzenną nutkę to polecam ten dżemik.

      dżem guszkowy z nutką cytrynowo-korzenną

      Składniki:

      • 2 kg gruszek(bez skórki i gniazd nasiennych)
      • 400g cukru(może być mniej jeśli preferujecie mniej słodki smak)
      • otarta skórka z 2 sparzonych cytryn
      • sok z 1 cytryny
      • 1 łyżeczka imbiru w proszku
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 8 gożdzików

      dżem guszkowy z nutką cytrynowo-korzenną

      Gruszki pokroić w kostkę. Wlać sok z cytryny i wymieszać.Cukier wymieszać ze skórką cytrynową,imbirem,cynamonem i gożdzikami.Tą mieszanką zasypać gruszki. Przykryć szczelnie i odstawić na noc. Następnego dnia przelać gruszki wraz z wytworzonym sokiem do garnka lub na dużą patelnię.Smażyć od czasu do czasu mieszając,aż sok się zredukuje i wszystko nabierze konsystencji dżemu. Gorący dżem przełożyć do czystych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.

      dżem guszkowy z nutką cytrynowo-korzenną

      Jeśli chcecie dżem przechowywać długo proponuję go zapasteryzować. Ja tym razem tego nie zrobiłam, ponieważ jestem pewna, że dżemik niedługo zniknie :) Już planuję kruche ciasto z dżemem- taką  a'la szarlotkę.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Dżem gruszkowy z nutką cytrynowo-korzenną”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 września 2012 19:57

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autora blogu. Kopiowanie,przetwarzanie i rozpowszechnianie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi