do ostatniego okruszka...

zapiekanki

  • środa, 04 lutego 2015
  • piątek, 11 lipca 2014
    • Babka ziemniaczana

      Dzisiaj proponuje pyszną babkę ziemniaczaną prosto z kuchni kresowej. To jest smak mojego dzieciństwa. Owszem nie jest to danie, ani zdrowe , ani lekkostrawne, ale za to smak....hmmm :) ( w końcu nie jada się jej co tydzień) Na drugi dzień (o ile zostanie) można pokroić w kawałki i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia tej chrupiącej babki, ponieważ mąż spałaszował ją podczas mojej nieobecności w domu :) Przepisu na babkę w mojej rodzinie nigdy nie było. Moja mama, a wcześniej babcia zawsze robiła "na oko". Ja przez wiele lat przyglądałam się jak "powstaje" ten rarytas i również robię babkę na oko ;). Jednak postanowiłam ten mój "na oko" przepis spisać i podzielić się z wami.

      Polecam!

      Składniki na prostokątną blachę (taką w której zwykle się piecze ciasta):

      • 3kg obranych ziemniaków
      • 250g pokrojonego w kosteczkę bekonu/boczku (jeśli chcecie żeby babka była bardziej mięsna można dodać również kiełbasę)
      • ok 1/2 szkl oleju
      • sól, pieprz czarny (jeśli lubicie można również dodać majeranek)
      • 1 szkl mleka
      • 8 łyżek polenty (zwykle dodaje kaszę manną, ale tym razem nie miałam więc ją zastąpiłam polentą)
      • 8-10 łyżek mąki pszennej.
      • 3 jajka

      babka ziemniaczana

      Ziemniaki zetrzeć na tarce ( jak na placki ziemniaczane). Tak wiem, że to dużo ziemniaków, ale moja babcia zawsze powtarza, że babka najlepiej smakuje jak są ręcznie starte ziemniaki. Robiłam również z ziemniaków maszynowo startych i popieram słowa babci. Jeśli jednak zdecydujecie się skorzystać z maszyny to oczywiście też wam wyjdzie. 

      Bekon przesmażyć (lekko zrumienić) na oleju. Dolać mleko. Wszystko wlać do startych ziemniaków. Dodać kaszę/polente i mąkę. Ilość tak naprawdę zależy jak bardzo wodniste są ziemniaki. Zasada jest taka, że masa musi być gęściejsza niż na placki ziemniaczane. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie majerankiem. Uwaga z solą. Nie jest łatwo posolić surową mase ziemniaczaną. Trzeba pamiętać, że sól pod wpływem ciepła piekarnika się roztopi i wtedy może się okazać, że babka jest za słona. Dlatego też, ja soląc,próbuję i zawsze wychodzę z założenia że lepiej nie dosolić, niż przesolić. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. 

      Wszystko wlać na blaszkę i wstawić do piekarnika. Piec ok 1.5 godz w temp. ok 200oC.

      Upieczona babka nie ma bardzo zwięzłej konsystencji. Dopiero jak wystygnie to stężeje. 

      Moja rodzina zjada babkę z zimnym mlekiem.

      babka ziemniaczana

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Babka ziemniaczana”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      piątek, 11 lipca 2014 19:51
  • poniedziałek, 16 września 2013
    • Quiche z kurkami

      Nie wiem czy sezon "kurkowy"w polskich lasach jeszcze trwa. W londyńskich (polskich) sklepach na pewno. Wczoraj mąż wrócił ze sklepu z reklamówką kurek i zażyczył sobie chociaż parę słoiczków marynowanych grzybków. Tak więc,dwa słoiczki są. A resztę postanowiłam wykorzystać w inny sposób.

      quiche z kurkami

      Polecam pyszny Quiche. Natchnienie znalazłam tu . Skorzystałam z przepisu na pyszne ciasto(lekko zmodyfikowałam)Farsz to mój pomysł. Przepraszam, ale nie jestem w stanie podać dokłanych ilości składników które zużyłam do farszu. W czasie gotowania wpadłam "w trans" ;) i nie zapisałam dokładnych ilości. 

      quiche z kurkami

      Składniki na ciasto:

      • 300 g mąki pszennej
      • 2 jajka
      • 60 g masła (rozpuścić)
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżka oliwy
      • 1 opk suszonych drożdży(7g) + 1 łyżeczka
      • 6 łyżek ciepłej wody

      Do miski wrzucić wszystkie składniki i wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiać ok 10-15 min. Ciasto rozwałkować i wyłożyc nim spód i boki  tortownicy (24 cm). Ponakłuwać widelcem. Odstawić do lodówki na czas przygotowania farszu.

      Składniki na farsz:

      • kurki
      • boczek wędzony
      • kiełbasa np. śląska
      • groszek zielony
      • 2 srednie cebule
      • 3 jajka
      • 280 ml smietany- w oryginalnym przepisie była to kwaśna śmietana 18% ja użyłam angielskiej Double Cream
      • przyprawy:sól,pieprz,suszony czosnek,suszony rozmaryn
      • tarty żółty ser (u mnie Red Leicester)

      Cebulę pokroić w grubszą kostkę i przesmażyć na odrobinie oleju. Dodać pokrojone w kostkę boczek i kiełbasę. Kurki dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki. Mrożony zielony groszek i kurki dodać do przesmażonej cebuli z boczkiem i kiełbasą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć ok 10 min(płun na patelni musi odparować). Do miski wlać śmietanę i jajka, dodac suszony czosnek i rozmaryn. Wszystko dokładnie rozbić widelcem. Tortownicę z ciastem wyjąć z lodówki, Farsz wyłożyć na ciasto i zalać masą   śmietanowo-jajeczną. Wierzch posypać żółtym serem.

      Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC ok 30-40 min. Pod koniec pieczenia można zmniejszyć temperaturę.

      quiche z kurkami

      Quiche najlepiej kroić lekko przestudzony.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Quiche z kurkami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 września 2013 21:21
  • czwartek, 21 lutego 2013
    • Cottage pie

      A dzisiaj coś z angielskiej kuchni. Pyszna, prosta i sycąca. Oto ona-Wiejska zapiekanka-idealne połączenie mięsa,warzyw i ziemniaków i to wszystko w jednym naczyniu :) Jeśli chodzi o przepis to jak zwykle przejrzałam kilka stron, z każdego wybrałam co najlepsze(dla mnie) i tak stworzyłam swój przepis. Polecam!

      cottage pie

      Składniki:

      • 1kg-1,20kg ziemniaków
      • 1 cebula
      • 2 marchewki
      • 1 kostka wołowa lub rosołowa
      • 500g mięsa wołowego mielonego
      • ok 1/2 szkl mleka
      • 50g masła
      • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
      • suszony czosnek
      • papryka słodka
      • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
      • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
      • sól i pieprz

      Ziemniaki obrać, posolić(jak zawsze) i ugotować. Ugotowane,gorące ziemniaki utłuc dodając masło i mleko. Przyprawić gałką muszkatołową  i ewentualnie solą.

      Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju.Marchewkę również obrać i pokroić, dodać do cebuli i dalej smażyć.Dodać mięso mielone. Wrzucić kostkę rosołową,suszony czosnek,paprykę słodką,ziele angielskie. Wszystko zalać ok 250 ml wody. Przykryć i dusić od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

      Mięso z warzywami przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłożyć puree ziemniaczane. Widelcem zrobić wzorki. Piec w temp. ok 200oC do momentu aż na ziemniakach zrobi się lekko brązowa chrupiąca skorupka.

      cottage pie

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Cottage pie”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 lutego 2013 17:16
  • środa, 30 stycznia 2013
    • Tort naleśnikowy

      Torty,torty,torty. Uwielbiam je piec a szczególnie dekorować.Do akcji wkraczam wtedy ja i moja fantazja. Jednym słowem RELAX. Dzisiaj proponuję zupełnie inny tort. Tort na obiad :)

      Pomysłowe i smaczne danie na obiad lub jak kto woli kolację. Polecam!

      Naleśnikowy tort

      Składniki na podstawowe ciasto naleśnikowe:

      • 4 jajka
      • 1/2 l mleka
      • 2 szkl mąki+1 czubata łyżka
      • 1 łyżeczka soli

      Wszystkie składniki naleśników zmiksować. Ciasto podzielić na dwie części.

      Do jednej części dodać

      • 250g świeżego szpinaku-umytego i zmiksowanego na puree
      • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
      • 1 łyżeczka czosnku w proszku
      • 1 łyżka oleju

      Do drugiej części dodać

      • 2 łyżeczki kurkumy
      • 1 łyżeczka czosnku w proszku
      • 1 łyżka mąki pszennej
      • 1 łyżka oleju

      Z każdego ciasta usmażyć po 3 grubsze naleśniki.

      Przygotować farsz.

      • 500g mięsa wieprzowego mielonego
      • ok 220g pieczarek
      • 1 cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 łyżeczki papryki słodkiej
      • 1 łyżeczka kuminu
      • 1 łyżeczka czosnku w proszku
      • 2 łyżki śmietany
      • sól do smaku

      Mięso przesmażyć. Dodać pieczarki i cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek.Następnie dodać wszystkie przyprawy. Wymieszać i smażyć przez kilka minut. Jak mięsko i warzywa będą gotowe dodać śmietanę i dosolić do smaku.

      Naleśnikowy tort

      Przygotować sos beszamelowy.

      • 350 ml mleka
      • 2 czubate łyżki masła
      • 2,5 łyżki mąki
      • 1 łyżeczka cytryny
      • gałka muszkatołowa
      • sól

      Masło roztopić w garnku. Dodać mąkę i energicznie mieszać,aby nie było grudek. Jak masa będzie gładka dolewać powoli mleko przez cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje i się zagotuje zdjąć z ognia i doprawić do smaku.

      Dodatkowe składniki:

      • starty ser żółty
      • 1 pomidor

      Przygotować małą tortownicę- 21cm. Na dno wylać 2 łyżki sosu i położyć jeden szpinakowy naleśnik. Na naleśnik kłaść porcję mięsa, polać odrobiną beszamelu i posypać serem. I ponownie naleśnik- tym razem z kurkumą na wierzch mięso,sos i ser. Wszystko układamy według schematu do wyczerpania składników,pamiętając żeby układać na przemian kolorowe naleśniki. Na wierzch rozsmarować resztę beszamelu, posypać serem żółtym i ułożyć plastry pomidorów.

      Piec w temp ok 200o C ok 45-50 min.

      Naleśnikowy tort

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tort naleśnikowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      środa, 30 stycznia 2013 19:33
  • piątek, 28 grudnia 2012
    • Gołąbki ziemniaczane

      A oto pomysł na pyszny obiad. Te gołąbki są specjalnością mojej mamy.Za każdym razem jak moja mama przyjeżdża to musi obowiązkowo je zrobić.Przyznam bez bicia: Nigdy ich sama nie robiłam :) Ale nie raz je jadłam- są super. Przepis podaję lecz proporcji niestety nie :/ Musicie sami "wyważyć" porcje. Polecam!

      gołąbki ziemniaczane

      Składniki:

      • kapusta włoska
      • ziemniaki
      • boczek
      • sól,pieprz ewentualnie inne przyprawy
      • oliwa
      • marchewka
      • por
      • listki laurowe
      • parę łyżek mąki pszennej

      Liście kapusty sparzyć i wyciąć zgrubiałe nerwy.(kapustę przygotować tak jak na zwykłe gołąbki) Ziemniaki zetrzeć na tarce tak jak na placki ziemniaczane. Masę ziemniaczaną przesmażyć na patelni dodając mąkę i uprzednio przesmażony i pokrojony w kostkę boczek. Doprawić do smaku solą i pieprzem i jak masa zgęstnieje zdjąć z ognia. Na liść kapusty nakładać porcję ziemniaków i zawijać jak gołąbki. Układać na natłuszczonej blaszce lub w żaroodpornym naczyniu. Na wierzch zetrzeć marchewkę, posypać pokrojonym porem i dorzucić parę listków laurowych. Podlać wodą ,przykryć i wstawić do piekarnika.

      gołąbki ziemniaczane

      Piec ok 1 godz w temp ok 200o C

      gołąbki ziemniaczane

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Gołąbki ziemniaczane”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      piątek, 28 grudnia 2012 19:25
  • wtorek, 13 listopada 2012
    • Chłpska zapiekanka

      Chłopska to nie znaczy że tylko mężczyzni  mogą ją jeść :) Zapiekanka jest moim pomysłem-wymysłem.Świetna na zimne dni i nie tylko. Prosta i sycąca.Polecam!

      Chłopska zapiekanka

      Składniki:

      • ok 1kg ziemniaków
      • 400g kiełbasy cienkiej
      • 3 cebule
      • 2 łyżki musztardy
      • ketchup
      • świeża kolendra
      • ser żółty do posypania
      • sól pieprz
      • oliwa

      Chlopska zapiekanka

      Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać i pokroić w plastry.Cebulę pokroić w plastry i zeszklić na oleju.Posolić i popieprzyć na koniec dodać musztardę. Kiełbasę pokroić w plastry i podsmażyć. Następnie układać plastry ziemniaków na blachę, odrobinę posolić. Na ziemniaki wyłożyć cebulę i kiełbasę. Wierzch obficie posypać posiekaną świeżą kolendrą. Polać ketchupem i posypać startym żółtym serem(nie za dużo).

      Chłopska zapiekanka

      Ponieważ wszystkie składniki zapiekanki są już przetworzone(gotowe do spożycia)zapiekankę pieczemy krótko. Wystarczy aby ser się rozpuścił (ok 20 min w temp. ok 200o C)

      Chłopska zapiekanka

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Chłpska zapiekanka”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 listopada 2012 10:13
  • wtorek, 02 października 2012
    • Ziemniaczki po wiejsku

      Myślę, że ten pomysł na ziemniaka przypadnie do gustu niemal każdemu, a na pewno większości mężczyzn. Mój mężczyzna był zachwycony :) i stwierdził że bez powtórki się nie obejdzie. Tak więc przepis dodaje i jak najbardziej polecam, a sama na pewno nie raz go wykorzystam. Przepis jest mój własny a na pomysł wpadłam stojąc przed lodówką :D

      ziemniaki po wiejsku

      Składniki:

      • 9 średniej wielkości ziemniaków
      • 20 dkg kiełbasy
      • 1 cebula
      • 1/2 papryki czerwonej
      • 1/2 małej cukinii
      • ser mozzarella
      • przyprawy:sól,pieprz,majeranek,gałka muszkatołowa
      • ok 15 dkg pieczarek
      • olej

      ziemniaki po wiejsku

      Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i ugotować w mundurkach. Wystudzić. Pieczarki obrać i pokroić. Rozgrzać na patelni odrobinę oleju i wrzucić pieczarki. Kiełbasę, cebulę, cukinię i paprykę pokroić w kostkę i dodać do pieczarek. Smażyć przez parę minut. Przyprawić do smaku.

      Ziemniaki przekroić wzdłuż na pół. Małą łyżeczką usunąć trochę miąższu robiąc niewielkie wgłębienie. Na ziemniaka włożyć porcję farszu. Na wierzch położyć kawałek mozzarelli.

      ziemniaki po wiejsku

      Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. ok 200oC aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.

      ziemniaki po wiejsku

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ziemniaczki po wiejsku”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 października 2012 20:43
  • środa, 18 lipca 2012
    • Enchiladas w wersji light

      Enchiladas to meksykańska potrawa, a jak meksyk to ostre jedzenie . Ja jednak nie przepadam za palącymi papryczkami chilli. Nie lubię jeśli dominującym smakiem jest coś ostrego. Odrobinę pikantności jak najbardziej w enchiladas jest potrzebne. W mojej wersji jest raczej łagodnie ale można dodać świeże papryczki chilli i będzie ostro lub bardzo ostro :). Z papryczkami czy bez było pyszne. Polecam!

      Enchiladas

      Składniki na farsz:

      • 500g mielonego mięsa
      • 1 duża cebula
      • 1 czerwona papryka
      • 200g kukurydzy konserwowej
      • 1 1/2 łyżeczki chilli w proszku
      • 1 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
      • 3/4 szkl wody

      Dodatkowo:

      • 8szt placków tortilli( ja użyłam tortilli własnoręcznie zrobionej- przepis znajdziecie na blogu w zakładce "przekąski")
      • ser żółty

      Składniki na sos:

      • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
      • 1/2 kostki rosołowej
      • 1 1/2 szkl wody
      • 1/2 łyżki maki pszennej
      • sól pieprz


      N patelnie wlać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso mielone, przesmażyć. Pokroić w kostkę cebulę i paprykę czerwoną. Do usmażonego mięsa dodać paprykę, cebulę,kukurydzę,przyprawy i wodę. Wszystko wymieszać i dusić na małym ogniu.Sos musi się zredukować .

      Przygotować sos. Do garnuszka wlać wodę dodać 1/2 kostki rosołowej i koncentrat pomidorowy. Jak sos się zagotuje to dodać mąkę rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotować. Doprawić do smaku.

      Na tortille kłaść odrobinę sera żółtego i farsz mięsny, zwijać jak naleśniki. Układać na blaszkę. Polać sosem i posypać serem.

      Enchiladas

      Zapiekać w piekarniku ok 15-20 min w temp ok 200oC.

      EnchiladasEnchiladas

      Przepis własny.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Enchiladas w wersji light ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      środa, 18 lipca 2012 11:21
  • czwartek, 12 lipca 2012
    • LASAGNE ZE SZPINAKIEM

      Pierwszy raz lasagne robiłam jeszcze w Polsce około 10 lat temu. Wtedy płaty makaronowe robiłam sama.Teraz kupuje gotowe:) Mąż uwielbia moją lasagnę, a najbardziej upodobał sobie tą z własnoręcznie zrobionym makaronem. Często daje mi do zrozumienia żebym zrobiła taką lasagne jak dawniej. Może kiedyś... :) A wracając do lasagne, bardzo polecam. Co prawda jest przy niej trochę pracy ale warto.

      lasagne ze szpinakiem

      Przepis własny.

      Składniki:

      • 18-20 płatów lasagne
      • 500g mięsa mielonego (może być wieprzowe lub wołowe jak lubicie)
      • 4 większe pieczarki
      • 1 średnia cebula
      • 300g świeżego szpinaku
      • 250g startego sera żółtego
      • 4 ząbki czosnku
      • zioła prowansalskie
      • sól,pieprz,gałka muszkatołowa
      • 300-400 ml sosu pomidorowego

      Składniki na sos beszamel:

      • 350 ml mleka
      • 2,5 łyżki mąki pszennej
      • 2 czubate łyżki masła
      • 1 łyżeczka cytryny
      • gałka muszkatołowa
      • sól

      W dużym garnku zagotować wodę z solą i 2 łyżkami oliwy. Do gotującej się wody wrzucić płaty lasagne. Jeśli macie duuży garnek to można gotować wszystkie płaty razem od czasu do czasu mieszając. Makaron powinien być al'dente. Makaronowe płaty można włożyć po ugotowaniu do zimnej wody ,wtedy makaron się nie  będzie kleił. 

      Na patelni przesmażyć mięso mielone,dodać pokrojone pieczarki, cebulę i 2 ząbki czosnku.Dolać sos pomidorowy. Doprawić do smaku.

      Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i wrzucić posiekane 2 ząbki czosnku, lekko przesmażyć i dodać umyty i pokrojony szpinak. doprawić solą i gałką muszkatołową.Chwilkę przesmażyć na małym ogniu.

      Przygotować sos beszamel. Do garnka włożyć masło, poczekać aż się roztopi. Wsypać mąkę i energicznie mieszać tak aby nie było grudek, jak masa będzie gładka dolewać powoli mleko przez cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje i się zagotuje zdjąć garnek z ognia i doprawić do smaku cytryną,sola i gałką muszkatołową. Uwaga! Sos łatwo przypalić więc ogień musi być mały i należy cały czas mieszać.

      Do blaszki 36x25 cm włożyć pierwszą warstwę płatów lasagne, następnie wyłożyć 3/4 mięsa mielonego posypać odrobiną sera żółtego. Potem położyć kolejną warstwę płatów makaronowych, następnie szpinak,pozostałe mięso i ponownie posypać odrobiną sera. wszystko zakryć pozostałymi płatami lasagne. Na wierzch wylać sos beszamel i posypać pozostałym serem. Wstawić do piekarnika i piec w temp ok 200oC aż do zarumienienia się sera (ok 30min).

      Smacznego!



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „LASAGNE ZE SZPINAKIEM”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 lipca 2012 11:00

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autora blogu. Kopiowanie,przetwarzanie i rozpowszechnianie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi