do ostatniego okruszka...

przekąski

  • sobota, 20 sierpnia 2016
    • Sushi-maki

      Wiem,shusi powinno być małym dziełem sztuki. Mimo że moje sushi nie jest idealne z wyglądu to jest smaczne i jestem z nich zadowolona :) Razem z synem świetnie się bawiliśmy rolując maki. Wbrew pozorom przygotowanie sushi nie jest skomplikowane. Polecam na pyszną przekąske lub kolację ze znajomymi :)

      sushi -maki

      Składniki:

      • ryż do sushi (ja ugotowałam 0,5 kg i okazało się, że jest to za dużo na jedno opk. nori)
      • Nori-prasowane algi (proponuje od razu kupić dwa opk. - 10 szt)
      •  7 łyżek octu ryżowego
      • 3-4 łyżki cukru
      • sól (duża szczypta)
      • mata bambusowa do rolowania
      • łosoś wędzony
      • avocado 
      • kawałek świeżego ogórka
      • imbir marynowany
      • sos sojowy

      Ryż wsypać do miski i dokładnie wypłukać (kilkakrotnie). Zalać wodą i odstawić na 30 min. Po tym czasie ponownie ryż opłukać i ugotować w wodzie w proporcji 1:1,2 (ryż :woda). Gotować przez 15 min. pod przykryciem dość często mieszając. Po 15 min woda powinna już odparować. Przykryć garnek pokrywką, wyłączyć gaz i zostawić na kolejne 15 min. W tym czasie w rondelku podgrzać ocet z cukrem i szczyptą soli. Nie gotować.

      Ryż przełożyć do miski i zalać octem z cukrem. Delikatnie wymieszać. Ryż powinien być kleisty. Przykryć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Ryż musi być bardzo dobrze wystudzony.

      Ogórek umyć, nie obierać, pokroić w paski wycinając miąższ. Avocado i łososia również pokroić w paski.

      Bambusową matę owinąć przeźroczystą folią spożywczą. Na niej położyć nori, na wierzch równomiernie rozłożyć niezbyt grubą warstwę ryżu. Ryż bedzie się kleił, więc można moczyć ręce w wodzie, uważając żeby nie zamoczyć nori.

      Mniej więcej w połowie ryżu rozłożyć według uznania łososia,avocado,ogórka, imbir.

      sushi -maki

      Matę zagiąć do środka zaraz za nadzieniem i rolowac do góry. Na końcu docisnąć formując sushi. Kroić ostrym nożem na niewielkie plastry, takie na jeden kęs.

      Podawać z sosem sojowym i wasabi.

      Smacznego!



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sushi-maki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      sobota, 20 sierpnia 2016 00:06
  • poniedziałek, 08 czerwca 2015
    • Quesadilla z kurczakiem i szpinakiem

      Smaczna, szybka przekąska rodem z Meksyku. Ja i moja rodzinka jesteśmy już wielkimi wielbicielami tego dania. Ciekawa jestem czy wy również?

      Polecam!!!

      quesadilla

      Składniki:

      • tortilla pszenna
      • puszka czerwonej fasoli
      • świeży szpinak
      • czosnek
      • papryczka chili (można pominąć)
      • ser żółty (tarty)
      • pierś z kurczaka
      • papryka czerwona
      • sól,pieprz i kmin rzymski

      Fasolę przełożyć do sitka i przepłukać wodą. Szpinak umyć i osuszyć, pokroić (niezbyt drobno). Czosnek i papryczkę chili drobno posiekać. Pierś z kurczaka umyć,osuszyć i pokroić w grubszą kostkę. Przesmażyć na odrobinie oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Czerwoną paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Do miski włożyć:fasolę ,szpinak,czosnek,chili,ser żółty,pierś z kurczaka,paprykę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i odrobiną kminu.

      Rozgrzać patelnię ( bez oleju). Położyć tortille. Na jedną połówkę posypać odrobinę sera. Wyłożyć porcję farszu i ponownie posypać serem. Przykryć drugą połową tortilli.,tworząc półkole. Smażyć na małym ogniu. Jak tortilla się zrumieni,przewrócić na drugą stronę i również przyrumienić.

      Gotowa tortilla powinna być lekko brązowa i chrupiąca a farsz ciepły z ciągnącym się serem.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Quesadilla z kurczakiem i szpinakiem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 czerwca 2015 20:21
  • poniedziałek, 16 czerwca 2014
    • Rogaliki z piersią kurczaka

      Owszem,te rogaliki wymagają trochę pracy, ale czego się nie robi dla przyjemności jedzenia :)To ciasto nie należy do łatwych. W tym wypadku trzeba trochę czasu spędzic na wyrabianiu ciasta, aby uzyskać odpowiednią sprężystość. Rogaliki  swietnie się nadaja na imprezową przekąskę, ale nie tylko. Smak kurczakowego nadzienia można modyfikować według własnego smaku. U mnie najczęściej są z dodatkiem przyprawy gyros, aczkolwiek ostatnio zabrakło tej przyprawy, więc dodałam kurkumę, slodką paprykę i garam masale. Wyszło pysznie.

      Polecam!

      rogaliki wytrawne

      Składniki:

      • 0,5 kg mąki pszennej
      • 1 płaska łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka cukru
      • 1 opk (7g) suszonych drożdży
      • 300 ml ciepłego mleka
      • 50g stopionego,ostudzonego masła
      • do posypania : mak, kminek lub sezam
      • kilka łyżek mleka do posmarowania.

      Składniki na nadzienie:

      • 2 pojedyńcze piersi z kurczaka
      • kilka łyżek oleju do smażenia 
      • przyprawa gyros
      • sól
      • ketchup

      Mąkę przesiać do miski. Dodać sól,cukier i drożdże. Wymieszać drewnianą łyżka. Wlać ciepłe mleko. Przez chwilę wyrabiać łyżką, a następnie ręką. Dodać letnie masło i nadal wyrabiać do momentu, aż masło się wchłonie, a ciasto zrobi się elastyczne. Ciasto przełożyc do miski przykryć ściereczką i odstawić do wyrośniecia w ciepłe miejsce.

      W tym czasie pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w małe kosteczki. Smażyć na oleju. Doprawić do smaku przyprawą gyros i solą. Usmażone mięso odstawić do ostudzenia.

      Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 porcje. Każdą rozwałkować i porozcinać na trójkąty. Na każdy trójkąt kłaść porcję kurczaka i mały kleks ketchupu. Zwijać, formując małego rogalika.

      rogaliki wytrawne

      Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem i posypać np.czarnym sezamem. Odstawić na ok 15min do ponownego wyrośnięcia. Piec w temp. ok 180oC przez ok 35 min

      Polecam z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.

      rogaliki wytrawne

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Rogaliki z piersią kurczaka ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 czerwca 2014 20:28
  • wtorek, 11 marca 2014
  • niedziela, 09 marca 2014
    • Ptysie na ostro i na słodko

      Tradycyjne ptysie zwykle są na słodko. Ja swoje zrobiłam w dwóch wersjach na słono z serkiem kremowym z różnymi dodatkami no i oczywiście na słodko z bitą śmietaną. Obie wersje są pyszne. Wersja wytrawna świetnie się sprawdza jako imprezowe przekąski. A na słodko...no cóż... smaczne "ciastko" do kawy :) Ptysie najlepiej przekładać masami "tuż" przed podaniem. Jeśli zbyt długo poleżą z nadzieniem to zmiękną. Ja swoje ptysie robiłam partiami. Pierwszego dnia upiekłam i zrobiłam ptysie wytrawne. Część wystudzonych ptysiów schowałam w woreczek. Następnego dnia ponieważ ptysie oczywiście zmiękły podpiekłam je parę min. w piekarniku w temp 180oC (ponownie zrobiły się chrupiące) i wypełniłam ubitą śmietaną. Polecam!

      ptysie

      Składniki:

      • 250ml wody
      • 100g margaryny
      • szczypta soli
      • 200g mąki pszennej
      • 6 jajek

      Składniki na farsz na słono(2 wersje)

      • serek kremowy typu philadelphia + kilka łyżeczek chrzanu+ parę plasterków szynki(pokroić w paski)+ papryka czerwona (pokroić w kostkę) -wszystko wymieszać.
      • serek philadelphia+kilka suszonych pomidorów(pokroić w kostkę)+kilka czarnych oliwek (pokroić w plasterki) - wymieszać

      ptysie

      Wodę zagotować z margaryną i szczyptą soli. Do wrzącego płynu wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką, tak aby pozbyć się grudek. Ciasto odstawić do ostudzenia. Nastepnie dodawać po jednym jajku i miksować. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można również wykładać ciasto łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku w 200oC przez ok 25min. Każdego upieczonego ptysia przekłuć wykałaczką w celu usunięcia powietrza. Upieczone i ostudzone ptysie przekrajać i wypełniać farszem.

      Na słodko:

      • śmietana kremówka 30% + kilka łyżek cukru pudru + śmietan fix(ewentualnie)

      ptysie

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ptysie na ostro i na słodko”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 09 marca 2014 20:37
  • wtorek, 04 lutego 2014
  • środa, 08 stycznia 2014
    • Zapiekana zrolowana tortilla

      Karnawał to czas na zabawę. A jak zabawa to między innymi spotkania w gronie znajomych. Małe i duże przekąski to jest to, co na domowych prywatkach jest wręcz rozchwytywane. Zapiekana zrolowana tortilla jest właśnie jedną z takich "znikających" przekąsek.

      Polecam!

      zapiekana zrolowana tortilla

      Składniki:

      • 4 pełnoziarniste tortille
      • 20dkg tartego sera żółtego
      • świeży szpinak
      • szynka(plastry)
      • salami(plastry)
      • czerwona papryka(pokrojona w kosteczkę)
      • suszony czosnek

      Piekarnik rozgrzać do 200oC. Na każdą tortillę rozłożyć umyte i osuszone liście szpinaku, następnie szynke lub salami. Posypać kawałkami papryki, serem żółtym i czosnkiem suszonym. Ciasno zwinąć w rulon. Przełożyć tortillę na blaszkę włożoną papierem do pieczenia. Piec ok 15 min.  Ser powinien być rozpuszczony, a placki lekko chrupiące. Kroić w 2-3 cm kawałki.


      Najlepiej smakuje na ciepło. Dodatki oczywiście można modyfikować według własnego smaku. Można również posmarować tortillę przed upieczeniem sosem np.czosnkowym, następnie położyć dodatki, zrolować i piec. Ja robiłam tym razem bez sosu.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      środa, 08 stycznia 2014 23:07
  • poniedziałek, 18 listopada 2013
    • "Zrolowany" chleb z przepisu J.Oliviera

      Fajny pomysł na późniejsze śniadanie lub kolację. Jakiś czas temu całkiem przypadkiem ogądałam program J Oliviera. To właśnie Jamie przygotowywał tą pyszną wariację chlebową dla swoich przyjaciół. Odnalazłam przepis w internecie,źrodło inspiracji znalazłam tu . Chlebek wyszedł pyszny. Rodzinka była zadowolona, a brzuchy były pełne. Pomysłow na dodatki mam mnóstwo, więc na pewno jeszcze nie raz upiekę ten chlebuś. :)  Polecam!

      Składniki na ciasto chlebowe:

      • 1 kg mąki chlebowej
      • 625 ml ciepłej wody
      • 3 opk drożdży suszonych (każde po 7g)
      • 2 łyżki cukru
      • 1 łyżka soli
      • mąka do podsypania

      Do dużej miski wsypać mąkę i pozostałe suche składniki. Wymieszać. Powoli dolewać ciepłą wodę nadal mieszając drewnianą łyżką. Ja dodałam odrobinę więcej wody. Według mnie ciasto było za twardę. (Dobre ciasto drożdżowe powinno być miękkie i elastyczne.) Następnie przez 10 min ręcznie wyrobić ciasto. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

      zrolowany chleb

      Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat. Uderzyć kilka razy w celu pozbycia się nadmiaru powietrza. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokat o grubości ok 1 cm. 

      Składniki-dodatki;

      • jajka ugotowane na twardo
      • kiełbasa chorizo (plasterki)
      • pomidor(obrany ze skórki i pokrojony w kostkę)
      • ser mozzarela (pokrojony w kostkę)
      • przyprawy:sól,pieprz,suszony czosnek
      • odrobinę oliwy

      Na środek ciasta, wzdłuż dłuższej strony, ułożyć wszystkie dodatki. Oprószyć przyprawami i skropić oliwą. Ciasto(dłuższe boki) skleić na górze. Tworząc kształt cannelloni. Ciasto uformować w obwarzanka.

      Tak samo postąpić z druga połówką ciasta. Można tym razem zrobić wersję na słodko i dodać np. banany i masło orzechowe.

      Wierzch posmarować mlekiem i odstawić na ok 15 min.

      Piec w temp 18oC ok. 35min na złoty kolor.

      zrolowany chleb

      Smacznego!!!



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „"Zrolowany" chleb z przepisu J.Oliviera”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 listopada 2013 13:36
  • środa, 14 sierpnia 2013
    • Roladki z wędzonym łososiem

      Łosoś wędzony, parę dodatków i przekąska na imprezę gotowa. Wersji roladek z łososiem jest mnóstwo,ja polecam ten przepis. Połączenie smaków jest idealne. Wielokrotnie robiłam podobne przekąski jednak ten przepis odrobinę się różni od poprzednich. Cała roladka jest zawinięta w papier ryżowy i dzięki temu nie rozpada się. Polecam!

      Roladki z wędzonym łososiem

      Składniki:

      • łosoś wędzony
      • kremowy serek  ziołowy lub czosnkowy
      • ogórek pokrojony  w paski
      • papryka czerwona pokrojona w paski
      • kilka "listków" papieru ryżowego

      Przygotować miskę z ciepłą wodą. Papier ryżowy włożyć do wody i poczekać aż zmięknie. Miękki papier rozłożyć na blacie Nastepnie warstwami układać składniki w podanej kolejności. Łosoś,serek, ogórek i papryka. Zwinąć w roladę zakładając brzegi do środka, tak aby nie wypadał farsz. W taki sam sposób należy robić następne roladki. Gotowe odstawić do lodówki na parę godzin. Przed podaniem przeciąć po skosie na pół.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z wędzonym łososiem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      środa, 14 sierpnia 2013 00:49
  • wtorek, 16 lipca 2013
    • Przekąska ;)

      Szybka i lekka przekąska z ciasta francuskiego. Razem z sałatą tworzą pyszny duet np. na kolację. Polecam!

      przekąska z ciasta francuskiego

      Składniki:

      • opakowanie ciasta francuskiego
      • pesto(z bazylią)
      • ser sałatkowy typu feta
      • pomidorki koktailowe

      Ciasto francuskie rozłożyc i lekko rozwałkować. Pokroić w prostokąty. W każdym prostokącie zagiąć wszystkie boki do środka. Na środku rozłożyć równomiernie porcję pesto. Na wierzch pokroiony w kostke ser i pomidorki koktailowe. Przekąski przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. ok 200oC ok 30min (do zrumienienia ciasta).

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Przekąska ;)”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 lipca 2013 12:10
  • wtorek, 12 marca 2013
    • Rolada szpinakowa z łososiem

      A oto kolejny pomysł jak wykorzystać białka. Jeśli już znudzą się wam wszelkie słodkie wariacje z białkami proponuję coś bardziej wytrawnego. Polecam!

      Rolada szpinakowa z łososiem

      Składniki na ciasto:

      • 4 białka
      • ok 300 g świeżego szpinaku
      • 2 łyżki mąki
      • 2 ząbki czosnku
      • sól i gałka muszkatołowa

      Składniki na farsz:

      • 2 serki kremowe typu philadelphia
      • ok 250g posiekanego wędzonego łososia
      • 2 łyżeczki chrzanu

       Szpinak umyć i osuszyć i posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić posiekany czosnek. Dodać szpinak i jeszcze chwilę smażyć następnie doprawić do smaku solą i gałką. Szpinak ostudzić.Białka ubić na sztywno dodać przestudzony szpinak i mąkę. Delikatnie wymieszać. Masę wylać na dużą blachę (taką która jest w standardowym wyposażeniu piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 15-20 min w temp. 190oC

      Ciasto ostudzić. Serki wymieszać z chrzanem i rozsmarować na cieście. Na serek równomiernie rozłożyć łososia. Zwinąć roladę. Całość zawinąć ściśle w folie spożywczą i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Kroić w plastry. Smacznego!



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada szpinakowa z łososiem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 marca 2013 16:24
  • wtorek, 01 stycznia 2013
  • poniedziałek, 05 listopada 2012

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autora blogu. Kopiowanie,przetwarzanie i rozpowszechnianie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi