do ostatniego okruszka...

śniadania

  • piątek, 08 kwietnia 2016
    • Omlet biszkoptowy z truskawkami

      Moje dzieciaki uwielbiają wszelkiego rodzaju placki, omlety, naleśniki. Więc kombinuje jak mogę, aby zadowolić ich "wyrafinowane" ;) poczucie smaku. Oto omlet biszkoptowy, łatwy w przygotowaniu, obłędnie puszysty i delikatny. U mnie podany z truskawkami ,ale pyszny zarówno z konfiturą lub nutellą. Polecam!

      omlet biszkoptowy z truskawkami

      Składniki:

      • 2 jajka 
      • szczypta soli
      • 2 łyżki mąki tortowej
      • oliwa do smażenia
      • truskawki 
      • 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
      • cukier puder

      Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy. W tym czasie oddzielić białka od żółtek. Białka  ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać żółtka i dwie łyżki mąki. Delikatnie wszystko wymieszać. Masę wylać i równomiernie rozłożyć na rozgrzanej patelni. Smażyć ok 3-4 min z każdej strony na średnim ogniu. 

      W między czasie  umyć i pokroić truskawki. Skropić sokiem z pomarańczy. 

      Usmażony omlet przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i ułożyć truskawki.

      Jeśli chcecie zrobić większy omlet np. z 3 jajek to należy dodać 3 łyżki mąki.

      Smacznego!

      omlet biszkoptowy z truskawkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Omlet biszkoptowy z truskawkami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      piątek, 08 kwietnia 2016 22:52
  • poniedziałek, 18 maja 2015
  • sobota, 28 lutego 2015
    • Placki ryżowe

      Przeglądając przepisy w internecie, trafiłam na przepis na placki ryżowe na blogu Gotuję bo lubię Pomyślałam sobie, że to jest fajny sposób na wykorzystanie ryżu, który nam pozostał z np. obiadu. Długo nie musiałam czekać na zrobienie tych placków. Wczoraj ugotowałam ryż do obiadu i okazało się, że tą ilością mogłabym nakarmić co najmniej kilku sąsiadów ;)Robiąc swoje placki zmodyfikowałam przepis według własnych potrzeb.

      Polecam!

      Placki ryżowe

      Składniki:

      • 1/2 szkl. mąki pszennej
      • 2 jajka
      • 2 łyżki cukru
      • 1/2 szkl jogurtu greckiego miodowego
      • 1/4 łyżeczki sody
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 2 szkl. ugotowanego ryżu

      Używałam szklanki 300ml.

      Jajka wbić do miski i ubić z cukrem. Dodać jogurt,mąkę,sodę i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać ryż i ponownie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć placki na rumiano z obu stron.

      Podawać z jogurtem miodowym i owocami.

      Smacznego !

      Placki ryżowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Placki ryżowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      sobota, 28 lutego 2015 23:08
  • czwartek, 22 stycznia 2015
    • Jajka ze szpinakiem w kokilkach

      Te jajka są zdecydowanie dla zwolenników kremowych konsystencji. W mojej rodzinie gusta są podzielone. Mi smakowało, córci trochę,za to mężowi i synowi nie przypadło do gustu. Być może to moja wina,ponieważ zrobiłam kilka jajek w jednej (większej) kokilce. Ważne,aby dobrze odcisnąć szpinak,wybrać mniejsze kokilki i wbijać po jednym jajku.

      jajka ze szpinakiem w kokilkach

      Składniki:

      • garść świeżego szpinaku na każdą kokilkę
      • tyle samo jajek
      • twarożek ziołowy
      • ser żółty starkowany- Cheddar
      • ząbek czosnku
      • sól pieprz
      • gałka muszkatołowa

      Kokilki wysmarować olejem. Szpinak umyć,osuszyć i pokroić. Na patelni na odrobinie oliwy przesmażyć posiekany czosnek. Dodać szpinak,doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć, aż szpinak zrobi się miękki. Dokładnie odsączyć  i włożyć porcję szpinaku do kokilek. Następnie dodać łyżeczkę serka,wbić jajo,odrobinę posolić i posypać serem Cheddar.

      Kokilki wstawić do większego szklanego naczynia. Wlać gorącą wodę tyle,aby sięgała do połowy wysokości kokilek. Piec w nagrzanym do 200oC piekarniku przez ok 15min.

      jajka ze szpinakiem w kokilkach

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Jajka ze szpinakiem w kokilkach”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 stycznia 2015 18:59
  • poniedziałek, 05 maja 2014
    • Jajka zapiekane w bułce

      Przepis prosty jak przysłowiowa bułka z masłem. Tyle, że tym razem bułka jest z jajkiem.  Idealny przepis na rodzinne śniadanie.

      Polecam!

      jajka w bułce

      Składniki:

      • bułki(kajzerki)
      • jajka(tyle samo co bułek)
      • kilka plasterków szynki
      • 1 mała cebula
      • 1/2 czerwonej papryki
      • 1-2 łyżki ketchupu
      • sól,pieprz
      • żółty ser (ewentualnie)
      • szczypiorek

      Bułki przeciąć w taki sposób,aby dolna część była jak najwyższa. Wydrążyć środek.

      Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na odrobinie oleju. Do zeszklonej cebuli dodać również pokrojoną w kostkę szynkę i paprykę. Dodać ketchup i doprawić do smaku solą i pieprzem. Porcjami wkładać do bułek, rozkładając farsz na boki. W środek wbić jajko, posypać solą. Piec w temp 160oC przez 20 min. Białko powinno być ścięte, a żółtko lejące. Ja piekłam trochę dłużej i moje żółtka są na półtwardo.

      jajka zapiekane w bułce

      Pod koniec pieczenia  można położyć ser żółty i piec przez chwilę do rozpuszczenia jego.

      jajka zapiekane w bułce

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Jajka zapiekane w bułce”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 maja 2014 23:58
  • czwartek, 04 lipca 2013
  • niedziela, 04 listopada 2012
    • Omlet z chlebem :)

      Pomysł mi podrzuciła moja koleżanka-Asia. Szczerze to nigdy u niej tej potrawy nie próbowałam, ale sadząc po "opowieściach" brzmiało pysznie.  Asia co prawda podała mi przepis i sposób wykonania, ale ja niestety nie zapisałam, więc musiałam odrobinę improwizować. Tak czy owak jedzonko jest przepyszne i bardzo sycące. Polecam !

      omlet z chlebem

      Składniki:

      • 4 kromki chleba (nie musi być  świeży)
      • kilka plasterków szynki lub innej wędliny jaką posiadacie
      • starty żółty ser
      • sól
      • olej do smażenia
      • 3 jajka

      Chleb zrumienić w tosterze. Szynkę pokroić w paseczki. Jajka wbić do miski i wymieszać. Doprawić solą. (można również dodać inne ulubione przyprawy) Do jajek dodać żółty ser i ponownie wymieszać.

      Olej rozgrzać na patelni. Na gorący olej położyć kromki chleba, posypać szynką i zalać masą jajeczno-serową.

      omlet z chlebem

      Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z ketchupem lub innym ulubionym sosem.

      omlet z chlebem

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Omlet z chlebem :)”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 listopada 2012 15:31
  • wtorek, 18 września 2012
    • Jajka w kolejnej odsłonnie :)

      I ponownie pomysł na jajeczne śniadanie. Nie ma to jak jajeczko na śniadanko :) - oczywiście nie każdego dnia. Tak czy owak u mnie w domu jajka zawsze muszą być pod ręką. Na stare lata skleroza murowana ;) . A co tam grunt że jest smacznie i pomysłowo. Jak wiadomo pomysłów na przyrządzanie jajek jest mnóstwo i nie wątpię że jeszcze wiele powstanie. Ja dziś proponuje jajeczne oczka i jajka w papryce. Pomysł zaczerpnęłam z blogu Kuchnia Broni.Polecam!

      Jajka na śniadanie

      Składniki na jajka oczka:

      • parówki
      • jajka
      • sól
      • olej do smażenia
      • wykałaczki do spięcia parówek

      Parówki przeciąć wzdłuż,ale nie do końca. Każdą połówkę lekko ponacinać uważając aby nie przeciąć. Nacięcia dadzą efekt rzęs. Końce parówki spiąć wykałaczką. Parówkę położyć na rozgrzanym oleju tak aby miała kształt oka. Wbić do środka jajko,posolić i smażyć aż jajko się zetnie.

      Jajka na śniadanie

      Składniki na jajka w papryce:

      • czerwona papryka pokrojona w grube plastry
      • jajka
      • olej do smażenia
      • sól i pieprz

      Paprykę położyć na rozgrzany olej. Do środka wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż jajko się zetnie.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Jajka w kolejnej odsłonnie :)”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 września 2012 10:42
  • niedziela, 02 września 2012
  • czwartek, 23 sierpnia 2012
    • Muffinkowe jajka

      Ten pomysł na pyszne i eleganckie śniadanko podrzuciła mi moja siostra. Nie będę się rozpisywać po prostu polecam kolejną wersję śniadaniową jajek z bekonem.

      mufinkowe jajka

      Składniki:

      • jajka(ilość zależy od tego ile zjecie)
      • bekon w plastrach
      • sól,pieprz
      • odrobinę oleju

      Potrzebna jest tradycyjna forma do pieczenia muffinek. Lekko natłuścić olejem tyle zagłębień ile będziecie piec jajek. Do każdego zagłębienia włożyć plaster bekonu tworząc gniazdko. Na bekon wbić jajko i lekko posolić i popieprzyć. Wstawić do piekarnika.

      muffinkowe jajka

      Piec w temp. ok 200o C aż jajka się zetną -ok 15-20min(macie chwilkę na przygotowanie kawki).

      muffinkowe jajka

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinkowe jajka”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 sierpnia 2012 12:27
  • środa, 25 lipca 2012
  • czwartek, 28 czerwca 2012
    • Domowy twarożek

      Dzisiaj proponuje wam biały serek bez całej tej chemii zawartej w twarogach na sklepowych półkach. Twarożek można jeść na słodko z dżemem, miodem,  owocami lub z ziołami, przyprawami , rzodkiewką itp. 

      domowy twarożek

      • 2 l tłustego mleka
      • sok z jednej cytryny
      • szczypta soli

      Zagotować mleko,odstawić z ognia. Wlać sok z cytryny, zamieszać. Odczekać 5 min aż mleko całkiem się rozwarstwi. I w tej chwili po waszej kuchni zacznie roznosić się nieprzyjemny aromat, który będzie wam towarzyszył, aż ser ostygnie. Ale niech to was nie przeraża , bo uwierzcie mi warto to znieść dla smaku twarożku:) Zakwaszone mleko przecedzić przez sitko, ja przecedzam kilka razy aby pozbyć się jak najwięcej serwatki. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Smacznego!

      Zródło inspiracji allrecipes.pl - przepis odrobinę zmodyfikowałam. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 czerwca 2012 10:24

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autora blogu. Kopiowanie,przetwarzanie i rozpowszechnianie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi