do ostatniego okruszka...

ryby i śledzie

  • czwartek, 07 maja 2015
  • poniedziałek, 05 stycznia 2015
    • Śledzie po szwedzku

      A jeśli po szwedzku to na słodko. Hmm... dziwne poczucie smaku mają Szwedzi,no cóż.... Ale te śledzie w zalewie słodko kwaśnej, są na prawdę dobre. Robię je już od kilkunastu lat i szczerze polecam.

      Śledzie po szwedzku

      Składniki:

      • 8 filetów śledziowych (gdyby były za słone należy wymoczyć)
      • por
      • 1-2 czerwone cebule ( ja tym razem dodałam 3 szalotki)

      Zalewa:

      • 1/2 szkl octu winnego
      • 3/4 szkl. wody
      • 1 łyżka ziela angielskiego
      • 5 czubatych łyżek cukru

      Zalewę zagotować i ostudzić. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Por i cebulę w krążki (plasterki)  W misce/słoiku układać na przemian: śledź, por cebule itd. Zalać wystudzoną zalewą, przykryć i odstawić najlepiej na noc do lodówki.

      Smacznego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Śledzie po szwedzku”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 stycznia 2015 23:57
  • środa, 01 października 2014
    • Kotlety rybne

      Macie czasami dość tradycyjnych filetów rybnych w panierce? Jeśli tak to zróbcie kotlety. Prosto,szybko i smacznie. Moja rodzinka wcinała aż się uszy trzęsły ;)

      kotlety rybne

      Składniki na 9 kotletów:

      • 5 mrożonych filetów rybnych ( u mnie był to Pollock-ryba z rodziny dorszowatych)
      • 5 łyżek groszku mrożonego
      • 2 jajka
      • 2 kromki suchego chleba tostowego
      • bułka tarta
      • sól pieprz
      • sok z 1/2 cytryny
      • 1 średniej wielkości cebula
      • olej do smażenia

      Rybę i groszek zielony rozmrozić. Rybę dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w drobną kosteczkę. Chleb tostowy namoczyć w wodzie, jak zmięknie odcisnąć nadmiar wody. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Do ryby dodać jajka, odciśniętą bułkę, sok z cytryny i cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić masę rybną dodając bułkę tartą w takiej ilości(kilka łyżek) żeby uzyskać masę o odpowiedniej konsystencji do formowania kotletów. Masa nie może być zbyt gęsta, żeby kotlety nie były za twarde. Należy pamiętać że bułka tarta z czasem wchłonie nadmiar płynu i konsystencja będzie bardziej zwięzła. Dodać groszek i wymieszać. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron.

      kotlety rybne

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety rybne”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      środa, 01 października 2014 19:59
  • niedziela, 13 lipca 2014
    • Filety rybne w sezamowej panierce

      Pyszna rybka w chrupiącej panierce z dodatkiem sezamu. Myślę, że nie ma potrzeby się rozpisywac na temat walorów jedzenia ryb. Każdy z nas wie jak wiele cennych składników, niezbędnych do prawidłowego rozwoju, zawierają własnie ryby.

      Przepis jest banalnie prosty, a dzięki dodatkowi sezamu sprawia,że ryba smakuje odrobinę inaczej.

      Polecam!

      filety rybne w sezamowej panierce

      Składniki:

      • filetów ulubionej ryby ( u mnie był pollock czyli mintaj)
      • olej do smażenia
      • 2 jajka
      • przyprawa do ryb (ja użyłam ziołowej Prymatu)
      • bułka tarta 
      • ziarna sezamu
      • mąka

      Rybę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć ziołami i odstawić na kilka godzin do lodówki.

      Jajka roztrzepać widelcem, lekko posolić. Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Filety opruszyć z obu stron mąką. Następnie zanurzać w jajku, a potem w bułce tartej z sezamem. Kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć na złoty kolor z obu stron.

      filety rybne w sezamowej panierce

      Smacznego! 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 lipca 2014 12:16
  • wtorek, 25 marca 2014
    • Tilapia po "grecku"

      Zapewne nie jedna osoba po przeczytaniu tego przepisu zapyta "Gdzie tu jest sos grecki?". Tak wiem, że to nie jest prawdziwy przepis na rybkę po grecku. Jednak w mojej rodzinie, ta wersja bez warzyw najbardziej przypadła do gustu. A czego się nie robi dla zaspokojenia wyrafinowanych ;) smaków domowników.

      Tilapia jest to pyszna ryba słodkowodna. Na pweno nie jest tak wartościowa jak ryby morskie, ale to również ryba :D. Rybka ta jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno.

      Polecam!

      tilapia po grecku

      Składniki:

      • 1 kg mrożonych filetów tilapii
      • sól i pieprz
      • mąka pszenna
      • oliwa do smażenia
      • 4 średniej wielkości cebule
      • 2 listki laurowe
      • 4 ziarenka ziela angielskiego
      • 5 łyżek koncentratu pomidorowego

      Filety rozmozić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki. Opruszyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwe. Kawałki ryby obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażoną rybę przełożyć na talerz.

      Przygotować sos. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Oliwę rozgrzać na patelni i wrzucić cebulę. Posolić i popieprzyć, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dolać trochę wody i przykryć. Dusić do miękkości. Do miękkiej cebuli dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku pieprzem i solą. 

      tilapis po gracku

      Gdyby sos okazał się za gęsty trzeba dolać  wody. Ryba wchłonie trochę sosu, dzieki temu bedzie pysznie soczysta.

      tilapia po grecku

      Rybę układać w misce warstwami na przemian: ryba,sos,ryba,sos.

      Smacznego!!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tilapia po "grecku"”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 marca 2014 14:14
  • wtorek, 25 lutego 2014
    • Salsa śledziowa

      Przepis prosty, śledzie smaczne.

      Cóż więcej trzeba?

      Przepis znalazłam tu.  

      Polecam !

      salsa sledziowa

      Składniki:

      • 8 solonych filetów śledziowych.
      • ok 4 szt dużych ogórków w occie  lub 8 malutkich

      Składniki na zalewę:

      • 2 duże cebule
      • 1 czerwona papryka
      • 1 papryczka chili
      • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
      • 2 łyżki miodu
      • 3 łyżki octu ( ja dodałam ocet winny dzięki temu salsa nie była zbyt kwaśna)
      • 1 szklanka wody
      • 1 łyżeczka vegety lub jarzynki
      • olej do smażenia

      Śledzie w razie potrzeby (gdyby były za słone) wymoczyć. Ogórki pokroić.

      Przygotować zalewę. Na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać paprykę, również pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekane chilli. Smażyć parę minut. Zalać wodą, dodać przecier, vegetę, ocet i miód. Zagotować. Zdjąć z ognia i przestudzić.

      Zimną zalewą zalać pokrojone w kawałki śledzie i  ogórki. Delikatnie wymieszać. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Salsa śledziowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 lutego 2014 20:01
  • środa, 23 października 2013
    • Marynowane śledzie w pomidorach

      Już kilka dobrych dni w mojej lodówce "zalegał" słoik ze śledziami w occie. Pomysłu na wykorzystanie ich szukałam na stronkach internetowych. Jednak wszędzie gdzie zajrzałam były sałatki, a nie o to mi chodziło. Tak więc pomysł na te śledzie zrodził się w mojej głowie :) I muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę. Przepis zapisuję na blogu. Ja na pewno wrócę po niego nie raz i was również zapraszam do wypróbowania.

      Polecam !!! 

      marynowane śledzie w pomidorach

      Składniki:

      • 250g śledzi w zalewie octowej
      • 1 cebula
      • 1/2 puszki pomidorów pokrojonych
      • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
      • 1/2 łyżeczki curry
      • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach
      • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
      • 1 listek laurowy
      • 1 łyżka rodzynek
      • 1/2 łyżeczki cukru
      • sól do smaku
      • oliwa

      Śledzie namoczyć w wodzie na ok 10 min. Następnie odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.

      Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć( zeszkllić) na niewielkiej ilości oliwy. Dodać pomidory w puszce i wszystkie przyprawy oraz rodzynki i cukier. Smażyć kolejne parę minut ,mieszając. Doprawić do smaku solą. Ostudzić.

      Delikatnie wymieszać ze śledziami. Odstawić najlepiej na noc do lodówki.

      Smacznego!!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Marynowane śledzie w pomidorach”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      środa, 23 października 2013 19:34
  • sobota, 08 grudnia 2012
    • Domowy paprykarz

      Nie wiem jak wy, ale ja lubię paprykarz. Zawsze zajadałam się kupnym paprykarzem. Mój ulubiony to Paprykarz Szczeciński. Jednak ostatnio przestałam kupować paprykarz, albo mi się smak pogorszył, albo nie wiem co :\ Po prostu nie smakuje mi. Tak więc zaczęłam poszukiwania przepisu na domowy paprykarz. Nie pamiętam gdzie znalazłam ten przepis, ale wierzcie mi jest godny polecenia :)

      domowy paprykarz

      Składniki:

      • ok 240g makrela wędzona
      • 3 czubate łyżki ugotowanego ryżu
      • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
      • 1 cebula
      • sól,pieprz,papryka ostra
      • 2-3 łyżki wody
      • olej

      Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć (zeszklić) na odrobinie oleju. Makrelę oczyścić z ości. Rybę wrzucić na patelnię do cebuli, dodać ryż,koncentrat pomidorowy i wodę . Wymieszać. Doprawić do smaku i smażyć kilka minut. Paprykarz powinien być pikantny.

      domowy paprykarz

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Domowy paprykarz”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      sobota, 08 grudnia 2012 18:17
  • środa, 05 września 2012
    • Ryba pod warzywną pierzynką

      Na pomysł wpadłam zaglądając do lodówki. W planach obiadowych była ryba,tyle że do końca nie wiedziałam jak ją przyrządzić. Zawartość lodówki "podpowiedziała mi" żeby zamiast tradycyjnej ryby po grecku zrobić rybę pod warzywną pierzynką :). Tak swoją drogą to mądrą mam tą lodówkę ;)

      ryba pod warzywną pierzynką

      Składniki :

      •  1 kg filetów rybnych
      • 2 cebule
      • 2 marchewki
      • kawałek selera
      • 1 mała pietruszka
      • 2 papryki konserwowe(czerwone)
      • 1 mała cukinia
      • 1/2 żółtej papryki
      • 1/2 zielonej papryki
      • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
      • sól, pieprz
      • vegeta
      • cytryna
      • mąka pszenna
      • olej

      Filety rybne pokroić na małe kawałki i przyprawić(obsypać delikatnie vegetą i skropić cytryną).Odstawić na 2-3 godz. do lodówki.Po tym czasie rybę obtoczyć w mące i ułożyć na wysmarowanej olejem blaszce. Piec w temp. ok 180o C ok 20min. tak aby rybka lekko się zrumieniła.

      Cebulę obrać i pokroić w plastry. Przesmażyć na oleju,następnie dodać starte na tarce buraczanej marchew, seler i pietruszkę. Podlać wodą i dusić na małym ogniu. Jak warzywa zmiękną dodać pokrojoną w słupki cukinię i papryki.Jeszcze chwilę smażyć-dusić w razie potrzeby podlewać wodą tak aby warzywa były w sosie. Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem.

      ryba pod warzywną pierzynką

      Rybę i warzywa układać warstwami do salaterki. Można jeść na ciepło lub na zimno.

      ryba pod warzywną pierzynką

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      środa, 05 września 2012 10:04
  • środa, 27 czerwca 2012

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autora blogu. Kopiowanie,przetwarzanie i rozpowszechnianie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi