do ostatniego okruszka...

drób - obiady

  • poniedziałek, 11 lipca 2016
  • wtorek, 26 kwietnia 2016
  • poniedziałek, 25 kwietnia 2016
    • Pierś kurczaka pod warzywno- majonezową pierzynką

      Przepis dostałam od mojej siostry, która otrzymała go od koleżanki. Jednym słowem jedna pani drugiej pani :) Pyszna soczysta pierś schowana pod warzywami i....majonezem. Tak wiem niezbyt zdrowy pomysł z tym majonezem, ale co tam ważne, że jest smacznie ;) A kalorie można potem spalić np. z Mel B.....a potem znowu zjeść kotlecik. Ja na pewno będę wracała do tego przepisu. Polecam!

      pierś kurczaka pod warzywną-majonezową pierzynką

      Składniki:

      • piersi z kurczaka (Każdą połówkę przekroić wzdłuż na dwa kotlety)
      • pieczarki
      • marchew
      • majonez (ja użyłam  Winiary dekoracyjny, ale ponoć najlepszy do zapiekania jest Roleski)
      • sól,pieprz

      Piersi z kurczaka (NIE rozbijać) delikatnie doprawić solą i pieprzem. Proszę pamiętać, że bedzie dodawany majonez ,który jest słony. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

      Pieczarki oczyścić i umyć. Zetrzeć na tarce jarzynowej, na wiekszych oczkach. Pieczarki przesmażyć na odrobinie oleju, również delikatnie doprawić solą . 

      Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, na mniejszych oczkach.

      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Porozkładać piersi z kurczaka. Na każdą pierś położyć porcję przesmażonych pieczarek, marchewkę i wszystko przykryć majonezem.

      Piec w temperaturze ok. 200oC przez 40 min. aż majonez ładnie zbrązowieje i powstanie "skorupka"

      Smacznego!

      pierś kurczaka pod warzywną-majonezową pierzynką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pierś kurczaka pod warzywno- majonezową pierzynką”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 kwietnia 2016 22:44
  • piątek, 03 lipca 2015
  • środa, 17 czerwca 2015
    • Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem i serem feta

      W mojej kuchni ostatnio często gości szpinak. Już jako dziecko zajadałam się "zielonymi omletami" Jeszcze wtedy szpinak nie był zbyt popularny,ale my na działce wysiewaliśmy go co roku. Tylko czekałam,aż mama usmaży te pięknie zielone omlety. Mniammm... Pycha. Rozmarzyłam się :) Ale dziś nie o omletach. Jakiś czas temu "podejrzałam" u koleżanki roladki ze szpinakiem. Pachniały obłędnie i gdyby nie to,że byłam dosłownie chwilę po swoim obiedzie, to bym normalnie "zwinęła" jedną roladkę ;).  Pomyślałam sobie: "Jak to się stało że do tej pory nie zrobiłam jeszcze takich roladek?" I proszę..... są :D

      roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem i serem feta

      Składniki:

      • Pierś z kurczaka
      • szpinak świeży
      • czosnek
      • ser feta (próbowałam również z plastrem sera żółtego, jest smacznie, ale wolę z fetą)
      • sól,pieprz
      • jarzynka
      • jajko
      • bułka tarta
      • olej do smażenia

      Pierś z kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na plastry (wzdłuż). Kotlety delikatnie rozbić. Oprószyć jarzynką (nie za dużo) Szpinak umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Wrzucić drobno posiekany czosnek. Chwilę przesmażyć, dodać szpinak. Smażyć, aż szpinak zmięknie. Odlać wodę która pojawi się po usmażeniu szpinaku i doprawić do smaku solą i pieprzem. Lekko przestudzić.

      Na każdy kotlet rozłożyć porcję szpinaku i kawałek sera feta. Zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką. Panierować w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć roladki na rumiano ze wszystkich stron na średnim ogniu.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem i serem feta”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      środa, 17 czerwca 2015 15:34
  • piątek, 17 kwietnia 2015
    • Curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym

      Dziś trochę indyjskich smaków. Odrobinie pikantnie i aromatycznie. Proste curry "dostosowane" do polskiego podniebienia :). Moja rodzinka zjadła z apetytem i już zapowiedzieli że muszę wkrótce zrobić ponownie.

      Polecam!

      curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym

      Składniki:

      • 1 mały kurczak
      • 1 cebula
      • puszka mleka kokosowego
      • 1 mała papryczka czerwonego chili
      • 1 duży ząbek czosnku
      • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego w proszku
      • 2 łyżeczki curry, ja użyłam indyjską przyprawę
      • ok 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
      • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
      • 1  kostka rosołowa rozpuszczona w 300ml gorącej wody
      • duża garść świeżej kolendry

      Kurczaka umyć,osuszyć i pokroić na małe kawałki. Ja kupuję specjalnego kurczaka ( baby chicken) którego używają hindusi właśnie do curry. Przy zakupie od razu zostaje on odpowiednio pokrojony.

      Cebulę pokroić w grubszą kostkę. Chili i czosnek również pokroić. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Wrzucić cebulę,czosnek i chili, dodać przyprawy i smażyć mieszając przez parę minut. Następnie dodać kurczaka, wlać bulion drobiowy. Przykryć i dusić na małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie a sos się zredukuje. Dosolić do smaku

      Następnie dodać mleko kokosowe, koncentrat pomidorowy i połowę porcji kolendry. Gotować ok 10 min aż sos ponownie zgęstnieje. Przed podaniem posypać pozostałą kolendrą.

      curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      piątek, 17 kwietnia 2015 23:32
  • piątek, 03 października 2014
    • Udka pieczone teriyaki

      Zapytałam syna jakie udka życzy sobie na obiad? ;) A on pokazał mi ten przepis. Pomyślałam co mi szkodzi. Spróbujemy! I okazało się, że udka były...... rewelacja!  Sos zrobiony własnoręcznie jest pyszny. Niech się chowają te sklepowe substytuty.

      Polecam!

      udka pieczone teriyaki

      Składniki:

      • 6 udek

      Składniki na sos:

      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżka zimnej wody
      • 1/2 szkl. cukru
      • 1/2 szkl. sosu sojowego
      • 1/4 szkl octu winnego
      • 1 ząbek czosnku (drobno pokrojony)
      • 1/2 łyżeczki imbiru (w proszku)
      • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

      Wszystkie składniki sosu przełożyć do rondelka. Zagotować parę minut, mieszając. Gotowy sos powinien być zawiesisty i ciągnący. Piekarnik rozgrzać do 220oC. Udka przełożyć do żaroodpornego naczynia i posmarować z obu stron sosem. Piec 30 min. następnie przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 30 min. Udka należy smarować sosem co 10 min.

      Podawać z pozostałym sosem.

      udka pieczone teriyaki

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Udka pieczone teriyaki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      piątek, 03 października 2014 11:18
  • niedziela, 01 czerwca 2014
    • Udka z kurczaka z oliwkami i salami

      Soczyste udka z aromatycznymi dodatkami. Odgrzewane następnego dnia są jeszcze lepsze. Na pomysł wpadłam.... hmm..... po prostu zajrzałam do lodówki i szafki i tam znalazłam natchnienie ;) Polecam!

      Udka z kurczaka z oliwkami i salami

      Składniki:

      • 1 kg udek(pałki)
      • garść czarnych oliwek
      • 10 plastrów kiełbasy salami

      Marynata:

      • 4 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
      • 2 łyżeczki soli
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
      • 3 łyżki oliwy
      • 1 łyżeczka cukru
      • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
      • 1-2 łyżeczki ostrej papryki (ilość zależy od tego jaki stopień ostrości chcecie uzyskać)
      • 5 łyżek wina Ciociosan (lub inne ziołowe )

      Udka umyć i osuszyć. Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Marynatą natrzeć udka. Włożyć do miski i odstawić na noc do lodówki. 

      Następnego dnia udka przełożyć do brytfanki. Na wierzch rozłożyć oliwki i plastry salami. Brytfankę przykryć. Udka piec w temp. ok. 200oC. przez ok 60 min. Na ostatnie 10 min pieczenia brytfankę odkryć.

      Smacznego! 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 01 czerwca 2014 19:29
  • piątek, 18 kwietnia 2014
    • Pierś kurczaka w bekonie

      Soczysta w środku,chrupiąca na zewnątrz. Pyszne połączenie delikatnego mięsa drobiowego z mięsem wieprzowym, w tym przypadku z bekonem. Roladki można zrobić (obsmażyć) wcześniej i podpiec w piekrniku tuż przed podaniem.

      Pierś kurczaka w bekonie

      Składniki na 10 roladek:

      • 10 dużych kotletów z piersi kurczaka
      • 10 plastrów bekonu
      • 5 plastrów serka topionego np. cheddar
      • 10 pasków świeżej czerwonej papryki
      • świeże liście bazylii
      • 3 ząbki czosnku
      • sól,pieprz ziołowy
      • oliwa do smażenia

      Kotlety delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Czosnek drobno posiekać i rozetrzeć z solą. Dodać pieprz ziołowy i posiekaną świeżą bazylię. Wymieszać z łyżeczką oliwy. Przygotowaną mieszanką przypraw natrzeć kotlety. Przykryć i odstawić na ok.30 min do lodówki.

      Na każdy kotlet położyć pół plasterka sera i kawałek papryki. Zwinąć roladkę, następnie owinąć bekonem. 

      Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z każdej strony na średnim ogniu. Zbyt goraca oliwa spowoduje że roladki za szybko się zrumienią, ale mogą się niedosmażyć w środku.

      Pierś kurczaka w bekonie

      Pierś kurczaka w bekonie

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pierś kurczaka w bekonie”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      piątek, 18 kwietnia 2014 14:01
  • poniedziałek, 03 marca 2014
    • Roladki z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym

      Mówią że potrzeba jest matką wynalazków. Coś w tym jest. Miałam smażyć moje roladki tradycyjnie w jajku i bułce tartej jednak okazało się że bułka się skończyła. Cóż było robić. Do sklepu daleko a w brzuchach burczało, więc na szybkiego zrobiłam ciasto naleśnikowe. Soczyste mięso przypadło do gustu mojej rodzinie. Roladki pycha.  Polecam!

      Roladki z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym

      Składniki na 9 roladek:

      • 3 duże pojedyńcze piersi z kurczaka
      • pesto(kilka łyżek)
      • ok. 6 szt. suszonych pomidorów
      • garść tartego sera żółtego

      Składniki na ciasto:

      • 2 jajka
      • 6 czubatych łyżek mąki pszennej
      • ok 1/2 szkl. mleka
      • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
      • 1 łyżeczka czosnku suszonego
      • 1 łyżeczka oregano
      • ok 1/2 łyżeczki soli

      Piersi z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdą pokroić na 3 części, tak aby powstały plastry. Każdy kotlet rozbić.

      Suszone pomidory drobno pokroić. Wymieszać z serem.

      Jedną stronę piersi posmarować pesto. W miarę równomiernie rozłożyć porcję sera z pomidorami. Zwinąć roladkę. 

      Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być gęste.

      Na patelni rozgrzać oliwę w takiej ilości aby roladki były zanurzone do połowy.

      Roladki wkładać do  ciasta. Powinny być "oblepione" ciastem z każdej strony. Wkładać na gorący tłuszcz i smażyć na dość dużym ogniu z obu stron. Następnie zmniejszyć ogień i smażyć przez ok 15 min co jakiś czas przewracając.

      roladki z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 marca 2014 15:22
  • poniedziałek, 04 listopada 2013
  • poniedziałek, 14 października 2013
    • Zawijańce drobiowe z pistacjami

       Pomysł na zawijańce "podrzuciła" mi moja siostra. Ona zaś wypatrzyła ten przepis oglądając jeden z programów Gordona Ramsaya. Ponieważ Ramsay jest moim góru w dziedzinie kulinarnej wiedziałam, że przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Pomimo, że nie znam dokładnego przepisu zawijańce wyszły pyszne. Jedyne co zmienię w tym przepisie,to to, że następnym razem dodam więcej pistacji :) Polecam!

      Przepraszam,że nie podaje dokładnych proporcji.


      Składniki:

      • 8 szt udek z kurczaka 
      • mięso wieprzowe mielone
      • pistacje
      • sól,pieprz
      • 1 łyżka bułki tartej
      • przyprawa do kurczaka
      • boczek/bekon pokrojony w plastry.

      Z udek wyjąć kość. Mięso mielone wymieszać z posiekanymi pistacjami i bułką tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Porcje mięsa mielonego kłaść na udko.

      Brzegi złożyć do środka. Obwinąć boczkiem.

      Całość zawinąć w folie aluminiową w formie cukierka.

      "Cukierki" włożyć do garnka z wodą i gotować przez 20 min. Potym czasie wyjąć z wody i nie rozwijając odstawić do wystudzenia.

      Zawijańce przed podaniem obsmażyć lub podpiec na złoty kolor.

      Rewelacyjnie smakuje z żurawiną.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zawijańce drobiowe z pistacjami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 października 2013 21:58
  • czwartek, 03 października 2013
    • Udka z kurczaka zapiekane w piwie

      Pyszny, soczysty,idealnie przyprawiony kurczak to tyle lub, aż tyle mogę powiedzieć o tej potrawie. Dzięki długiemu pieczeniu mięso wprost rozpuszcza się w ustach. Ten przepis na dobre zagościł w naszym rodzinnym menu. Chciaż piekłam te udka dwa razy niestety nie udało mi się zrobić dobrych zdjęć. Zbyt szybko znikały w głodnych buziach ;). Ale nic straconego, tego kurczaczka na pewno upiekę  jeszcze nie raz,więc może i zdjęcia uda się zrobić :)

      Polecam!

      Zródło inspiracji znalazłam tu

      udka z kurczaka zapiekane w piwie

      Składniki:

      • 6 udek z kurczka (u mnie były udka+podudzia)
      • 0.5 l piwa ciemnego Guinness
      • 1 łyżka miodu
      • garść jagód jałowca
      • garść świeżego rozmarynu
      • sól,pieprz
      • cebula
      • 8 ząbków czosnku

      Kurczaka natrzeć solą i pieprzem i najlepiej odstawić na cała noc do lodówki.

      Następnego dnia udka przełożyć do brytfanki lub głębszej blaszki. Czosnek pokroić w paski. Cebulę pokroić w krążki. Czosnek,cebulę,jałowiec i rozmaryn rozłożyć na udkach. Zalać piwem wymieszanym z miodem. Przykryć. Piec ok. 2 godz w 200oC. Sos powinien odparować a mięso powinno byc miękkie.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Udka z kurczaka zapiekane w piwie”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 października 2013 12:32
  • wtorek, 27 sierpnia 2013
  • wtorek, 30 kwietnia 2013
    • Mini maczugi

      Przekąska pracochłonna ale pyszna. Pomysł znalazłam tu. Przepis zmodyfikowałam i wyszły mini maczugi idealane na imprezkę i nie tylko. Polecam!

      mini maczugi

      Składniki:

      • dowolna ilość skrzydełek
      • ser mozzarela
      • pomidory
      • świeża bazylia
      • 2 ząbki czosnku
      • sól pieprz
      • ulubiona przyprawa do kurczaka

      Skrzydełka umyć i przekroić. Potrzebujemy tylko  najgrubszą część. Pozostałą część skrzydełek można zamrozić i użyć np. do rosołu.

      Mięso poluzować z jednej strony i zsunąć w dół, tak aby "skrzydełko" przypominało maczugę. Od strony kości zrobić małą kieszonkę.

      Przygotować farsz. Mozzarelę pokroić w drobną kostkę. Pomidory umyć, usunąć wnętrze czyli nasiona i również drobno pokroić. Czosnek i bazylię posiekać i wymieszać z mozzarelą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Do każdej mięsnej kieszonki wkładać porcję farszu.

      mini maczugi

      Każdą maczugę obsypać przyprawą do kurczaka. Na blaszce rozłożyć rękaw do pieczenia i ustawić  maczugi w środku. Zamknąć rękaw i piec ok 60 min. w temp. 200o C. Pod koniec pieczenia można rękaw rozciąć i piec jeszcze przez chwilę aby maczugi sie zrumieniły.

      mini maczugi

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Mini maczugi”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 kwietnia 2013 14:57

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autora blogu. Kopiowanie,przetwarzanie i rozpowszechnianie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi