do ostatniego okruszka...

serniki

  • czwartek, 21 maja 2015
    • Kremowy sernik z nutą kokosu i musem truskawkowym.

      Serniki pieczone w kąpieli wodnej mają idealnie równą powierzchnie i są cudownie kremowe. I taki właśnie jest ten sernik. Po prostu pycha. :) Polecam!

      Kremowy sernik z nutą kokosu i musem truskawkowym

      Wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę.

      Składniki na spód:

      • 200g ciastek typu digestive
      • 70g roztopionego masła

      Ciasteczka wrzucić do blendera i dokładnie zblendować (lub pokruszyć) dodać roztopione masło i dokładnie zmiksować.

      Przygotować tortownicę. Na dno tortownicy położyć folię aluminiową. Zamknąć obręcz, tak aby folia wystawała poza tortownicę. Następie całą tortownicę owinąć podwójnie lub nawet potrójnie folią aluminiową. Jest to ważne,żeby woda podczas pieczenia nie dostała się do sernika.

      Rozdrobnione ciasteczka wyłożyć na dno tortownicy. Dokładnie docisnąć i wstawić do lodówki na 30min.

      Składniki na masę serową:

      • 700 g sera z wiaderka
      • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
      • 5 jajek
      • 40g budyniu waniliowego
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 3/4 szkl. cukru

      Jajka zmiksować z cukrem. Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować na gładką masę. Nie miksować za długo.

      Masę serową wylać na schłodzony spód.

      Składniki na mus truskawkowy:

      • 150g truskawek
      • 2 czubate  łyżki cukru

      Składniki zmiksować.

      Na masę serową wykładać łyżeczką mus truskawkowy. Następnie wykałaczką zrobić "esy floresy".

      Kremowy sernik z nutą kokosu i musem truskawkowym

      Kremowy sernik z nutą kokosu i musem truskawkowym

      Tortownicę wstawić do większej blaszki. Na dno blaszki wlać gorącą wodę,ok 1/2 wysokości tortownicy. Piekarnik nagrzać do 170oC. Wstawić sernik do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 150oC. Piec 1godz i 30min. Upieczony sernik powoli chłodzić w otwartym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz tortownicy i wstawić bez przykrycia do lodówki na co najmniej 8 godz.( a najlepiej na noc) Sernik kroić gorącym nożem (nagrzanym w gorącej wodzie).

      Kremowy sernik z nutą kokosu i musem truskawkowym

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowy sernik z nutą kokosu i musem truskawkowym.”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 maja 2015 16:47
  • niedziela, 24 listopada 2013
    • Sernik dyniowy

      Kremowy sernik o korzennej nucie. Idealny dla osób lubiących takie smaki. Ja do tej grupy na pewno należę. Chociaż dynia tu w UK jest dostępna cały rok, taki sernik najbardziej smakuje właśnie jesienią. Spód owsiany to mój pomysł, natomiast reszta zaczerpnięta z tej strony.

      Polecam!

      Składniki na spód:

      • 50g masła (rozpuścić)
      • 1 szkl płatków owsianych
      • 2  łyżki masła orzechowego
      • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
      • 3 łyzki miodu

      Wszystkie składniki wymieszać.  Dno tortownicy (24cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Owsiany spód włożyć do tortownicy, dokładnie "uklepać". Wstawic do piekarnika 180oC i podpiec ok 10min.

      Składniki na mase serową:

      • 750g sera na serniki
      • 250g serka mascarpone
      • 3 jajka
      • 3 żółtka
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1  łyżka mąki pszennej
      • 190g cukru
      • 350g musu dyniowego(kawałki dyni upiec do miekkości,zmiksować)
      • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

      Składniki na masę serową zmiksować na jednolitą masę.

      Tortownicę owinąć podwójnie folią aluminiową. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Masę serową wlać na owsiany spód. Wyrównać. Tortownicę wstawić do większej formy wypełnionej wrząca wodą. Woda powinna sięgać do połowy sernika.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC. Następnie obniżyć temperaturę do 150oC. Piec przez ok 1godz 30min. Po upieczeniu sernik wyjąć i ostudzić. Wierzch posmarować masą krówkową i posypać płatkami migdalowymi.

      sernik dyniowy

      Sernik należy chłodzić najlepiej przez całą noc. Kroić gorącym nożem na chwilę zanurzonum w gorącej wodzie.


      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik dyniowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 listopada 2013 17:21
  • poniedziałek, 20 maja 2013
    • Sernik miętowy z czekoladą

      Uwielbiam smak mięty! Od dawna przybierałam się do upieczenia tego serniczka. Dzisiaj....żałuję że tak póżno zabrałam się za ten deser. W moim domu ten przepis na pewno zagości na stałe. Sernik jest pyszny, a dzięki dodatkowi świeżej mięty jest orzezwiający. Idealny na letnie, ciepłe dni. Polecam!

      Żródło inspiracji znalazłam tu

      sernik miętowy z czekoladą

      Skladniki na spód:

      • 120g ciasteczek pełnoziarnistych(pokruszyć)
      • 40g masła (roztopić i ostudzić)

       Spód tortownicy(21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Pokruszone ciasteczka wymieszać z masłem. Wszystko wysypać do tortownicy i dokładnie wyrównać, mocno dociskając ręką lub łyżką. Tortownicę wstawić do lodówki na pół godz.

      Składniki na masę serową:

      • 250ml śmietany 36%
      • 80 g świeżej mięty
      • 600g sera na serniki ( ja uzyłam ser z wiaderka)
      • 3/4 szkl  cukru
      • 3 duże jajka
      • 1 żółtko
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • 1 łyżka mąki pszennej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • odrobina zielonego barwnika spożywczego

      Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

      Przygotować napar z mięty. Śmietanę zagotować. Miętę umyć,osuszyć i porwać na małe kawałeczki. Włożyć do miski i zalać wrzącą śmietaną. Przykryć i odstawić do zaparzenia i ostudzenia. Zimną śmietanę odcedzić, listki mięty dosłownie wycisnąć. Zużyte liście wyrzucić.

      W mikserze zmiksować jajka z cukrem. Dodawać po łyżce ser i miksować, krótko - tylko do połączenia składników. Jak masa serowa będzie gładka wlać do niej miętową kremówkę,sok z cytryny. Dodać obie mąki i odrobinę barwnika spożywczego(można pominąć jeśli kolor według was będzie zadowalający)Wszystko wymieszać.

      Tortownicę owinąć z zewnątrz dwukrotnie folią aluminiową. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

      Piekarnik rozgrzać do 170o C.

      Miętową masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Wyrownać masę. Przygotować kąpiel wodną tzn. tortownicę wstawić do większej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Blaszkę/naczynie wypełnić wodą do połowy wysokości tortownicy.Kapiel wodna sprawi,że podczas pieczenia sernik nie będzie rósł i nie popęka.

      Sernik z kąpielą wodną wstawić do piekarnika i obniżyć temp. do 150o C. Piec ok. 1godz i 30 min. U mnie dokładnie tyle piekł się sernik.

      Sernik studzić w otwartym piekarniku. Ostudzony deser wstawić do lodówki- najlepiej na całą noc.

      sernik miętowy z czekoladą

      Sernik przed podaniem udekorowac polewą czekoladową.

      Składniki na polewę:

      • 50 ml śmietany kremówki 36%
      • 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej drobno posiekanej
      • 2-3 kostki białej czekolady i zielony barwnik

      Śmietanę kremówke podgrzać do momentu wrzenia. Zdjąć z palnika i wrzucic czekoladę. Odstawić. Mieszać od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści. Rozprowadzić na serniku.

      Białą czekoladę rozpuścić nad parą wodną dodać odrobinę zielonego barwnika, przełożyć do rękawa cukierniczego lub do woreczka (odciąć rożek tak aby można było pisać czekoladą jak pisakiem) Zrobić wzorki na ciemnej czekoladzie.

      Przechowywać w piekarniku.

      sernik miętowy z czekoladą

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik miętowy z czekoladą”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 maja 2013 21:15
  • czwartek, 16 sierpnia 2012
    • Prosty serniczek

      Dokładnie tak! Prosty a jednocześnie tak smaczny,że na jednym kawałku trudno poprzestać. Polecam szczególnie na ciepłe letnie dni. Niestety mam tylko jedną fotkę. Serniczek znikną zbyt szybko i nie zdążyłam zrobić więcej zdjęć :)

      prosty serniczek

      Składniki:

      • 2 opk po 400g serka waniliowego danio
      • 3 galaretki różnego koloru( u mnie były dwie w truskawkowe i jedna brzoskwiniowa)
      • owoce

      Składniki na spód:

      • ok 220g ciasteczek digestive
      • 75g masła
      • 2 łyżki miodu

      Ciastka rozgnieść w misce dodać rozpuszczone masło i miód. Wszystko wymieszać. Włożyć do tortownicy o średnicy 21cm i mocno przyciskać łyżką tworząc ciasteczkowy blat. Wstawić do lodówki. W tym czasie rozpuścić jedną galaretkę w ok 150ml gorącej wody. Jeden serek danio(400g) przełożyć do miski.Jak galaretka lekko przestygnie dolać ją ,powoli,wciąż mieszając do serka. Gotową masę wlać do tortownicy i wstawić do lodówki. Jak masa zacznie tężeć to przygotować tak samo drugi serek z kolejną galaretką .Ponownie wylać do tortownicy i wstawić do lodówki i ponownie musimy poczekać aż masa stężeje. Na wierzch poukładać owoce i zalać ostatnią galaretką(zimną i lekko tężejącą) zrobioną według przepisu na opakowaniu. Wstawić do lodówki  na parę godzin. I gotowe.

      Przepis własny.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Prosty serniczek”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 sierpnia 2012 11:46
  • sobota, 16 czerwca 2012
    • Sernik na zimno z serkiem mascarpone

      Delikatny serniczek. Łatwy w wykonaniu, nie wymaga pieczenia. Serek mascarpone i biała czekolada, po prostu niebo w gębie :) Polecam.

      do ostatniego okruszka...

      Składniki na spód:

      • 220g digestive biscuits
      • 75 g roztopionego masła
      • 1 łyżka miodu

      Składniki na masę serową:

      • 500g serka mascarpone
      • 200 ml śmietany 18%
      • 170 g białej czekolady
      • sok i starta skórka z  1/4 cytryny
      • 10 truskawek
      • 2 garście malin
      • 2 łyżki cukru
      • 3 łyżeczki żelatyny

                  W misce rozkruszyć ciastka dodać roztopione masło i miód, wymieszać. Wsypać do tortownicy(24 cm) i dokładnie ubić łyżką.

                  Śmietanę zmiksować następnie dodawać powoli po 1 łyżce serek. Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Czekolada powinna być letnia, zmiksować. Masę podzielić na dwie nierówne części. Do mniejszej dodać sok i skórkę cytrynową,, zmiksować. Do większej dodać zmiksowany mus truskawkowo-malinowy(truskawki,maliny i 2 łyżki cukru). Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody. Rozpuszczoną żelatynę podzielić na dwie części. Jedną dodać do masy serowo-cytrynowej i zmiksować,drugą dodać do masy serowo-owocowej i również zmiksować.

                   Do tortownicy włożyć masę serowo-owocową, a następnie delikatnie rozłożyć masę serową-cytrynową. Wstawić do lodówki na parę godzin do schłodzenia, najlepiej na całą noc. Sernik można podawać z musem malinowym lub truskawkowym.

      sernik na zimno z serkiem mascarpone

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      sobota, 16 czerwca 2012 22:00
  • wtorek, 05 czerwca 2012

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autora blogu. Kopiowanie,przetwarzanie i rozpowszechnianie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi