do ostatniego okruszka...

Słodkie bułeczki

  • piątek, 07 listopada 2014
    • Drożdżowy kwiatuszek z serkiem mascarpone

      No więc tak: miały być bułeczki z jabłkami albo bułeczki z serem. Sama nie wiedziałam co to ma być. Na pewno "coś" z drożdżowym ciastem. Po prostu miałam potrzebę gniecenia, gniecenia i gniecenia :) Pomyślałam i ...... wyszedł kwiatuszek. Tak moja córcia stwierdziła. A może słoneczko?.....

      Drożdżowy kwiatuszek z serkiem mascarpone

      Składniki na ciasto:

      • 500g mąki pszennej
      • 1/2 szkl. cukru
      • 2x 7g drożdży suszonych (2 opk)
      • 2 jajka
      • 50g masła
      • 1 szkl. mleka
      • szczypta soli

      Mąkę wymieszać z solą i drożdżami. Zrobić wgłębienie w środku (tworząc miseczkę z mąki). Mleko podgrzać z masłem. Masło powinno się rozpuścić. Letnie mleko wlać do mąki. Dodać cukier i jajka. Wymieszać. Następnie dalej mieszać zgarniając mąkę. Wyrobić elastyczne ciasto. Można podsypywać mąką, jednak należy uważać z ilością, aby ciasto nie stało się  za twarde. Włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

      Składniki na masę serową:

      • 500g serka mascarpone
      • 2 czubate łyżki cukru pudru

      Serek wymieszać z cukrem pudrem.

      Dodatkowo:

      • cynamon mielony
      • rodzynki

      Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozwałkować na okrągłe placki. Jeden placek rozłożyć na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypać cynamonem. Rozłożyć masę serową. Posypać rodzynkami i ponownie oprószyć cynamonem. Przykryć drugim płatem ciasta. Docisnąć brzegi. Na środku położyć małą miseczkę do góry dnem i docisnąć uważając aby nie przeciąć ciasta.

      Drożdżowy kwiatuszek z serkiem mascarpone

      Boki ponacinać w "paski"o szerokości kilku centymetrów. Brać dwa paski w rękę i odkręcać/odwracać od środka do zewnątrz, tak aby rozcięcie było na wierzchu.

      Drożdżowy kwiatuszek z serkiem mascarpone

      Piec w temp. ok 180oC przez ok 35-40 min. Pysznie smakuje na ciepło. Na drugi dzień wystarczy włożyć na kilka sekund do mikrofalówki w celu odświeżenia, o ile coś zostanie ;)

      Drożdżowy kwiatuszek z serkiem mascarpone

      Polecam!!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżowy kwiatuszek z serkiem mascarpone”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      piątek, 07 listopada 2014 15:03
  • poniedziałek, 03 lutego 2014
    • Kołaczyki z serem i jagodami.

      Zima zimą, ale co komu szkodzi poczuć odrobinę lata. Tak właśnie się poczułam jak zjadłam pierwszą upieczoną bułeczkę. Co prawda nie miałam polskich jagód,ale borówki amerykańskie rewelacynie je zastąpiły. Przepis znalazłam na tej stronie. Ciasto nie jest bardzo puszyste, ale w tym zestawieniu z serem i jagodami jest pyszne. I jak to z bułeczkam drożdżowymi bywa, najlepsze zaraz po upieczeniu :)

      Kołaczyki z serem i borówką amerykańską

      Składniki na ok. 20szt

      Składniki na zaczyn:

      • 5dkg świeżych drożdży
      • 1/2 szkl ciepłego mleka
      • 1 łyżka cukru
      • 1/2 szkl. mąki pszennej

      Wszystkie składniki włożyć do miski i razem wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min.

      Składniki na ciasto:

      • 4 żółtka
      • 1/2 szkl.cukru
      • 3 szkl. mąki pszennej
      • aromat waniliowy lub śmietankowy
      • 4 łyżki masła (roztopić)

      Żółtka wymieszać z cukrem. Dodać aromat, przesianą mąkę i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto, pod koniec dodać rozpuszczone,letnie masło. Jeśli ciasto będzie za twarde można dolać ciepłe mleko. Ja dolałam ok 1/4 szklanki. Z ciasta uformować kulę. Przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć sciereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

      Składniki na masę serową:

      • 500g twarogu
      • 1/2 szkl cukru pudru
      • aromat waniliowy lub śmietankowy
      • ok 300g borówki amerykańskiej
      • 1 żółtko
      • 4 łyżki miękkiego masła

      Wszystkie składniki poza borówką zmiksować. Następnie dodać jagody i wymieszać.

      kołaczyki z serem i jagodami

       Wyrośnięte ciasto rozwałkować na ok 0.5cm grubości. Szklanką wykrajać kółeczka,  przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. 

      Przyciskając lekko kieliszek formować małe wgłębienie w każdym kółeczku. Nałożyć porcję nadzienia do każdego dołka. Ciasto posmarować białkiem. Piec w temp.180oC przez ok 30min.

      kołaczyki z serem i jagodami

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kołaczyki z serem i jagodami.”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 lutego 2014 23:34
  • środa, 06 marca 2013
    • Bułeczki cytrynowe

      Kolejna wersja bułeczek drożdżowych. Tym razem nadmiar cytryn skłonił mnie do zrobienia tych właśnie wypieków. Przepis prosty, bułeczki pyszne.... a ciepłe - przepyszne. Polecam!

      Bułeczki cytrynowe

      Składniki:

      • 500g mąki pszennej
      • 200ml mleka
      • 120g cukru
      • 5 dkg świeżych drożdży
      • 1 jajko
      • 1 żółtko
      • starta skórka z 2-3 cytryn
      • 100g masła

      Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka. Dodać 2 łyżki cukru i odrobinę mąki- tak aby wszystko miało konsystencje gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

      Do miski wsypać mąkę, cukier, wlać wyrośnięte drożdże oraz ciepłe mleko. Dodać jajko i żółtko. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Masło rozpuścić i przestudzić. Cytryny dokładnie wymyć i sparzyć. Zetrzeć skórkę i dodać do ciasta. Wlać rozpuszczone masło. Zagniatać ciasto tak długo aż będzie gładkie. Uformować kulę,włożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

      Bułeczki cytrynowe

      Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części. Każdą część podzielić na pół i uformować wałeczki jednakowej długości. Zapleść je ze sobą w "niby" warkocz, całość zwinąć w ślimaka. Koniec przełożyć przez środek(wiem że dziwnie to brzmi). Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem.Piec w temp. ok 200oC ok 30-40 min

      Upieczone bułeczki polukrować (sok z cytryny+cukier puder)

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki cytrynowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      środa, 06 marca 2013 21:14
  • czwartek, 24 stycznia 2013
    • Wieniec cynamonowy i inne kombinacje ;)

      Jednak ciasto drożdżowe jest niezawodne. Można z niego wykonać wszystko, pod warunkiem, że nie wyjdzie tzw."gniot" Najważniejsze to żeby ciasto nie było za twarde(odpowiednie proporcje),dobrze wyrobione i ładnie wyrośnięte. Przepis na ciasto drożdżowe znalazłam tu. Ciasto jest pyszne i puszyste, oczywiście najlepsze lekko ciepłe. Z tej porcji wychodzą dwa wieńce. ja zrobiłam jeden z cynamonem(z połowy ciasta) A z drugiej połowy zrobiłam zawijane bułeczki z dżemem i koperty z jabłkiem. Polecam!

      wieniec cynamonowy

      Składniki na ciasto:

      • 2 jajka
      • 1/2 kg mąki+ do podsypywania
      • 25 g świeżych drożdży
      • 1/2 szkl. mleka
      • 150g masła
      • 80g cukru
      • cukier waniliowy

      Dodatkowo:

      • cynamon
      • jajko do posmarowania

      Drożdże, 2 łyżki cukru trochę ciepłego mleka połączyć w takich proporcjach, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, resztę cukru wraz z cukrem waniliowym i dolać ciepłe mleko. Dodać jajka i roztopione oraz przestudzone masło. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Z ciasta zrobić kulę i włożyć do miski, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Ok 1 godz.

      wieniec cynamonowy

      Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na placek ok 0,5 cm grubości. Posypać obficie cynamonem i zwinąć w rulon. Następnie cynamonową roladę rozciąć wzdłuż. Ułożyć na blacie rozcięciem w górę i zapleść niby warkocz. Końce zlepić formując koło(wieniec). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na 30 min do podrośnięcia. Z drugą połową ciasta należy zrobić tak samo(wieniec cynamonowy) lub możecie pofantazjować ;)

      bułeczki drożdżowe

      bułeczki drożdżowe

      Smacznego!




      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Wieniec cynamonowy i inne kombinacje ;)”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 stycznia 2013 15:43
  • czwartek, 30 sierpnia 2012
    • Scones- mój syn rządzi w kuchni :)

      Tak, tak tym razem to nie moje dzieło. Mój 12-latek zaszalał dziś w kuchni. Może scones nie mają idealnych kształtów ale czy to ważne przy idealnym smaku :). Są przepyszne żeby od nich się oderwać musiałam po prostu wyjść z kuchni. W Anglii podają sconses ze pyszną gęstą śmietanką (clotted cream),dżemem i oczywiście herbatą z mlekiem. U mnie z zabrakło śmietany,ale z dżemikiem truskawkowym-rewelacja. Polecam!

      scones

      Składniki na ok 24 szt

      • 150g miękkiego masła(temperatura pokojowa)
      • 450 mąki pszennej w UK self-raising flour
      • dwie szczypty soli
      • 80g cukru
      • 2 duże jaja
      • 4 łyżki mleka

      scones

      Piekarnik rozgrzać do 220o C. Przesiać mąkę do miski, dodać sól i i masło. Wymieszać składniki używając rąk ,konsystencja będzie taka jak  kruszonka do ciast. Potem dodać cukier i ponownie wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka i mleko,wymieszać. Jajka z mlekiem powoli dolewać do mąki i wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być miękkie ale nie klejące.

      Ciasto rozwałkować na placek grubości  2,5 cm. Wycinać scones okrągłą foremką o średnicy 5 cm. Scones przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem,każdą "bułeczkę"posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika na ok 10-12 min.

      scones

      Do ciasta można dodać rodzynki.

      Zródło inspirascji James Martin "Desserts"

      scones

      Smacznego!



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Scones- mój syn rządzi w kuchni :)”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 sierpnia 2012 13:47
  • niedziela, 15 lipca 2012
    • Jagodzianki z białym serem :)

      Na ten przepis wpadłam przeglądając internetowe stronki.Jagodzianki z białym serem to jak na razie ostatni wpis(mała przerwa) na blogu "Moje wypieki". Zdjęcia zamieszczone na stronie blogu były tak "apeteczne" że nie mogłam się oprzeć żeby ich nie upiec. Teraz mogę śmiało napisać że te jagodzianki nie tylko świetnie się prezentują, ale też super smakują. Ciasto jest idealne nic dodać nic ująć, a dzięki dodatkowi sera białego do farszu, bułeczki są wilgotne. Po prostu pychota! Polecam!

      jagodzianki z białym seram

      Składniki na ciasto:

      • 300 ml letniego mleka
      • 60g masła
      • 100g cukru
      • 1/2łyżeczki soli
      • 2 duże jajka
      • 560g mąki pszennej
      • 10g suchych drożdży lub 20g świeżych drożdży(ja użyłam świeżych drożdży)

      Drożdże,łyżka cukru, trochę ciepłego mleka i mąkę połączyć w takich proporcjach aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.Do miski wsypać mąkę,dodać jajka,sól,cukier,roztopione i przestudzone masło i resztę ciepłego mleka. Wlać wyrośnięte drożdże.Jeśli używacie suchych drożdży wystarczy dodać je do pozostałych składników. Zagnieść ciasto,uformować kulę włożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok 2h.

      Składniki na farsz:

      • 400g półtłustego sera nie musi być mielony
      • 2 łyżki miękkiego masła
      • 2 żółtka
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 5 łyżek cukru z wanilią(ja dałam pół opk cukru waniliowego)
      • 400g jagód(w moim przypadku były to borówki amerykańskie)

      Wszystkie składniki oprócz jagód wymieszać widelcem tak aby powstała jednolita masa.

      Ciasto drożdżowe rozwałkować na placek ok 45x45cm,przekroić na dwa prostokąty. Na każdy prostokąt rozprowadzić równomiernie  masę serową  a następnie posypać jagodami. Prostokąty złożyć na pół  i pokroić na plastry ok 2cm, można również zwinąć w roladę i również pokroić w plastry.

      jagodzianki z białym seram

      Bułeczki układać na blaszce obok siebie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

      jagodzianki z białym seram

      Piec w temp ok 200oC ok 30 min. Gotowe,przestudzone bułeczki polukrować. 

      Składniki na lukier:

      • cukier puder
      • śmietana

      Składniki utrzeć na gładką masę w proporcjach takich aby uzyskać konsystencję gęściejszą od śmietany.

      jagodzianki z białym seram

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Jagodzianki z białym serem :)”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 lipca 2012 21:53
  • czwartek, 21 czerwca 2012
    • Cynamonowe zawijańce

                Zapach drożdżowego ciasta i cynamonu, to jest aromat który dziś roznosi się po moim domu. A ze stołu "uśmiechają" się do mnie rumiane bułeczki. Scena jak w babcinej kuchni. Chociaż babcią jeszcze nie jestem, trenować z ciastem drożdżowym już zaczynam :). Mam nadzieję że za jakiś czas dojdę do perfekcji. To ciasto nie jest idealne, moim zdaniem jest trochę za ciężkie. Być może wina tkwi w tym,że użyłam angielskiej maki.Pewnie każdy z was ma jakiś swój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe więc możecie go wykorzystać. Jeśli po mimo wszystko nadal wybierzecie tą wersję ciasta dodajcie mniej mąki tak,aby ciasto było bardziej puszyste.cynamonowe zawijańce

      Składniki na ciasto:

      • 4 szkl. mąki
      • 1 szkl. mleka(ciepłego)
      • 2 jajka(jeśli dodacie same żółtka ciasto będzie bardziej puszyste)
      • 1/2 szkl.cukru
      • 5-6 łyżeczek roztopionego masła lub oliwy z oliwek
      • 1/4 łyżeczka soli
      • 5 dkg drożdży

      dodatkowo

      • cynamon
      • cukier
      • cukier puder
      • śmietana

                Z drożdży, paru łyżeczek cukru i mąki oraz 1/4 szk ciepłego mleka zrobić rozczyn tzn wszystko razem wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

                Do miski wsypać mąkę, sól i cukier. Wlać jajka,olej lub masło,mleko i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie kleić się to podsypać mąką lub jeśli będzie za twarde należy dolać trochę mleka.

                Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok 0,7cm. Posmarować mlekiem i posypać cynamonem. Ilość cynamonu zależy od was. U mnie jest nie za dużo ponieważ w rodzinie nie każdy za nim przepada. Warstwę cynamonu posypać cukrem. Zwinąć w roladę.

      cynamonowe zawijańce

      Pokroić na ok 2 cm kawałki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki układać obok siebie, ale nie ściskać mocno ponieważ wyrosną w trakcie pieczenia.

      cynamonowe zawijańce

      Piec w temperaturze ok 200C ok 30min,aż się zarumienią. Z ok 1/2 szkl cukru pudru i 2-3 łyżeczek śmietany zrobić lukier(dokładnie wymieszać tak aby nie było grudek). Polać lukrem bułeczki.

      cynamonowe zawijańce

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdadajnowska
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 czerwca 2012 17:06

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autora blogu. Kopiowanie,przetwarzanie i rozpowszechnianie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi