do ostatniego okruszka...

Wpis

niedziela, 19 marca 2017

Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z dodatkiem musztardy i koniaku

Nie mogłam się zdecydować.... sos musztardowy czy pieczarkowy. Połączyłam oba pomysły, podkręciłam smak odrobiną koniaku i tak oto powstał dzisiejszy obiad. 

Polecam !!!

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym z musztardą i koniakiem

Składniki:

  • 1 polędwiczka wp.
  • 2 szalotki
  • 250g brązowych pieczarek
  • 2 łyżki zielonej pietruszki
  • 1 kieliszek koniaku (25ml)
  • 3 czubate łyżki naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka masła
  • kilka suszonych grzybów
  • olej
  • 2 łyżeczki sosu Worcester

Polędwiczkę wieprzową umyć i oczyścić z błon. Posolić i popieprzyć, posmarować odrobiną oliwy. Na rozgrzaną patelnie położyć polędwiczkę i obsmażyć ją z każdej strony na lekko rumiany kolor. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180C. Jeśli wasza patelnia nie nadaje się do użycia w piekarniku, to należy podgrzać naczynie w którym będzie się piekła polędwiczka. Obsmażoną polędwiczkę przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec 30 min. Następnie wyjąć i przykryć szczelnie folią aluminiową. Odstawić na 5-8 min, aby odpoczęła zanim pokroicie.

Przygotowac sos. Suszone grzyby wrzucić do garnka i wlać 3/4 szkl. wody. Zagotować. Wyłączyć gaz i dodać 2 łyżki sosu Worcester. Oczyścić pieczarki i cebulę. Pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni roztopić masło i wrzucić pieczarki i cebulę. Smażyć na większym ogniu, aż pieczarki się zrumienią. Dodać  suszone grzyby razem z wywarem, koniak, pietruszkę zieloną, jogurt naturalny. Smażyć kilka minut, aż sos zgęstnieje.

Polędwiczkę pokroić w plastry i podawać z pieczarkowym sosem i ziemniakami tłuczonymi z odrobiną masła i białego chrzanu.

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym z musztardą i koniakiem

Smacznego!


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
magdadajnowska
Czas publikacji:
niedziela, 19 marca 2017 23:17

Polecane wpisy

  • Faszerowane ziemniaki

    Czego się nie robi, aby urozmaicić obadowe menu? Zamiast tradycyjnych mielonych z ziemniakami proponuje faszerowane ziemniaczki. Mojej rodzinie bardzo smakowało

  • Karkówka pieczona z musztardą francuską i pietruszką

    Pomysłów na karkówkę jest mnóstwo. Dla mnie najlepsza jest .... tu znajdziecie przepis . Dziś polecam również pieczoną karkóweczkę. Soczystą, dobrze przyprawio

  • Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim

    Pyszne,soczyste polędwiczki z typowo włoskimi dodatkami, w delikatnym cieście francuskim. Idealne na niedzielny obiad lub kolację. Źródło inspiracji znalazłam t

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość agattekh napisał(a) z 195.94.208.* komentarz datowany na 2017/03/20 08:48:56:

    To musi być bardzo dobre :-) nie dodawałam jeszcze koniaku do mięsa, zawsze wino lub piwo, muszę spróbować :-)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/28 08:24:28:

    Znakomicie przyrządzona!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autora blogu. Kopiowanie,przetwarzanie i rozpowszechnianie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi