do ostatniego okruszka...

Wpis

piątek, 26 kwietnia 2013

Sos karmelowy

Słodki,aksamitny i kremowy.Taki właśnie jest ten sos. Idealny do lodów, naleśników i innych słodkich potraw. Jednak dla mnie jest to wyjście awaryjne, gdy się marzy coś słodkiego. Wystarczy zanurzyć łyżeczkę w słoiku z sosem i słodkie marzenie się spełnia :) Polecam!

sos karmelowy

Składniki:

  • 300g cukru
  • 300 ml śmietany kremówki 30%

Cukier rozsypać równomiernie na patelni. Postawić na ogniu(nie za dużym) i podgrzewać. Nie mieszać! Można potrząsać patenią w ten sposób mieszamy  roztapiający się cukier. Po pewnym czasie cukier zrobi się brązowy. Uwaga karmel szybko ciemnieje . Im ciemniejszy kolor tym bardziej intensywny smak. Jednak za ciemny jest gorzki.Tak więc trzeba w odpowiednim momencie przestać podgrzewać cukier.Śmietanę kremówkę podgrzać w  garnuszku i powoli dolewać do karmelu cały czas mieszając. Nie martwcie się jeśli na początku karmel zrobi się gęsty i się oddzieli od śmietanki. Podczas podgrzewania karmel się rozpuści i połączy ze śmietaną. Sos należy mieszać przez cały czas, aż lekko zgęstnieje. Pamiętajcie, że zimny sos będzie gęściejszy. Gotowy sos wystudzić przelac do słoiczka i przechowywać do 2 tyg w lodówce.

sos karmelowy

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
magdadajnowska
Czas publikacji:
piątek, 26 kwietnia 2013 10:40

Polecane wpisy

  • Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami

    W mojej rodzinnie nigdy takiej kapusty nie przygotowywano. W rodzinie męża każdej wigilii pojawiała się na stole. Mnie jednak nie przypadła do gustu, dlatego te

  • Bigos z cukinii

    Cukinia to warzywo o wielorakim zastosowaniu. Można ją faszerować, smażyć, wekować itd. itp. Jednak dla mnie najlepszy jest bigos z cukinii. To taki smak dzieci

  • Masło orzechowe

    A oto przepis na moje masło orzechowe. Może nie jest idealnie gładkie(mój sprzęt niestety nie dał rady) ale jest pyszne. Wierzcie mi lub nie, ale te kawałeczki

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/26 10:57:57:

    lubię karmel, do lodów idealny :) Pozdrawiam

  • gosik2.0 napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/28 19:38:45:

    Do placuszków, lodów, suchych ciast - rewelacja! Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autora blogu. Kopiowanie,przetwarzanie i rozpowszechnianie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi