do ostatniego okruszka...

Wpis

poniedziałek, 19 listopada 2012

Golonka zapiekana w piwie

Golonka- hmm... ta część "prosiaczka" ma swoich zwolenników jak i przeciwników. U nas nie było do wczoraj ani jednych ani drugich. Owszem jedliśmy już nie raz pieczoną goloneczkę, ale zawsze była kupowana gotowa. I tu nastąpi mała reklama ;) ponieważ golonka którą kupowałam a Sainsbury's (przyp.mieszkam w uk) trzeba przyznać że jest bardzo dobra. Jednak moja przy tej kupnej jest zaje....(resztę sobie dodajcie) i nie jest to tylko moja opinia, ale również mojej rodzinki. Dwie golonki przygotowane na niedzielny obiad zniknęły bez śladu. Nawet kości zostały pochłonięte przez psa :). Udało mi się zrobić zaledwie jedną fotkę i to też nie najlepszą:/. Nic straconego przepis sprawdzony i trafiony(mój własny pomysł) więc następnym razem(a na pewno będzie następny raz) zrobię więcej fotek.                                                                                 A dzisiaj polecam wam goloneczkę zapiekaną w  piwie :)

golonka zapiekana w piwie

Składniki:

  • 2 golonki(2600g)
  • 6 łyżeczek soli
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 3 czubate łyżeczki majeranku
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 ziaren jałowca
  • 3 listki laurowe

Składniki na bejce:

  • 1/2 puszki piwa
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu

Golonki dokładnie umyć. Czosnek drobno posiekać, wrzucić do miseczki. Dodać sól,pieprz,majeranek,pokrojone(rozgniecione) ziarenka jałowca, i porwane listki laurowe. Wszystko dokładnie rozetrzeć. Mieszanką przypraw natrzeć golonki. Włożyć do dużej miski, przykryć i odstawić do lodówki na noc.

Następnego dnia golonki wrzucić do dużego garnka i zalać wodą tak aby zakryła golonki. Gotować ok 4 godz na małym ogniu, pilnując aby golonki były pod wodą (w miarę potrzeby dolewać wodę). Mięso powinno być miękkie. Gotowe golonki wyjąć i ostudzić.

Przygotować bejce.Wszystkie składniki wymieszać. Jeśli miód nie będzie się rozpuszczał można trochę podgrzać.

Golonki przełożyć na blaszkę i polać bejcą. Piec przez 30 min w temp.200oC podlewając od czasu do czasu sosem. Następnie funkcję piekarnika trzeba przestawić na grill na ok 10-15 min. Golonki zrumienić z obu stron. Podawać z chrzanem i chlebem.Smacznego!

A oto największy łasuch w dziwnej pozycji. Tak Rufus je kość. :)


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
magdadajnowska
Czas publikacji:
poniedziałek, 19 listopada 2012 18:12

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Angelika napisał(a) z staticline-31-183-5-72.toya.net.pl komentarz datowany na 2012/11/20 10:03:26:

    Jeszcze nigdy nie odważyłam się robić golonki. Zapewne jest to kwestia tego, że żyję w przeświadczeniu, że ciasta mi wychodzą dużo lepiej niż pieczenie mięs, ale Twoja propozycja kusi ;)

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/20 10:27:46:

    Pyszna golonka, a ile radości miał piesek :-)

  • magdadajnowska napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/20 14:12:31:

    to fakt pies chyba był najszczęśliwszy:)

  • magdadajnowska napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/20 14:14:57:

    Przyznam szczerze że to moja pierwsza golonka. Zawsze myslałam że to będzie skomplikowane, a jak widać wszystko się udało. Jedyna wada to to że trzeba czekać baaardzo długo na ten rarytas :)

  • basinepichcenie napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/20 21:34:23:

    Lubię mięso z golonki. Bylebym skóry za długo oglądać nie musiała :)

  • magdadajnowska napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/21 00:06:30:

    basinepichcenie ja również skórę omijam szerokim łukiem :)

  • Gość maxymonium napisał(a) z apn-77-113-230-174.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2012/11/21 00:09:38:

    Dziękuję za nominację :) www.maxymonium.com/2012/11/liebster-blog-award-moze-i-wy-macie.html

  • basinepichcenie napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/21 12:35:44:

    No to widzę, że nie ja jedna omijam skórę :) A mój mąz uwielbia :(

  • Gość Jan-Q napisał(a) z 78-82-153-116.tn.glocalnet.net komentarz datowany na 2013/06/26 16:06:33:

    Psu nie wolno podawac kosci wieprzowych ani z kurczaka czy ryby. Moze sobie pokaleczyc jelita. Golonka wyglada swietnie. Pozdrawiam.

  • Gość AlaJ napisał(a) z ip-5-172-248-137.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2014/04/04 19:19:32:

    Tak, oprócz zalet zapiekanej golonki, to była moja pierwsza myśl - psu nie wolno podawać kości gotowanych - żadnych, ani wieprzowych, ani z kurczaka, ani wołowych.

  • magdadajnowska napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/04 23:16:46:

    Wiem że pies nie może takich kości jadać. A szczególnie mój mies nie toleruje ich tzn może pies tak tylko nie jego odganizm. Jedynie przy kości z golonki nie ma żadnych problemów. dodam że nie jada tego często. Tą golonkę robiłam ponad dwa lata temu i jak do tej pory nie było u mnie w domu takiego mięsiwa,więc i pies nie miał kości. Pozdrawiam wszystkich dbających o naszych czworonożnych przyjacół :) Ps. Mój psiak żyje i ma się dobrze. Pomimo 6,5lat nadal jest jak szczeniak. :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autora blogu. Kopiowanie,przetwarzanie i rozpowszechnianie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi